Terror-tiltalt fra Esbjerg med i engelsk islamist-netværk

Kom tidligere i britisk moské, hvor terrorister, selvmordsbombere og fremmed-krigere bad deres bønner

Selvmordsterroristen Salman Abedi dræbte 22, da han detonerede en bombe ved Manchester Arena i maj. Foto: Joel Goodman/All Over Press
Selvmordsterroristen Salman Abedi dræbte 22, da han detonerede en bombe ved Manchester Arena i maj. Foto: Joel Goodman/All Over Press

En 24-årig finsk statsborger fængslet i en hemmelig terrorsag i Aarhus har tidligere været en del af et dybt radikaliseret netværk af islamister i Manchester.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at selv om den finske statsborger de senere år har boet i Esbjerg, så fik han for tre år siden indefrosset sine værdier og er nægtet indrejse i Storbritannien på grund af mistanken om tilknytning til terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Den 24-årige finne med somaliske rødder, J.N., har siden januar siddet varetægtsfængslet i Danmark på en anklage om at træne og lade sig hverve til at begå terrorhandlinger og få våbentræning under sit ophold hos Islamisk Stat i Syrien mellem november 2013 og juli 2015. Det fremgår af dokumenter, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Sagen mod J.N. kører for lukkede døre. Det samme er gældende for sagen mod hans kammerat på billedet, der er tiltalt for at slutte sig til den somaliske terrorbevægelse al-Shabaab. Foto: Privatfoto
Sagen mod J.N. kører for lukkede døre. Det samme er gældende for sagen mod hans kammerat på billedet, der er tiltalt for at slutte sig til den somaliske terrorbevægelse al-Shabaab. Foto: Privatfoto
 

Sagen mod den finske statsborger J.N. kører for såkaldt dobbeltlukkede døre, så det er forbudt at gengive hans navn. Det samme gør sig gældende for hans kammerat A.H., der er tiltalt og varetægtsfængslet for at tilslutte sig den somaliske terrorbevægelse al-Shabaab i mere eller mindre samme periode.

Terror og yderligtgående islamisme trækker en rød tråd gennem de to unge mænds liv.

Manchester-attentat
Fællesnævneren for dem begge er desuden, at de har været bosat i Manchester i England, hvor de af britiske medier har været nævnt i forbindelse med netværket omkring selvmordsterroristen Salman Abedi, der i maj måned sprængte en bombe til en koncert med den amerikanske sanger Ariana Grande i Manchester Arena. Attentatet kostede 22 børn og voksne livet. 116 blev såret.

Selvmordsbomberen Salman Abedi udløste sin dødelige sprængladning 22. maj klokken 22.33 efter det sidste nummer af koncerten, men inden da havde han ifølge avisen Times haft sin gang i en moské i Didsbury i det sydlige London, hvor også somalierne med de danske og finske pas angiveligt kom for at bede og høre prædikener.

Terroristen kan ikke have fået direkte hjælp til sin ugerning af somalierne med skandinavisk statsborgerskab, da de begge sad fængslet på det tidspunkt.

Konen anklaget
Den finske statsborger J.N. har siddet varetægtsfængslet i Østjylland siden januar, men han blev ifølge britiske medier afsløret i sin tilslutning til terrorstaten allerede i 2014.

J.N. skrev i en besked til sin bror, at han opholdt sig i Syrien, og det blev siden opsnappet og offentlig kendt. Ifølge britiske medier blev hans værdier efterfølgende indefrosset, og han blev nægtet genindrejse i Storbritannien, hvis han skulle vende tilbage fra Syrien.

J.N. er gift med en britisk kvinde, der har en universitetsgrad fra det prestigefulde Cambridge Universitet. Hun blev ifølge The Sun anklaget for at vende det blinde øje til ægtefællens radikalisering og holde hånden over hans afrejse til terrorstaten.

Faderen til J.N. hævder, at den britiske kvinde holdt sønnens afrejse skjult for ham i seks måneder, og faderen er siden citeret for at sige, at han vil slå dem ihjel, der har radikaliseret hans søn.

I forhold til mange af de øvrige terrorister fra Moss Side i Manchester eller Mosque Side, som briterne ironisk har omdøbt området til, så er J.N. et forholdsvist ubeskrevet blad.

Imam hos Islamisk Stat

Udsmidning fra høje bygninger for homoseksualitet, piskestraf for at høre høj musik og håndsafhugninger på offentlige pladser.

Islamisk Stats yderligtgående tolkning af islamisk lov, sharia, har de senere år dannet bagtæppe for en lang række grusomheder i Syrien og Irak.

Den terrortiltalte somalier, der er finsk statsborger, er også anklaget for at have fungeret som imam og deltaget i koran-undervisning under sit ophold hos Islamisk Stat. Han er desuden tiltalt på en mere generel anklage om at bidrage, opretholde, bevare og konsolidere IS og deres aktiviteter.

Det skyldes øjensynligt, at finnen J.N. skifter navn, mens han bor i Danmark. Ekstra Bladet fandt frem til mandens identitet, fordi et britisk medie fattede mistanke til, at den fængslede somalier i Danmark var den samme, som de tidligere havde skrevet var en del af det yderligtgående islamiske netværk i Manchester.

Finsk hjælp
Ved hjælp af kilder i Finland fandt Ekstra Bladet mandens fødselsdato og fik ad den vej bekræftet, at der er tale om en og samme person, der blot har skiftet navn.