Syrisk kvinde undlod at råbe 'asyl': Nu kræver politiet hende fængslet

En 31-årig syrisk kvinde er ifølge dansk politi nået langt med falske papirer. Men ved grænsen til Danmark gik den ikke længere

En 31-årig kvinde, som politiet formoder er fra Syrien, blev torsdag snuppet i en kontrol ved færgelejet i Gedser. (Foto: AP)
En 31-årig kvinde, som politiet formoder er fra Syrien, blev torsdag snuppet i en kontrol ved færgelejet i Gedser. (Foto: AP)

Hun kunne bare have sagt ordet 'asyl', og så var hun sluppet for at komme i kløerne på det danske retsvæsen.

Men en 31-årig kvinde, som Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi formoder er fra Syrien, nægter, at hun torsdag klokken 18.30 viste falske identifikationspapirer til en grænsevagt ved færgelejet i Gedser, og når de danske myndigheder mener, at papirerne er falske, så slipper hun ikke for en sigtelse for dokumentfalsk og ulovligt ophold i Danmark, ligesom hun også klokken 11 her til formiddag skal fremstilles i grundlovsforhør.

Det fortæller anklagerfuldmægtig Christina Gregersen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til Ekstra Bladet.

Meningen er, at politiet vil forsøge at få kvinden varetægtsfængslet, så man kan bruge tiden på at få klarlagt hendes reelle identitet.

- Men nu må vi se, om vi når så langt. Hvis hun under grundlovsforhøret beder om at få asyl, så bliver grundlovsforhøret afbrudt, forklarer Christina Gregersen til Ekstra Bladet.

Ønsker ikke at være i Danmark
Det er ikke usædvanligt, at flygtninge og migranter forsøger at bruge falske papirer for at komme gennem Europa. Til gengæld er det ualmindeligt, at de ligesom kvinden så hårdnakket bliver ved med at hævde, at papirerne skam er ægte nok. Når det er tilfældet, så kan det ifølge Christina Gregersen skyldes, at kvinden blot ønsker at rejse gennem Danmark.

Den 31-årige fulgtes ifølge anklageren ikke med andre gennem grænsekontrollen, som faktisk kun stikprøvevist foretager kontrol. Kvinden erkender over for politiet, at hun har anvendt de falske id-papirer, men hun nægter til gengæld, at der skulle være noget galt med papirerne.

- Men der er nogle grunde til, at man antager, at papirerne er falske, siger Christina Gregersen, som ikke vil ud med, hvad de grunde så er for nogen.

Til gengæld fortæller hun, at det kan være en omstændig affære at få fastlagt kvindens rigtige identitet, hvis det viser sig, at papirerne er falske.