Talibanleder meldes død

Lederen af Taliban i Afghanistan, Mullah Mohammed Omar, er ifølge kilder i afghanske regering død

Den afghanske Taliban-leder Mullah Omar meldes død. (Arkivfoto: Anonym/AP)
Den afghanske Taliban-leder Mullah Omar meldes død. (Arkivfoto: Anonym/AP)

Mullah Mohammed Omar, der siden 1996 har været leder af Taliban, er død. Det hævder kilder i den afghanske regering og efterretningskilder ifølge BBC.

Efter sigende skulle Mullah Omar være død for to til tre år siden, men Taliban selv har endnu ikke kommenteret det formodede dødsfald.

Ifølge BBC vil gruppen udsende en erklæring inden længe.

USA er åbne overfor forhandlinger med Taliban. I baggrunden ses soldater fra den afghanske hær. Øverst den sagnomspundne spirituelle leder for Taliban, Mullah Mohammed Omar. Nederst ses Barack Obama sammen med den afghanske præsident Hamid Karzai i 2012. (Foto: AP). Krig & katastrofer USA forhandler fred med Taliban

Mullah Omar er tidligere blevet rygtet død, men for første gang har kilder i den afghanske regering nu også bekræftet det.

Fra officielt hold er intet dog sikkert endnu, lyder det.

- Vi er opmærksomme på forlydender om Taliban-lederen Mullah Omars død. Vi er stadig i gang med at tjekke de forlydender, og så snart vi får bekræftelse eller verifikation, vil vi informere folket og medierne, siger Zafar Hashemi, der er vicetalsmand for den afghanske præsident, Ashraf Ghani.

Rygtet død flere gange
Taliban-lederen har været som sunket i jorden siden USA's invasion af Afghanistan i 2001, og det har altså medført vedvarende rygter om hans død. Alligevel har Taliban flere gange udsendt meddelelser, som de har hævdet var fra ham.

Mullah Omar har været kendt som den 'enøjede leder', fordi hans ene øje blev skadet i forbindelse med kampe mod den sovjetiske besættelse i 80'erne.

Hans alliance med Al-Qaeda-lederen Osama Bin Laden var medvirkende årsag til den amerikansk-ledede invasion som følge af terrorangrebene 11. september 2001.

Det amerikanske udenrigsministerium har haft udlovet en dusør på 10 millioner dollars for lederen efter han aldrig blev fundet i forbindelse med invasionen.

Tidligere på året udgav Taliban en biografi om lederen, hvor de hævder, at han er født i 1960, så han i dag ville være 55 år - en alder som udenlandske efterretningstjenester aldrig har været i stand til at fastsætte med sikkerhed.

OVERBLIK: Mullah Omar blev enøjet i kamp mod russerne

Talibans enøjede leder, Mullah Mohammed Omar, er onsdag ifølge afghanske regeringskilder igen meldt død.

Her er biografiske fakta og oplysninger om manden, som har levet et langt liv i skjul.

* Mullah Omar skal ifølge Taliban være født i 1960 i Chah-i-Himmat i den afghanske provins Kandahar.

* Han kæmpede i 1980'erne i modstandsgrupper mod sovjetiske besættelsesstyrker. Her blev han ramt af en granatsplint, og siden har han været den "enøjede Talibanleder".

* Han blev Talibans øverste leder i 1996.

* Mullah Omar indgik tæt samarbejde med al-Qaeda og netværkets daværende leder, Osama bin Laden, og USA indledte en jagt på ham efter angreb på blandt andet World Trade Center 11. september 2001.

* USA udlovede en dusør på 10 millioner dollar på ham.

* Han har "en særlig form for humor", skriver Taliban om Mullah Omar i en biografi, der blev offentliggjort i april i år.

* Mullah Omar havde hverken bolig eller bankkonti ifølge gruppen.

Kilder: BBC og Reuters