Terrorangreb på natklub: 50 dræbt

Natklub for homoseksuelle ramt af tragedie: Gerningsmand åbnede ild på dansegulvet, tog gidsler og dræbte og sårede adskillige

Der hørtes skud ude foran natklubben, da angrebet fandt sted (Video: AP)

Har du oplevet skyderiet i Orlando? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Mindst 50 mennesker er blevet dræbt og 53 er såret, efter en person åbnede ild på en natklub for homoseksuelle i Orlando i den amerikanske stat Florida.

Sådan lyder seneste melding fra politiet i Orlando. Tidligere på dagen lød meldingen, at 'omkring 20 mennesker' havde mistet livet.

- Vi har fået bedre adgang til stedet, lød det fra politiets talsmand på et pressemøde for ganske kort tid siden.

På samme pressemøde blev det gjort klart, at gerningsmanden er Omar Mateen, en amerikansk statsborger fra Port St. Lucie i Florida. Han dræbte alle med en automatriffel, fortalte Floridas kongresmedlem på pressemødet.

Dræbte 50 på natklub: Formodet terrorist identificeret

Gerningsmanden var bevæbnet med både en automatriffel, et håndvåben og bar desuden en 'enhed' på kroppen, oplyste politiet tidligere.

Der blev gisnet i, at der kunne være tale om et bombebælte, og bombeenheden blev sendt ind, men det er nu afkræftet, at der var tale om et eksplosiv enhed, oplyser politiet.

Angrebet betegnes som et terrorangreb, fastslår politiets repræsentanter - og gerningsmanden er muligvis muslimsk ekstremist. Både det lokale politi, det statslige og det føderale - FBI - er involveret i efterforskningen.

Hjerteskærende besked fra natklub: Han kommer - jeg skal dø

Blandt de sårede er en politibetjent, som var blandt de ni betjente, der var i skududveksling med gerningsmanden. Han blev ramt i hovedet, men blev reddet af sin hjelm og slipper med mindre skader omkring øjet, lød meldingen på pressemødet.

Gerningsmanden var godt forberedt og er ikke lokal, oplyser politiet, som på nuværende tidspunkt ikke ønsker at oplyse yderligere om manden - heller ikke, om han er amerikansk statsborger.

- Alle informationer, vi har, ryger videre til FBI, lød det - og fra FBI's repræsentant på pressemødet, lød det, at man fortsat arbejder med den endelige identifikation.

Det, der står klart, er, at han omkring klokken 02.02 natten til søndag (lokal tid - svarende til omkring klokken 8 dansk tid) åbnede ild mod folk, der var til stede til natklubbens 'Latin Night'.

Øjenvidner: Alle kastede sig ned på gulvet

Skyderiet startede ifølge politiet uden for natklubben, som var ved at lukke, og da en betjent, der var til stede, besvarede ilden fra gerningsmanden, rykkede han indenfor, hvor han dræbte flere og tog gidsler.

Ifølge øjenvidner blev der affyret adskillige skud mod menneskemængden, og masseflugten fra stedet blev indledt. Politiet i Orlando ankom hurtigt til stedet og tilkaldte hjælp fra både lokale, statslige og føderale politienheder - herunder en forhandler.

Der blev affyret adskillige skud, ligesom politiet udførte en kontrolleret eksplosion, meddelte @OrlandoPolice på Twitter. I gidselsitautioner som denne er der typisk tale om chokgranater, som affyres for at skræmme eller distrahere gerningsmanden, så politiet kan rykke ind - men detaljerne har politiet endnu holdt for sig selv.

Fire timer efter det første skud blev affyret, meldte politiet på Twitter, at gerningsmanden var død. Han blev dræbt af politiets kugler.

Flere vidner meldte om to gerningsmænd på stedet, men intet tyder på, at det har været tilfældet.

- Vi har ingen formodning om, at der er en yderligere trussel mod området, lød det på pressemødet fra FBI's repræsentant, som også opfordrede borgerne til at være opmærksomme og give lyd, hvis de ser noget eller ved noget.

- Hvis I ser noget, så sig noget - og så gør vi noget, lød det.

Ekstra Bladet følger sagen...

Videoen her er optaget kort efter handlingen fandt sted. (AP)

Har du oplevet skyderiet i Orlando? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)