Terrordømt til udvisning - kan måske blive i Danmark

Stadfæstet: Højesteret dømmer Sam Mansour, 56, til fire års fængsel og udvisning for bestandig og stadfæster dermed Landsrettens dom. Alligevel kan han formentlig blive i Danmark

Terrordømt for Højesteret! Hør mere her

Højesteret har netop afsagt dom i terrorsagen mod Sam Mansour, kendt som 'boghandleren fra Brønshøj', og dommen er klar: Fire års fængsel, fratagelse af det danske statsborgerskab og udvisning for bestandig.

Det er første gang nogensinde, at Danmark fratager et dansk statsborgerskab. Højesteret har lagt vægt på, at Mansour først kom til Danmark som 24-årig og ikke har nogen særlig tilknytning til Danmark.

Alligevel skal Mansour, som også er marokkansk statsborger, ikke nødvendigvis forlade landet. Han kan nemlig formentlig blive i Danmark på såkaldt 'tålt ophold', da myndighederne som regel vurderer, at det er for farligt at udvise folk til Marokko.

Det er ellers en forudsætning for dommen, at Mansour ikke gøres statsløs, da han fortsat har sit marokkanske pas.

Det betyder tålt ophold

Hvis de danske myndigheder vurderer, at der er overhængende risiko for, at en person vil blive udsat for fare - for eksempel tortur eller dødsstraf - i hjemlandet, kan personen ikke udvises fra Danmark, men må derimod blive her på såkaldt 'tålt ophold'.

Det betyder, at de skal bo i en flygtningelejr, eksempelvis Center Sandholm, leve for cirka 30 kroner om dagen og ikke må tage et arbejde. De skal også melde sig enten hver dag eller hver uge - afhængig af deres aftale.

Den udvisningsdømte morder Ahmad Hassin er en af de udenlandske kriminelle, der er Video Nyheder Afsløring: 184 udviste kriminelle kan ikke sendes hjem

Det er Mansours anden dom for opfordring til terror.

Justitsminister Søren Pind (V) er på trods af udsigten til, at Said Mansour formentlig stadig vil være at finde i Danmark, godt tilfreds med udvisningsdommen. Det bekendtgjorde han - helt kort - på Twitter efter afsigelsen:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.