Tåregas og vandkanoner for fuld kraft: Vilde protester møder modstand

Regeringen i Chile har valgt ikke at holde tilbage mod de seneste protester i landets hovedstad, Santiago

Regeringen har slået hårdt ned på mapuche-indianernes demonstrationerne i Chiles hovedstad. Video: AP

Der er uro i Chiles hovedstad, Santiago.

Flere protester er blevet forsøgt stoppet af Chiles regering med hårde midler, heriblandt tåregas og vandkanoner. Protesterne er startet efter Camilo Catrillance blev slået ihjel af politiet under kontroversielle omstændigheder 14. november i år.

Den 24-årige mand var en del af den oprindelige befolkning, mapuche-indianerne, i landet. Efter hans død har demonstranter mobiliseret sig og lukket flere veje i Santiago i protest over politiets drab.

Ingen beviser
Politiet hævder, at den 24-årige Mapuche blev slået ihjel i forbindelse med et biltyveri, mens Camilo Catrillancas familie fortæller, at han blev skudt i ryggen, imens han kørte på sin traktor.

Der er dog ingen beviser i sagen, da politiet har slettet videooptagelsen af drabet på den 24-årige mapuche.

To højtstående politimænd er gået af i forbindelse med sletningen af videoen. Demonstranterne kræver at indenrigsministeren, Andres Chadwick, også går af som følge af sagen, skriver AP.

Kogepunktet
Jan Gustafsson, der er lektor og ph.d i spansk og latinamerikansk kultur ved Københavns Universitet, kender til forholdet mellem mapuchefolket og regeringen.

- Den chilenske stat har forsøgt at usynliggøre den oprindelige befolkning, samtidig med at de har lidt under diskrimination.

- Gennem det tyvende århundrede har mange af mapucherne accepteret at være en marginal gruppe. Men siden 1990'erne har der været en del opmærksomhed på det oprindelige folks problemer. Der har været et stigende modsætningsforhold mellem mapuchefolkene og regeringen, siger han til Ekstra Bladet.

Flammeeksplosioner og granater: Anarkister går amok på politiet

Onsdag 21. november nåede konflikten kogepunket, da der blev holdt en mindehøjtidelighed for den afdøde indfødte, som udviklede sig til vejspærringer i byen. Men den slags handlinger ser regeringen hårdt på ifølge Jan Gustafsson.

- Den slags aktioner har regeringen til tider opfattet som terroraktioner, og de har derfor forsøgt at bremse det ved at ty til terrorlovgivningen, siger han.

Se videoen øverst i artiklen, hvor politiet bruger armerede biler og tåregas.

Der har for nylig været demonstrationer i Grækenland, se et udklip i videoen nedenunder.