Annonce:
Annonce:

Terrorsag mod tre: Fandt beskeder og billeder

Torsdag er retssagen mod tre personer, der er mistænkt for at planlægge terror, begyndt i Københavns Byret

To 23-årige er tiltalt for at planlægge terror samt sætte ild til en bus. Foto: Presse-fotos.dk
To 23-årige er tiltalt for at planlægge terror samt sætte ild til en bus. Foto: Presse-fotos.dk
Annonce:
Følg Krimi

Det var en række beskeder om Rasmus Paludan, billeder af halshugninger og manualer på fremstilling af bomber, der resulterede i, at tre personer blev anholdt i en stor antiterroraktion i december 2019.

Sådan fremgik det af anklager Anders Larsson torsdag, da retssagen mod tre personer, der er tiltalt for at planlægge terror i Danmark eller udlandet, begyndte i Københavns Byret. De tre terror-tiltalte er to mænd på 23 år og en kvinde på 39 år.

Ild i bus
Mændene er udover tiltalen for at planlægge terror ved at sprænge en eller flere bomber med stoffet TATP, tiltalt for at sætte ild til en turistbus på en parkingsplads på Bøjlevej ved Amager Strandvej natten til 18. april 2019. De erkendte begge at have sat ild til bussen, men nægtede sig skyldige i terror-forholdet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Bussen til 700.000 udbrændte, men igen kom til skade. Foto: Presse-fotos.dk
Bussen til 700.000 udbrændte, men igen kom til skade. Foto: Presse-fotos.dk
 

Annonce:

Senere samme nat blev de to mænd anholdt for busbranden. I den ene 23-åriges bil fandt man på bagsædet en plastikpose med acetone, og på forsædet lå førerens iPhone, som senere fik en afgørende rolle i sagen.

Da politiet ransagede de to mænds hjem, fandt man i alt seks flasker brintoverilte, batterisyre, en fjernstyret legetøjsbil og metaldele, der ville virke som dræbende projektiler i en TATP-bombe.

Skrev om Paludan
De to mænd sad varetægtsfængslet efter busbranden, men blev begge løsladt. I november 2019 lykkedes det PET at låse den ene 23-åriges iPhone op og knække koden til hans Telegram-app, der er en krypteret chattjeneste.

Ifølge anklager Anders Larsson havde den ene af de 23-årige og den 39-årige skrevet sammen på chattjenesten i større grupper. I flere af dem florerede der, ifølge anklageren, videoer med optøjer efter Paludan-demostrationer. Det brugernavn, som politiet mener, tilhører den 39-årige kvinde, skulle blandt andet have skrevet ’der skal ikke handles til hans demo, men når han mindst venter det’ i en af chatgrupperne.

Annonce:

Artiklen forsætter under billedet ...

I grupperne skrev brugerne om Rasmus Paludan og hans demostrationer. Foto: Anthon Unger
I grupperne skrev brugerne om Rasmus Paludan og hans demostrationer. Foto: Anthon Unger
 

Derudover blev i en gruppe, hvor både den 23-årige og 39-årige ifølge anklagemyndigheden var med, diskuteret, hvorvidt det er okay at gå specifikt efter kvinder og børn. En af brugerne i gruppen skrev, at det ikke var i orden at gå efter børn, men det var okay med kvinder.

Ikke særlig troende
Den ene af de 23-årige er ikke identificeret som bruger af krypterede chattjenester. Han var den eneste, der ønskede at udtale sig ved retssmødet ud af de tre.

Anklageren spurgte både ind til hans religion og holdning til dansk demokrati, men han beskrev ikke sig selv som ekstremt troende.

Ifølge ham havde han kan kun kendt den anden 23-årige i nogle måneder, inden de sammen satte ild til bussen. Han fortalte desuden, at han ikke kendte den 39-årige kvinde.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Tiltale mod kvinde: Overførte penge til terror

Kvinden er tiltalt for at overføre, hvad der svarer til 22.000 kroner til terror. Foto: Ritzau Scanpix
Kvinden er tiltalt for at overføre, hvad der svarer til 22.000 kroner til terror. Foto: Ritzau Scanpix

Annonce:

På den 39-årige kvindes telefon var der særligt en note, der skildte sig ud fra mængden.

Man fandt ved ransagningen af hendes telefon tekster om de Tour de France-etaper, der var planlagt i Danmark. Det var den eneste note, der handlede om sport.

Derudover fandt man, ifølge anklageren, en note om, hvordan man fremstiller en detonater, der kan udløse en eksplosion, ved hjælp af en mobiltelefon. Derudover var der en instruktion i, hvordan man i tre dele kunne tænde detonater-enheden.

Hjulpet med kommunikation
Kvinden, der ved retsmødet flere gange var henne og trække luft ved det åbne vindue i den tætpakkede retssal, er desuden tiltalt for at sørge for, at tre kendte IS-terrorister kunne kommunikere via WhatsApp, Telegram og andre sociale medier.

Ifølge tiltalen har hun også overført 3400 dollars til IS-terrorister via mellemmænd i Tyrkiet.

Annonce:

Hun ønskede ikke at udtale sig ved dagens retsmøde og nægtede sig skyldig. Anklageren kræver, at hun får frakendt sin danske indfødsret og udvises for bestandigt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: