Tæsket, skudt og smidt i flod: Nu genåbnes 60 år gammel mordsag

Sagen om det barbariske mord på den 14-årige dreng Emmett Till er efter mere end 60 år blevet genåbnet, efter nye informationer er kommet frem

Emmett Till var kun 14 år, da han blev dræbt på brutal vis. Foto: AP
Emmett Till var kun 14 år, da han blev dræbt på brutal vis. Foto: AP
Følg Krimi

Da omstændighederne for drabet på den unge sorte Emmett Till kom frem, sendte det chokbølger gennem befolkningen, selvom det var en tid, hvor drab på sorte ikke var usædvanligt i USA.

Fotos af den 14-åriges lemlæstede lig gik verden rundt og blev billede på den vold og diskrimination, der skete mod sorte i Sydstaterne. Historien satte også gang i talrige borgerrettighedsprotester.

På trods af den verdensomspændende opmærksomhed, var der aldrig nogen, der blev dømt for mordet på den 14-årige dreng.

Men nu mere end 63 år efter mordet, er sagen blevet åbnet igen. Det skriver CNN.

- Sagen er blevet genåbnet af Justitsministeriet på grund af nye oplysninger, lød det i marts fra det amerikanske Justitsministerium. Hvad årsagen til genåbningen var, meldte udtalelsen ikke noget om.

Kisten til Emmett Tills begravelse var åben til trods for, at hans lig var meget lemlæstet. Her står hans mor, Mamie Mobley, ved kisten. Foto: AP Photo/Chicago Sun-Times
Kisten til Emmett Tills begravelse var åben til trods for, at hans lig var meget lemlæstet. Her står hans mor, Mamie Mobley, ved kisten. Foto: AP Photo/Chicago Sun-Times
 

Bestialsk mord
Emmett Till, der var fra Chicago, var taget til byen Money i sydstaten Mississippi for at besøge sin grandonkel.

Fire dage efter han var ankommet til byen, blev han jaget ud af sengen midt om natten af Roy Bryant og hans halvbror J.W. Milam. De beordrede ham op på ladet af deres ladbil. De to tæskede ham og skød ham i hovedet.

Derefter spændte de en 35 kilo tung del af en bomuldsmaskine fast til hans hals og smed ham i Tallahatchie-floden.

Grunden til, at Emmett skulle dø? Han var blevet beskyldt for at have flirtet med Roy Bryants kone, Carolyn Bryant. Beskyldninger der senere har vist sig at være falske.

Emmett Till blev dræbt af J.W. William (tv.) og Roy Bryant (midten), efter beskyldninger om, at han havde flirtet med Carolyn Bryant (th.) Foto: AP
Emmett Till blev dræbt af J.W. William (tv.) og Roy Bryant (midten), efter beskyldninger om, at han havde flirtet med Carolyn Bryant (th.) Foto: AP

Enig jury frifinder
De to mænd blev anklaget for mordet på Emmett Till, fordi flere øjenvidner havde identificeret dem som morderne. Bryant og Willam indrømmede da også at have kidnappet den 14-årige.

En jury udelukkende bestående af hvide frifandt mændene allerede en måned efter, at drengens lig blev fundet i floden. Carolyn Bryant sagde på vidneskranken, at Emmett Till havde rørt ved hende og truet hende verbalt.

Det tog kun juryen en time at diskutere frifindelsen af mændene. Et medlem fortalte endda, at det kunne have taget endnu kortere tid, hvis de ikke havde brugt tid på at drikke en sodavand.

Juryen lagde mændenes arv til grund for frifindelsen. Deres forfædre ville simpelthen vende sig i graven, hvis disse fine hvide mænd blev sat i fængsel.

25 år efter grusomt drab: Nu har tyggegummi måske fældet drabsmand

Tilståelser og falsk vidneforklaring
Allerede året efter tilstod mændene mordet, men på grund af en lov der sagde, at man ikke kan retsforfølges to gange for samme forbrydelse, gik de igen fri.

Ifølge Bryant og Willam ville de bare sætte Emmett på plads, men da han svarede dem igen og mente, at han var lige så god som dem, slog de ham ihjel.

J.W. Willam døde i 1980 og Roy Bryant i 1994.

12. juli blev der holdt en pressemøde om den genåbnede sag.

Her fortalte Timothy Tyson, der er forfatter til en bog om mordet på Emmett Till fra 2017, at han tilbage i 2008 havde snakket med Carolyn Bryant, der stadig lever. I forbindelse med det interview, havde hun indrømmet, at hun havde fundet på alle beskyldningerne mod Emmett Till.

Sagen er nu genåbnet, men de to mordere er for længst døde, så de kan ikke straffes for det brutale mord.

Priscilla Sterling, der er kusine til Emmett Till, sidder nu tilbage med håbet om, at Carolyn Bryant kan retsforfølges for at have løjet i retten.

- Jeg er glad for, at der bliver talt om det. Især med den adskillelse, som dette land oplever med racister, der tror, de kan gøre hvad som helst. Hvis denne sag bliver diskuteret, kan det måske stoppes, siger hun.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?