Terrordømt får fire års fængsel og udvises for bestandigt

Mellem november 2013 og juli 2015 var en mand fra Esbjerg i Syrien. Her tilsluttede han sig Islamisk Stat.

Islamisk Stat i 2015, da deres kalifat var noget nær sit højeste.
Islamisk Stat i 2015, da deres kalifat var noget nær sit højeste.

Snøftende og med en hånd for ansigtet modtog den 24-årige Joel Nur fra Esbjerg i dag en dom på fire års fængsel og udvisning af Danmark for bestandigt for sin støtte til Islamisk Stat i Syrien. Det skriver Jyske Vestkysten, som var til stede i retten.

Den 24-årige Joel Nur er finsk statsborger med somalisk baggrund, men flyttede angiveligt til Esbjerg i september 2016. Forud for sin bosættelse i Esbjerg har han i perioden fra november 2013 og til juli 2015 været i Syrien. Oprindeligt var han tiltalt for at have kæmpet og modtaget kamptræning fra Islamisk Stat. Det er ikke blevet bevist i retten, for han er kun dømt for at støtte og hjælpe til opbygningen af islamisk stat. Det harmonerer med den dømtes egen forklaring om opholdet i Syrien:

- Her  gik jeg rundt til små landsbyer i ørkenen og underviste i koranen. Der var mange, som ikke kunne læse og skrive. Dem underviste jeg, udtalte han ved et tidligere retsmøde.

Retten fandt det dog bevist, at han var taget til en modtagestation for Islamisk Stat, og han har flere gange ændret forklaring omkring sin støtte til terrororganisationen. I retten har det lydt, at han ikke nærede synderlig symapti for de yderligtgående islamister. Men i forbindelse med anholdelsen i januar 2017 har den 24-årige forklaret til politiet, at han direkte sympatiserede med IS.

- Jeg havde høje tanker om de islamiske grupper. Jeg kunne godt lide det islamiske aspekt ved kampen, sagde han under politiets afhøring.

- Du har udtrykt stor sympati for IS dengang. Hvad siger du til det i dag?

- Min sympati var ikke rettet mod en specifik gruppe. Jeg var for alle de islamiske grupper i kampen og det inkluderede også IS.

Joel Nur har også boet i Manchester, hvor han lærte dansk-somalieren A.H. at kende, som i øjeblikket er varetægtsfængslet for at tilslutte sig den somaliske terrororganisation Al Shabab. Flere britiske medier har nævnt dem i forbindelse med netværket omkring selvmordsterroristen Salman Abedi, der i maj måned sprængte en bombe til en koncert med den amerikanske sanger Ariana Grande i Manchester Arena. Attentatet kostede 22 børn og voksne livet, 116 blev såret.

Den yderligtgående islamisme og radikaliseringen løber som en rød tråd gennem Joel Nur og A.H.'s liv.

- Jeg tilbragte meget tid med min kammerat A.H., som jeg har kendt siden jeg kom til England som 13-årig. Vi gik på samme skole.  Han har haft stor indflydelse på mig. Han var religiøs og jeg så op til ham, fordi han var meget religiøs.

Men Joel Nur har også fortalt, at han ikke længere er venner med A.H.

- I dag deler vi ikke længere fælles interesser mere. Der var også andre personlige ting, som skiller os ad. Da jeg kom hjem fra Syrien ville jeg videre i mit liv.  Jeg har derfor taget afstand til dem, som jeg kendte før. Mine religiøse synspunkter har ændret sig gennem de senere år, udtalte han ved et tidligere retsmøde.

Forsvaret har ikke afgjort om sagen skal ankes.

Forsvarer: Straffen undrer mig

- Jeg synes, at 4 år er en hård straf set i lyset af, at min klient blev frifundet for at have været i kamp, i træningslejr eller have håndteret våben, men alene dømt for at have støttet op om IS ved at have undervist civilbefolkningen og lejlighedsvis have forstået bønnerne i moskeen i et IS-kontrolleret område, skriver Mette Grith Stage i en mail til Ekstra Bladet.

- Højesteret har tidligere fastslået, at 4 år et udgangspunktet, hvis man har været i kamp eller træningslejr, og det undrer mig derfor, at retten ikke har fastsat straffen lavere, for det min klient har gjort sig skyldig i. 

- Min klient var i dag meget påvirket af dommen, men vi vil i næste uge drøfte om dommen skal ankes.