Terror-tiltalt: Omar var begejstret efter drab

- Jeg var målløs, men jeg var glad for, at han ikke var død, forklarer barndomsven til Omar El-Hussein, som mødtes med terroristen kort efter drabet ved syngagogen

23-årige Ibrahim Abbas har kendt Omar El-Hussein siden barndommen. Nu er han tiltalt for at have hjulpet ham med terrorhandlingerne sidste år. (Retstegning: Jørgen Bitsch)
23-årige Ibrahim Abbas har kendt Omar El-Hussein siden barndommen. Nu er han tiltalt for at have hjulpet ham med terrorhandlingerne sidste år. (Retstegning: Jørgen Bitsch)

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Omar El-Hussein virkede begejstret, da han kom tilbage til internetcaféen PowerPlay efter skuddrabet på den jødiske sikkerhedsvagt Dan Uzan om natten 15. februar sidste år.

Det forklarede han barndomsven Ibrahim Abbas, som er tiltalt for at have medvirket til terrorhandlingen, i retten onsdag.

Her er der taget hul på dag ni i sagen mod fire mænd, politiet mener bistod Omar El-Hussein med tøj, en taske og ammunition, ligesom de ifølge tiltalen hjalp at skaffe en automatriffel af vejen.

31-årige Mahmoud Rabea. (Retstegning Jørgen Bitsch) Krimi Terror-tiltalt smidt ud igen-igen: 'Anklagerne er bøssekarle'

- Han fortalte, at han havde været i en skududveksling med politiet. Han havde skudt på dem, og de havde skudt på ham, forklarede Abbas, da han blev forholdt en video optaget i netcaféens baglokale. På videoen ses El-Hussein, Abbas og Elmi, en af de andre tiltalte.

- Han var begejstret, tilføjede Ibrahim Abbas, som også mente, at hans dobbeltmorderen var 'lidt oppe at køre'.

Han afviste, at El-Hussein fortalte, at han havde skudt en mand i hovedet, hvilket var tilfældet med Dan Uzan. Han nævnte - ifølge Abbas - kun politiet.

- Det var en selvmordsaktion, det han gjorde, forklarede den 23-årige barndomsven til Omar El-Hussein i dag til retten. Krimi Terror-tiltalt: Det var en selvmords-aktion

- Han sagde, at betjentene var ved at dø af skræk, og at de faldt ovenpå hinanden, lød det fra den 23-årige terror-tiltalte, der ifølge eget udsagn var 'målløs' over sin kammerats handlinger.

-  Men jeg blev også glad for at se ham og se, at han var uskadt. Han er min bror, og jeg ville ikke have, at han skulle dø, lød det fra Abbas.

De tre venner ses på videoen både grine og klappe hinanden på skuldrene, mens de snakker om skududvekslingen med politiet.

Artiklen fortsætter under billedet

Omar El-Hussein nåede at dræbe to mennesker og såre seks andre, inden han selv blev skudt og dræbt af politiet. (Privatfoto)
Omar El-Hussein nåede at dræbe to mennesker og såre seks andre, inden han selv blev skudt og dræbt af politiet. (Privatfoto)

Under afhøringen af Ibrahim Abbas blev han også spurgt ind til sine møder med El-Hussein tidligere på dagen - herunder på internetcaféen PowerPlay omkring klokken 21.50 om aftenen 14. februar sidste år. Her sad Omar El-Hussein ifølge politiet og søgte på sit næste mål.

- Jeg så ikke, hvad han søgte på, forklarede Ibrahim Abbas. Da anklageren spurgte endnu engang - denne gang specifikt på en søgning på synagogens adresse, lød svaret:

- Jeg så ham ikke søge på noget, og jeg vidste ikke engang, hvad en synagoge var på det tidspunkt.

En filminstruktør har planer om at lave en film om Omar el-Hussein. Krimi Filminstitut lukker i om støtte til Omar El-Hussein film

Ibrahim Abbas forklarede til gengæld, at Omar El-Hussein på et tidspunkt viste ham et billede af et palæstinensisk flag, der blev brændt, og det diskuterede de to barndomsvenner lidt.

Omar El-Hussein viste også sin kammerat et billede af en ulv. Netop en stor, hvid ulv var terroristens profilbillede på Facebook, da han døde - muligvis med henvisning til termen 'den ensomme ulv', som bruges om terrorister, der har sympati for fx Islamisk Stat, men som handler alene.

31-årige Mahmoud Rabea afgiver i dag forklaring ved Københavns Byret. Krimi Terror-sagen: Svinede dommer til og blev smidt ud - Nu skal han afgive forklaring

Ibrahim Abbas, der blandt andet er tiltalt for at have givet Omar El-Hussein en grå hættetrøje mellem de to terrorattentater på Krudttønden og ved den jødiske synagoge, fik også endnu engang slået fast, at han ikke bakkede op om sin barndomskammerats handlinger.

- Jeg tager afstand fra hans handlinger, men jeg tager ikke afstand fra ham, han er min bror. Det, han har gjort, var forkert, men han vil altid være min bror, lød det fra den 23-årige terrortilalte.

23-årige Ibrahim Abbas afgiver i dag forklaring til Københavns Byret. (Retstegning: Jørgen Bitsch) Krimi Terror-tiltalt barndomsven: Omar var en stille dreng

Udover den førnævnte hættetrøje er den 23-årige sammen med sine tre medtiltalte tiltalt for at have at have hjulpet Omar El-Hussein med ammunition, en taske og med at have skaffet beviser af vejen - herunder den M/95-riffel, han benyttede under angrebet på Krudttønden.

1 af 2 De terrortiltalte - fra venstre: Mahmoud Rabea, Liban Elmi, Ibrahim Abbas og Bhostan Hossein. Alle fire er tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein inden angrebet på synagogen i København. (Retstegninger: Jørgen Bitsch)
2 af 2 23-årige Ibrahim Abbas har kendt Omar El-Hussein siden barndommen. Nu er han tiltalt for at have hjulpet ham med terrorhandlingerne sidste år. (Retstegning: Jørgen Bitsch)