Taget for spritkørsel: Sådan foregår det

Lov og orden-tilhænger Søren Pape Poulsen skriver fredag på Facebook, at hans forlovede torsdag blev taget for spritkørsel i Viborg. Ekstra Bladet har derfor undersøgt, hvad der sker, når spritbilister bliver fanget af politiet

Justitsminister Søren Pape Poulsen kæreste er natten til fredag blevet taget for spritkørsel med en promille, der er målt til 1,25. Foto: Rumle Skafte
Justitsminister Søren Pape Poulsen kæreste er natten til fredag blevet taget for spritkørsel med en promille, der er målt til 1,25. Foto: Rumle Skafte

Fredag meddelte den danske justitsminister, Søren Pape Poulsen, at han trolovede torsdag var blevet snuppet for at have sat sig bag rattet og kørt af sted i spirituspåvirket tilstand. 1,25 lød promillen, hvilket er noget højere end den tilladte promille på alt under 0,5.

Justitsministeren var ikke selv med i bilen, da hans forlovede, Josue Medina Vasquez, ved Burger King i Viborg havde fanget politiets opmærksomhed, lyder det fra Søren Pape Poulsens særlige rådgiver til Ekstra Bladet.

Men hvordan foregår det egentligt, når man bliver snuppet bag rattet i en lidt for lystig tilstand?

Ekstra bladet har talt med Amrik Singh Chadha, som er politikommissær hos Færdselssektionen i Østjyllands Politi. Han fortæller, at man principielt gør sig skyldig i spirituskørsel i det øjeblik, man starter en bil, mens man har en promille over de tilladte 0,5. Begiver man sig herefter ud på de danske veje og fanger politiets interesse, vil det foregå som følgende:

- Når man bliver stoppet på grund af mistanke om spirituskørsel, bliver man bedt om at blæse ind i alkometeret. Alkometeret giver os en ide om, hvor promillestørrelsen ligger. Hvis den er over 0,5, bliver man anholdt og taget med på den nærmeste politistation. Alternativt bliver man kørt på hospitalet, forklarer politikommisæren.

Begge steder vil en sundhedsfaglig person udtage en blodprøve. Blodprøven vil blive sendt til analyse på et retsmedicinsk institut, og efter 14 dage til tre uger, vil der være et resultat.

Straffen
- Den endelige promille bliver afgørende for, hvor høj en straf, man får, lyder det fra Amrik Singh Chadha.

Foruden promillen afhænger straffen også af, om det er første gang, man bliver taget i spritkørsel. Hvis der er tale om et førstegangstilfælde, og ligger promillen mellem 0,5 og 1,2, vil man få en betinget frakendelse af sit kørekort. Det vil betyde, at man inden for seks måneder skal bestå en kontrollerende køreprøve for at beholde kørekortet.

Dumper man i første omgang, ryger kørekortet, ind til både teori- og køreprøve er bestået.

Desuden får man en bøde, som vil svare til cirka en netto månedsløn ganget med promillen, og man skal op til et alkohol, narko og trafik-kursus.

Højere promiller
I Josue Medina Vasquez tilfælde vil straffen være hårdere, fordi han fik målt en promille på 1,25.

Straffen for at køre bil med en alkoholpromille på mellem 1,2 og 2 er ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år - alternativt kan man søge om at køre med alkolås. Ligeledes kan politikerkæresten se frem til en bøde på en nettoløn gang med promillen og til at skulle gennemføre et kursus.

Konsekvenserne ved spirituskørsel

Læs her om konsekvenserne ved at køre spirituskørsel:

* Promillegrænsen i Danmark er 0,5.

Man kan dog godt blive dømt for spirituskørsel, selv om promillen er under 0,5, hvis politiet vurderer, at man ikke kan køre bil på betryggende vis.

* Spirituskørsel straffes forskelligt, alt efter hvor høj ens promille er.

- førstegangstilfælde og en promille på 0,5-1,2:

Kørekortet frakendes betinget. En kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve) skal bestås inden for seks måneder for at beholde kørekortet.

Dumper man et forsøg, mister man kørekortet, indtil man har bestået begge prøver.

Man får en bøde, der cirka svarer til en netto månedsløn ganget med promillen.

Et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik) skal gennemføres. Kurset varer 12 timer fordelt på fire lektioner à tre timer. Det koster 3200 kroner.

- Førstegangstilfælde og en promille mellem 1,2 og 2,0:

Frakendelse af kørekortet ubetinget i tre år. Alternativt kan man søge om at køre med alkolås i tre år.

En bøde der cirka svarer til netto månedsløn ganget med promillen.

Et ANT-kursus skal gennemføres, inden man kan generhverve kørekortet/køre med alkolås.

For at generhverve kørekort/køre med alkolås skal man også bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve).

- Førstegangstilfælde med en promille over 2,0:

Frakendelse af kørekortet ubetinget i minimum tre år.

Herefter skal man enten køre med alkolås i to år eller vente yderligere to år med at generhverve kørekortet.

20 dages betinget fængsel.

En bøde der cirka svarer til en netto månedsløn.

Bilen kan blive konfiskeret.

Et ANT-kursus skal gennemføres.

For at generhverve kørekort/køre med alkolås skal man også bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve).

- Gentagelsestilfælde:

Hvis man kører spritkørsel flere gange, stiger straffen. Hvad man præcist får i straf, afhænger af promillen, hvor mange gange man har kørt spritkørsel - samt øvrige omstændigheder.

Kilde: Sikker Trafik.