Syv anholdt på kendt mangemillionærs byggeplads

Syv udlændinge blev torsdag morgen anholdt på den kendte multimillionær Jesper Skovsgaards byggeplads i Stenløse. Fem af de anholdte er fængslet, mens de venter på at blive udvist

Følg Krimi

Ved du noget om historien? Skriv til journalisten bag direkte her.

Den kendte multimillionær Jesper Skovsgaard fortsætter tilsyneladende med at have problemer med illegale håndværkere på sine byggepladser.

Ekstra Bladet kan nu fortælle, at Nordsjællands Politis Udlændingekontrolsektion torsdag i sidste uge arresterede syv udenlandske håndværkere på den kendte byggematadors byggeplads på Dam Holme i Stenløse.

Anholdelserne fandt sted klokken 9.25 og skete i samarbejde med Arbejdstilsynet i en koordineret aktion mod social dumping.

I en koordineret aktion på multimillionæren Jesper Skovsgaards byggeplads i Stenløse, blev flere illegale arbejdere anholdt torsdag morgen. Foto: Linda Johansen
I en koordineret aktion på multimillionæren Jesper Skovsgaards byggeplads i Stenløse, blev flere illegale arbejdere anholdt torsdag morgen. Foto: Linda Johansen
 

Været i Danmark få dage
Ved et grundlovsforhør fredag blev fem af de syv udlændinge fængslet med krav om udvisning. To af de anholdte blev efterfølgende løsladt.

- Fire af personerne har vedtaget en bøde for ulovligt arbejde, dertil fik to af dem en bøde for ulovligt ophold og fordi der er tale om udenlandske statsborgere bliver de frihedsberøvet, indtil der kan ske en administrativ udvisning af dem, siger anklager Rebecca Koefoed til Ekstra Bladet.

- Fire af dem har fået en frist på fire uger, mens den sidste har fået en frist på en uge, siger anklageren og tilføjer, at sagen fortsat efterforskes.

Eksotiske tolke i retten

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få oplyst, hvilke nationaliteter de anholdte på 2E's byggeplads havde.

Af retsdokumenter fra grundlovsforhøret fremgår det dog, at der formentlig ikke er tale om europæiske udlændinge.

I retten mødte flere tolke op.

Tolkene talte 'urdu' og 'bangla', der primært benyttes i henholdsvis Pakistan og Indien samt Bangladesh og Indie.

Kort visit i Danmark
Af retsbøgerne fra grundlovsforhøret fremgår det, at flertallet af de fem illegale arbejdere har opholdt sig i Danmark mellem 11 dage og seks uger, før de blev anholdt af Udlændingekontrolsektionen.

På byggepladsen på Dam Holme opfører Jesper Skovsgaard en række beboelsesejendomme med udsigt til Stenløse Å på den ene side og Egedal Rådhus på den anden side.

Det sker gennem hans selskab 2E Group, der opfører villaer og lejligheder i hele landet.

Hovedentreprenøren på stedet er virksomheden Dansk Totalentreprise, Aalborg, som Jesper Skovsgaard ifølge virksomhedsportalen BIQ ejer 25 procent af.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger arbejder en række underentreprenører for Dansk Totalentreprise, Aalborg. De illegale arbejdere arbejdede for et af disse underselskaber.

Konfrontation: Det sker desværre mange steder

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra bygherre Jesper Skovsgaard.

I en mail til Ekstra Bladet skriver han, at episoden er 'uacceptabel', men henviser i stedet til Dansk Totalentreprise. Jesper Skovsgaard ejer selv 25 procent af virksomheden.

Derfor har Ekstra Bladet siden tirsdag flere gange talt med Klaus Malmgren, der er projektchef i Dansk Totalentreprise.

Han afviser at man på Dansk Totalentreprises byggepladser har et generelt problem med illegal arbejdskraft, ligesom han ikke genkender det billede, der tegnes af anklagemyndigheden.

Ekstra Bladet ville gerne have lavet et mundtligt interview med Klaus Malmgren, hvor vi blandt andet gerne ville have spurgt ham:

- Hvordan kan det lade sig gøre, at Dansk Totalentreprise har illegal arbejdskraft til at rende rundt på byggepladsen?

- Tidligere har Ekstra Bladet beskrevet en sag fra Hedehusene, hvor 15 ukrainere blev anholdt på jeres byggeplads. Er der tale om et systematisk problem?

- Har I overvejet at hyre de håndværkere I har til at udføre arbejdet selv, når der er eksempler på, at underentreprenører ikke har styr på reglerne?

Men det ønsker projektchefen ikke at stille op til. I stedet lyder det i en skriftlig kommentar:

'Det kan kun lade sig gøre, hvis folk der vil arbejde for firmaer, vi har ansat snyder os - og endda gør en indsats for at snyde os,' skriver Klaus Malmgren blandt andet.

'Der er tale om noget, der desværre som I ved foregår mange steder hver eneste dag rundt omkring i Danmark – så på den måde kan man sige, at det er et gentagent problem, som vi desværre heller ikke går helt fri af,' fortsætter han.

Klaus Malmgren oplyser, at det er et krav fra Dansk Totalentreprise, at de virksomheder hovedentreprenøren entrere med har en overenskomst med 3F og Dansk Byggeri.

'Her opfører vi fremtidens boliger', står der på skiltet ved det kommende Egedal Stationsby. Her kan man også se, at 2E Group er bygherre på projektet. Foto: Linda Johansen
'Her opfører vi fremtidens boliger', står der på skiltet ved det kommende Egedal Stationsby. Her kan man også se, at 2E Group er bygherre på projektet. Foto: Linda Johansen
 

Joggingtøj og gummisko
Det er ikke kun Arbejdstilsynet og Udlændingekontrolsektion, der løbende har holdt et vågent øje med den nordjyske rigmands byggeplads.

Det samme har repræsentanter fra 3F.

- Vi har tidligere anmeldt dem til Arbejdstilsynet derude. Vi har haft flere sager med dem på stedet, siger Silas Klein Jensen, mureropmåler for 3F.

- Hvis jeg besøger en byggeplads, hvor der er folk der render rundt i joggingtøj og gummisko og ikke kan huske, hvor de kommer fra, så må jeg anmelde dem til arbejdstilsynet. Det er det, jeg har gjort her, tilføjer han.

Luksuriøs livsstil
Den nordjyske rigmand har tidligere pralet med sine millionsponsorater af TV2-programmet 'Nybyggerne', hvor han har stillet huse til rådighed for det populære tv-format. Han er en kendt skikkelse i Nordjylland, hvor hans moderfirma 2E Group også har adresse.

Selskabet er udelukkende ejet af Jesper Skovsgaard og har ifølge det seneste regnskab en egenkapital 210 millioner kroner. Sidste år lavede Jesper Skovsgaard et overskud efter skat på 45,8 millioner kroner i firmaet. Året forinden lød overskuddet på 42 millioner kroner efter skat.

Mangemillionæren lever da også en luksuriøs livsstil.

Hjemmet i Aalborg er et 820 kvadratmeter stort palæ. Ifølge BBR-registret er den offentlige ejendomsvurdering af palæet mere end 20 millioner kroner og på Facebook og Instagram kan man se, hvordan Skovsgaard bruger sin fritid på at køre i super biler som Ferrari og Bentley.

Ved du noget om historien? Skriv til journalisten bag direkte her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?