Annonce:
Annonce:

Terror-mistænkt: 'En forvirret kamæleon'

Chérif og Saïd Kouachi mistænkes for at stå bag massakren mod Charlie Hebdos ansatte. Deres radikalisering begyndte for mere end 10 år siden

Chérif, tv, og storebror Saîd er lige nu Europas mest jagtede mænd. Foto: REX/All Over Press
Chérif, tv, og storebror Saîd er lige nu Europas mest jagtede mænd. Foto: REX/All Over Press
Annonce:
Følg Krimi

Chérif og Saïd Kouachi er ikke blot brødre - de er også bødler. Det mener fransk politi, som mistænker parret for at stå bag onsdagens blodbad i Paris.

Umiddelbart virker lillebror Chérif på 32, til at være den mest ekstreme af de to. Han fik en dom på tre års fængsel i 2008 for at have hjulpet unge franskmænd til Irak for at deltage i hellig krig.

Brødrene, der mistede deres algierske immigrant-forældre i en tidlig alder, blev født i Paris, men kom senere til et fosterhjem i Rennes, hvor de fik en ikke-religiøs opdragelse.

Ifølge den franske avis Libération var Chérif Kouachi ikke stærk i sin tro som muslim, før han blev provokeret af de amerikanske soldaters behandling af fangerne i det irakiske Abu Ghraib-fængsel.

Brødre var allerede i politiets søgelys

Annonce:

Under retssagen mod Chérif sagde hans advokat ifølge dagbladet.no, at hans klient, der havde rekrutteret under navnet Abu Issen, var ’en forvirret kamæleon’, der røg marihuana og hørte rapmusik.

Radikaliseret af prædikant
Lillebroderen afsonede blot 18 måneder af sin dom, mens den 34-årige storebror ikke har været straffet. Begge brødre har dog angiveligt været på den franske efterretningstjenestes observationsliste - ikke mindst fordi, parret skulle have været i Syrien sidste år.

Udover Irak-krigen var det især den selvudråbte prædikant og tidligere vicevært Farid Benyettou, der fik brødrene radikaliseret. Trioen mødte hinanden i 2003 i  al-Da`wa moskeen, der ligger tæt ved metrostationen Stalingrad i det 19. arrondissement i det nordlige Paris.

I et program på France 3 fra 2005, siger Chérif:

- Farid har fortalt mig, at skrifterne viser, at selvmordsangreb er godt. Det står skrevet, at det er godt at dø som martyr.

Annonce:

Ifølge avisen Le Monde mødte brødrene første gang op i moskeen rygende og med langt hår, men den jævnaldrende Farid Benyettou fik dem til at fokusere deres energi mod islam.

Ekspert: Her dummede de terrormistænkte sig

Benyettou, der også underviste de unge i brugen af AK47-rifler, fik selv seks års fængsel for at have ledet "Butte-Chaumont"-cellen, der var opkaldt efter det område, som gruppen trænede i. Franske efterretningsfolk mener, at flere af cellens tidligere medlemmer har forbindelser til IS og al-qaeda-grupper og ifølge øjenvidner, skulle onsdagens attentatmænd have sagt, at de kom fra netop al-qaeda.

Dødspatruljen undslap efter massakren, men efter at Saïd angiveligt glemte sit ID-kort i flugtbilen har brødrene været jaget vildt.

Sent torsdag aften fokuserede politiet og specialstyrker på skovområderne omkring byen Crépy-en-Valois nordøst for Paris efter at brødrene var blevet set på en tankstation i nærheden.

Nyt skuddrama i Paris: Kvindelig betjent dræbt

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: