Teknisk fejl skyld i norsk helikopterulykke

13 mennesker blev dræbt, da den norske Super Puma-helikopter styrtede ned ved Turøy i sidste uge

Her finder redningsfolkene vragrester fra flyet. Video: AP

Helikopterulykken ved Turøy  i Norge skyldtes en teknisk fejl, slår Havarikommissionen fast.

  Det er en teknisk fejl. Det er ikke en menneskelig fejl, sagde direktør i Luftfartsafdelingen i Havarikommissionen, Kåre Halvorsen, på en pressekonference, ifølge VG.

Det er oplysninger fra flyets sorte bokse, der registrerer tale og flydata, der gør, at at han konkluderer sådan.

- Jeg tror ikke, de opdagede, at der var noget galt, siger direktøren, der til VG siger:

- Der går mindre end et sekund fra, vi får en indikation på, at noget er galt, til at vi ikke har nogen optagelser. Vi antager, at optageren stopper, da rotoren er løsnet.

13 mennesker blev dræbt, da helikopteren styrtede ned i fredags. Efterfølgende blev skroget fundet på 6-7 meters dybde. Først halepartiet samme dag, og dagen efter resten af skroget.

I dag fik pressen lov til at komme ind i den hal, hvor vragdelene efter styrtet er samlet.

- Situationen udviklede sig hurtigt fra normalsituationen til ulykken skete. Der blev ikke udsendt nødsignal, siger han, ifølge VG.

Norske VG har tidligere skrevet om det sammenfald, at en ældre model af ulykkeshelikopteren i 2009 fik problemer udenfor Peterhead i Skotland. Helikopteren styrtede i havet, og 16 mennesker mistede livet. Ifølge den britiske havarikommission havde helikopteren fået udskiftet sit rotorhoved en måned forinden.


Krimi Norge: Arbejdet med sort boks slut

Den norske Super Puma-helikopter, som styrtede ned Turøy i sidste uge, havde på samme måde en måned forinden fået skiftet sit rotorhoved. En norsk ekspert er overrasket over de nye oplysninger.

- Jeg kan ikke sige andet end, at det er et mærkeligt sammentræf. Jeg tror ærlig talt alligevel, at det er tilfældigheder, siger helikopterpilot Per Gram, der har 20.000 flyvetimer bag sig, til VG.

1 af 2 Dødsulykken kostede 11 Statoil-arbejdere og to besætningsmedlemmer livet (Foto: Tor Erik H. Mathiesen/VG).
2 af 2 Dødsulykken kostede 11 Statoil-arbejdere og to besætningsmedlemmer livet (Foto: Tor Erik H. Mathiesen/VG).