Syrienskriger på dansk pas fik otte års fængsel i Spanien

Dømt for at støtte Islamisk Stat og for at søge aktivt at støtte den med logistik

Her ses Ahmed Samsam (tv) sammen med en anden dansk statsborger. Angiveligt under et ophold i Syrien. Foto: Privatfoto
Her ses Ahmed Samsam (tv) sammen med en anden dansk statsborger. Angiveligt under et ophold i Syrien. Foto: Privatfoto

Dansk-syriske Ahmed Samsam fik i går otte års fængsel ved en spansk domstol, skriver det dansksprogede medie spanienidag.

Den 28-årige blev anholdt i slutningen af juni i fjor på et hotel ved Malaga. Det skete på baggrund af mistanke om, at han var i færd med at anskaffe sig skydevåben.

Spansk politi: Syrienskriger med dansk pas ville købe våben

Dengang betegnede Guardia Civil Samsam som 'den hidtil farligste terrorist, der er anholdt i Spanien'.

Under sagen har Samsam nægtet sig skyldig.

Han var stukket af fra Danmark, hvor en dansk fængselsafsoning ventede forude. Han nåede at tilbringe godt to uger på fri fod i Spanien, før han blev anholdt.

Her var han i selskab med sin bror, og ifølge mediet El Pais førtes der en livsstil med penge, narko og prostituerede. Et liv, der lå ganske langt fra det liv, der blev prædiket i Islamisk Stat, og som Samsam efterfølgende blev tiltalt for at støtte.

Nægter sig skyldig
Sagen mod Ahmed Samsam begyndte 12. juni i år ved en domstol i Madrid. Syrienkrigeren har gennem hele retssagen nægtet sig skyldig, og derfor valgte han også omgående at anke dommen, fortæller hans forsvarer, Iván Jiménez Aybar.

- Jeg mener ikke, at dommerne har bevist, at Ahmed Samsam har tilhørt, samarbejdet med eller finansieret Islamisk Stat, og derfor mener jeg, at dommen er urimelig, siger han til DR.

Ahmed Samsam har erkendt, at han flere flere gange har været i Syrien i perioden 2012 til 2015, hvor han deltog i krigshandlingerne under den syriske borgerkrig.

Han mener, at de danske myndigheder allerede var klar over, at han har været i Syrien. Hans spanske forsvarer er derfor forundret over dommen.

- Han forstår ikke, hvordan han kan blive dømt for noget i Spanien, som intet har med landet at gøre, når han samtidig aldrig har haft problemer i Danmark, siger Iván Jiménez Aybar.

Under retssagen kom det frem, at det var en 'alarm' fra danske myndigheder, der fik spansk politi til at holde øje med brødrene.

Dommen blev ifølge forskellige spanske medier, blandt andet El mundo, afsagt i går, mandag.

Kæmpede i Syrien
Her blev han kendt skyldig for at være del af Islamisk Stats netværk, som han rejste ned til tre gange og kæmpede for i i periode mellem 2012 og 2014.

Drev isbutik i Danmark - anholdt for at have været IS-kriger i Syrien

Under sagen blev det beskrevet, hvordan han hjemme i Danmark fortsatte med at agitere for Islamisk Stat på sociale medier.

Ud over at have delt Islamisk Stat propaganda på sociale medier har han også truet modstandere af terrorstyret med at ville skære hovedet af dem.

På hans mobiltelefon blev der fundet 5500 billeder og videoer, der satte ham i forbindelse med Islamisk Stat, ligesom en række beskeder på Whatsapp satte ham i direkte forbindelse med Islamisk Stat.

Samsams Facebook-profil indeholdte også en række billeder, hvor han afgiver ed til Islamisk Stat med en pistol i den ene hånd og løftet pegefinger i den anden.

Dommen beskriver, hvordan Samsam også har støttet terrorbevægelsen på et mere logistisk plan som at finde oplysninger om og priser på droner og forskelligt andet militærmateriel.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.