Terror-tiltalt rådførte sig hos efterlyst IS-kriger

Skypesamtale mellem den 24-årige Hamza Cakan og en 26-årig dansk IS-kriger, der fortsat er efterlyst, giver et unikt indblik i rekrutteringen af udenlandske krigere

Skype-korrespondance oplæst i retten viser, at den  24-årige Hamza Cakan tilsyneladende var nervøs inden sin planlagte tur til Syrien. Tegning: Bitsch
Skype-korrespondance oplæst i retten viser, at den 24-årige Hamza Cakan tilsyneladende var nervøs inden sin planlagte tur til Syrien. Tegning: Bitsch

Retten i Glostrup: I tiden op til 18. marts, hvor den 24-årige dansk-tyrker Hamza Cakan angiveligt planlagde sin anden rejse til Syrien, var han i tæt kontakt med en 26-årig eftersøgt syrienkriger fra Danmark.

Det viser en skype-korrespondance, som anklager Natalja Lindberg i dag har gennemgået for Retten i Glostrup. Beskederne omhandler den 24-åriges forestående rejse til Syrien via Istanbul i Tyriket.

Anklager: Tiltalt syrienkriger blev forlovet mellem kampe

Her taler de to blandet andet om, at den 24-årige nu terror-tiltalte skal have et nyt pas, og at han skal kontakte en person tilknyttet Islamisk Stat, som vil hjælpe ham ind i Syrien.

Men den 24-årige Hamza Cakan er kort før sin rejse tilsyneladende nervøs for turen til det krigshærgede land. 

- Hvad så hvis kontakten ikke kan hjælpe mig, skriver han i en Skype-besked til den efterlyste 26-årige seks dage før sin anholdelse 18. marts sidste år.

- Det kan han, bror. Der er altid brødre, der kan hjælpe. Det er deres arbejde at tage brødre ind. De laver ikke andet og må Allah belønne dem for det, svarer den 26-årige MA, som fortsat ikke er fundet af dansk politi.

- Det er ikke noget med, at jeg kommer og er alene?, skriver Hamza Cakan efterfølgende.

- Nej bror, du får et nummer før du er der, insha’allah, svarer den efterlyste syrienkriger, som ifølge anklagemyndigheden fortsat befinder sig i Syrien.

Tiltalt syrienkriger om Omar: Han er enhver muslims forbillede

Skype-samtalen mellem de to formodede IS-sympatisører giver et unikt indblik i rekrutteringen af udenlandske syrienkrigere, som vil kæmpe under Islamisk Stats sorte fane.

- Jeg skal i kamp nu og ved ikke, hvornår jeg kommer tilbage. Men jeg har snakket med broren, og du kan ringe til ham på dette nummer (Nummer udeladt red.), lyder det fra den efterlyste syrienkriger til Hamza Cakan, hvorefter han fortsætter:

- Du snakker med ham og siger, at du er ven af (navn udeladt. red). Jeg har fortalt ham om dig, og sagt, at du er kurder fra Danmark. Køb dig et tyrkisk nummer, når du er i Istanbul og giv det så til broderen, så han kan kontakte dig. Jeg har sagt, du ikke taler engelsk eller arabisk, men kun tyrkisk og dansk, lyder det i instrukserne over skype-korrespondancen.

Den 24-årige dansk-tyrker Hamza Cakan, der tidligere hed Enes Ciftci, er den første formodede syrienkriger, som kommer for retten i Danmark.

Ifølge anklagemyndigheden har han været i Syrien i fire måneder i 2013 og forsøgte igen at rejse til krigszonen for at kæmpe i marts sidste år. Politiet inddrog dog den 24-åriges pas få dage før den planlagte afgang.

Hamza Cakan nægter sig skyldige i alle anklager. Sagen forventes at vare frem til slut juni.