Terroristerne er et tegneseriehold

Hvordan overhovedet anmelde det seneste nummer af Charlie Hebdo, der udkom onsdag i Frankrig?

Dette kunne have været forsiden på det seneste nummer af Charlie Hebdo. Tegnet af Luz, ganske som den tegning der blev valgt. (Foto: Charlie Hebdo)
Dette kunne have været forsiden på det seneste nummer af Charlie Hebdo. Tegnet af Luz, ganske som den tegning der blev valgt. (Foto: Charlie Hebdo)

Charlie Hebdo nr. 1178, 8 sider, 3 euro

Den blodige baggrund for udgivelsen placerer dette hæfte i sin helt egen sfære, hvor det er umuligt at se på det blot som 16 sider samfundssatire. Dette uanselige og pistne blad er så meget mere.

Som en hurtig og trodsig genopbygning af World Trade Centers tvillingetårne i New York blot en uge efter angrebet. Som en stædig fuckfinger til barbariet. 

Lad det være sagt med det samme. Alene det, at bladet overhovedet udkommer, gør de seks stjerner velfortjente.

Humoren er respektløs og har brod mod stort set alt, der bevæger sig. Men den er krydret med en god portion selvironi, der mod alle odds nogle gange tangerer det fjantede.

Som når tegneren Luz laver en liste over fordele og ulemper ved de seneste dage.

En fordel er for eksempel at man må ryge på Libération, hvor Charlie Hebdo den sidste uge har haft midlertidig redaktion. Ulempen er så, at rygning giver lungekræft.

En anden fordel er, at Luz’ kone erklærede ham sin store kærlighed, da han overlevede massakren. Men en ulempe er, at mens flagene er gået på halv stang, så er der sket noget lignende for Luz i ægtesengen.

Og så videre. 

70 jomfruer
På bagsiden er 13 forskellige forslag til en forside, og de vidner om et stort ikke blot kreativt og humoristisk, men også menneskeligt overskud.

Her er ikke had eller hævntørst. Til gengæld bliver terroristerne gjort grundigt til grin. Som når de ankommer til himlen blot for at erfare, at de 70 jomfruer, de mente, de var blevet lovet, allerede er optaget af holdet fra Charlie Hebdo.

En af terroristerne arbejdede som affaldssorterer, men han synes, det er alt for indviklet, da han skal skelne mellem ondt og godt. 

Og så er der de to terrorister, hvor den ene udbryder efter besøget på redaktionen og døden på et trykkeri:

’Jeg er bange for, at vi virker lidt for intellektuelle.’

Je suis Charlie
Forsiden blev i stedet Luz’ tegning af en mand, der måske – måske ikke – er Muhammed, som står med et skilt med den ikoniske tekst ’Je suis Charlie’. Han fælder en tåre, og over ham står budskabet:

’Alt er tilgivet.’

I lighed med al god kunst er tegningen ikke entydig, og helt som forventet har nogle imamer hidset sig op.

Som Walt Kelly, skaberen af den samfundssatiriske tegneserie Pogo, for et halvt århundrede siden lod en af sine skurke udtale:

’Det er alt det, vi ikke kan forstå, der er farligt!’

Der er meget, de rabiate islamister ikke kan forstå.

Blandt andet humor og den vinder med dette nummer af Charlie Hebdo en suveræn sejr over terroristerne og deres barbari.

Og så er det en grinagtig pointe, at de to terrorist-brødre med deres bestialske handling har givet bladet Charlie Hebdo dets mest omfangsrige læserskare og dets største indtjening nogensinde.

Guddommelig humor.

Krimi SLUT: Køb Charlie Hebdo og støt kampen for ytringsfrihed