Terrorsagen: I dag afgiver Omars barndomsven forklaring

Få minutter inde i retsmødet måtte den 23-årige terror-tiltalte bede om pause. - Jeg kan ikke de der journalister, lød det

23-årige Ibrahim Abbas afgiver i dag forklaring til Københavns Byret. (Retstegning: Jørgen Bitsch)
23-årige Ibrahim Abbas afgiver i dag forklaring til Københavns Byret. (Retstegning: Jørgen Bitsch)

Københavns Byret (Ekstra Bladet): Syv minutter inden i dagens retsmøde i terrorsagen mod fire unge mænd, der er tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein, afbrød den 23-årige tiltalte Ibrahim Abbas sin afhøring.

Meningen var ellers, at den 23-årige barndomsven til Omar El-Hussein i dag skulle afgive forklaring om sin færden 14.-15 februar sidste år, men muren af journalister på tilskuerrækkerne i salen bag ham blev tilsyneladende for overvældende.

(Retstegninger: Jørgen Bitsch) Krimi Terrortiltalt kalder dommer for so og nazistluder

- Jeg kan ikke. Jeg har sagt, at jeg ikke kan journalister, lød det fra den 23-årige, som kun lige havde sat sig i vidnestolen i midten af lokalet og svaret på nogle indledende spørgsmål, før han igen forlod den. 

Efterfølgende måtte retsformand Marianne Madsen lade den 23-årige forlade lokalet sammen med sin advokat Michael Juul Eriksen. De to kom dog tilbage efter en fem minutters pause, hvor den 23-årige igen havde mod på at afgive forklaring.

- Men vi bliver nok nødt til at holde ekstra pauser, lød det fra advokaten.

31-årige Mahmoud Rabea afgiver i dag forklaring ved Københavns Byret. Krimi Terror-tiltalt til anklager: Bevis, at jeg har begået terror !

Meget påvirket
Under terrorsagens første retsmøde oplyste Michael Juul Eriksen, at hans 23-årige klient ikke var klar til at afgive forklaring 15. marts, som ellers var planlagt.

Det skyldtes ifølge advokaten, at den lange varetægtsfængsling i sagen havde været meget hård ved hans klient, der var stærkt påvirket af de 'isolationslignende forhold', som han havde siddet under.

23-årige Ibrahim Abbas er barndomsvenner med Omer El-Hussein. De to er vokset op dør om dør i Mjølnerparken, hvor de var naboer indtil Omar El-Husseins død sidste år.

Selv beskriver Abbas Omar El-Hussein som sin bror.

- Jeg har kendt ham, siden jeg lærte at gå, forklarede den 23-årige.

Den 23-årige terrortiltalte blev sammen med Bhostan Hossein anholdt 15. februar på netcafeen Powerplay, hvor Omar El-Hussien dagen før brugte sine sidste timer, inden han blev dræbt af politiet.

Det er politiets teori, at Ibrahim Abbas har forsynet El-Hussein med en grå hættetrøje i timerne efter terrorangrebet på Krudttønden.

Abbas erkender at have overdraget trøjen til El-Hussien, men benægter at have kendt til sin kammerats planer.

31-årige Mahmoud Rabea afgiver i dag forklaring ved Københavns Byret. Krimi Terror-tiltalt: Jeg købte ikke taske til Omar

Han nægter også at have hjulpet Omar El-Hussein med ammunition og den taske, der ifølge politiet blev brugt til at skjule de pistoler, som El-Hussein benyttede under angrebet på Synagogen.

Dagens retsmøde vil koncentrere sig om afhøringen af Ibrahim Abbas. Bevismaterialet i sagen mod de fire terror-tiltalte kammerater fra Nørrebro er yderst omfattende, og derfor forventes der først en afgørelse engang i september.

1 af 2 De terrortiltalte - fra venstre: Rabea, Elmi, Abbas og Hossein. Alle fire er tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein inden angrebet på synagogen i København. (Retstegninger: Jørgen Bitsch)
2 af 2 23-årige Ibrahim Abbas afgiver i dag forklaring til Københavns Byret. (Retstegning: Jørgen Bitsch)