Annonce:
Annonce:

Terroristen Omar risikerede seks års fængsel i ny sag

Alligevel blev han løsladt af Østre Landsret, fordi ankesagen først kunne behandles til august

Her ses den mistænkte Omar Abdel Hamid El-Hussein. De to første billeder er taget på tidspunkterne for terrorangrebene, hvor man kan se, at han har skiftet tøj undervejs. Det tredje er taget i en taxi, da han flygtede fra knivstikkeriet i S-toget. Fotos: Politiet
Her ses den mistænkte Omar Abdel Hamid El-Hussein. De to første billeder er taget på tidspunkterne for terrorangrebene, hvor man kan se, at han har skiftet tøj undervejs. Det tredje er taget i en taxi, da han flygtede fra knivstikkeriet i S-toget. Fotos: Politiet
Annonce:
Følg Krimi

De to års fængsel, som 22-årige Omar El-Hussein, manden bag terror-angrebene i København, fik i december sidste år ved retten på Frederiksberg for et knivstikkeri i et S-tog, var slet ikke nok.

Det mente Statsadvokaten i København, der ankede dommen til Østre Landsret med påstand om, at Omar El-Hussein under ankesagen skulle dømmes for drabsforsøg på det 19-årige offer - og ikke kun for grov vold.

Ekstra Bladet kan nu oplyse, at Omar El-Hussein derfor risikerede omkring seks års fængsel for drabsforsøg, når ankesagen i Østre Landsret skulle rulle over tre dage til august.

Alligevel løslod Østre Landsret den 30. januar Omar El-Hussein, fordi landsretten frygtede, at han ville komme til at sidde længere i varetægtsfængsel end straffen ville blive under ankesagen til august.

Annonce:

Landsretten tog ikke hensyn til, at Statsadvokaten krævede Omar El-Hussein dømt for drabsforsøg under ankesagen - og dermed også forlangte en markant strengere straf, som ikke ville være udstået med en forlænget varetægtsfængsling.

Én stemme reddede Omar fra dom for drabsforsøg
Retten på Frederiksberg var delt ved dommen den 19. december sidste år.

Omar El-Hussein slap kun på et hængende hår fra at blive dømt for drabsforsøg, fordi der var en såkaldt dissens. En enkelt dommerstemme reddede ham fra en dom for drabsforsøg og dermed en lang straf, der ville have forhindret terror-angrebet.

En af de tre juridiske dommere og fire af de seks nævninger ville dømme Omar El-Hussein for drabsforsøg, mens to juridiske dommere og to nævninger alene fandt ham skyldig i grov vold.

For at Omar El-Hussein kunne dømmes for drabsforsøg skulle mindst fire nævninger og to juridiske dommere anse det for bevist, at han var skyldig i drabsforsøg. Så derfor blev han alene kendt skyldig i grov vold.

Annonce:

Han modtog dommen på to års fængsel, men Statsadvokaten ankede kort efter til Østre Landsret med påstand om dom for drabsforsøg.

Blot to uger efter landsrettens løsladelse den 30. januar begik Omar El-Hussein de to terror-angreb i København mod 'Krudttønden' og Synagogen i Krystalgade hvor to civile blev dræbt og fem politifolk såret af skud.

Frifundet for drabsforsøg i S-tog: Det var 'kun' grov vold

Østre Landsret bekræfter overfor Ekstra Bladet, at ankesagen til august var Statsadvokatens initiativ, og at der i ankemeddelelsen var nedlagt påstand om, at Omar El-Hussein skulle dømmes efter det oprindelige anklageskrift for drabsforsøg.

Men i landsrettens beslutning om at løslade ham i afventen på ankesagen i august, indgik alene Frederiksberg Rets dom for grov vold, ikke statsadvokaten påstand om dom for drabsforsøg.

Her er landsrettens kendelse
Østre Landsret skriver i sin kendelse:

Annonce:

- På baggrund af byrettens bevisresultat, er der begrundet mistanke om, at Omar El-Hussein i alt fald har gjort sig skyldig i overtrædelse af straffelovens § 245 stykke 1. (grov vold, red).

- Under hensyn til den af byretten idømte straf og til, at hovedforhandlingen i Østre Landsret er berammet som anført ovenfor, må en fortsat varetægtsfængsling indtil der bliver afsagt dom i sagen, anses at stå i misforhold til den retsfølge, der kan forventes, hvorfor bestemmes: Omar El-Hussein løslades.

Stukket ned i S-tog: Var tæt på at dø

I Frederiksberg Ret havde senioranklager Maria Cingari krævet Omar El-Hussein dømt for drabsforsøg, fordi han stak den 19-årige tilfældige og sagesløse passager to gange i venstre lår og venstre balde, hvor de 12-13 centimeter dybe stik skar en pulsåre og en blodåre samt den store nerve til venstre ben over.

Annonce:

Offer i 'manifest' livsfare
Den 19-årige var, ifølge lægerne, i 'manifest livsfare' eller på almindeligt dansk i overhængende livsfare. Han var meget tæt på at forbløde. Våbnet var en låsbar foldekniv med en klinge på 11 centimeter.

Anklageren procederede for, at den 22-årige skulle dømmes for drabsforsøg, fordi han måtte have indset, at offeret kunne dø af de dybe knivstik.

- Det er en tæt afgørelse, og nu bliver det op til Statsadvokaten, om dommen skal ankes, sagde senioranklager Maria Cingari til Ekstra Bladet efter dommen.

Dommen blev altså anket af statsadvokaten. Men Omar El-Hussein, der efter alt at dømme var blevet radikaliseret i fængslet, blev løsladt af Østre Landsret, fordi nævningeankesagen først kunne behandles efter sommerferien. To uger efter gik han amok i København med sin M95 automatriffel og to pistoler.

Omar: En klog, stille dreng - med en ekstremt kort lunte

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: