Tester skrap dansk tiggerstraf

Sag om en tigger i Schweiz vil blive endevendt i Højesteret. Kirkens Korshær har bedt om dansk kursskifte

Ved Hovedbanegården i København blev en litauisk mand grebet i at tigge af forbipasserende. Nu skal handlingen vurderes af dommerne i Højesteret. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ved Hovedbanegården i København blev en litauisk mand grebet i at tigge af forbipasserende. Nu skal handlingen vurderes af dommerne i Højesteret. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

Respekten for et menneskes privatliv. Retten til at ytre sig. Og forbuddet mod diskrimination.

Det er den slags menneskerettigheder, som dommerne i Højesteret onsdag ventes at blive præsenteret for i en sag om en litauisk mand.

På Hovedbanegården i København gjorde han sig skyldig i at tigge. Det har såvel byretten som landsretten tidligere slået fast.

Da han havde gjort det samme tidligere, blev straffen ubetinget fængsel i 60 dage samt udvisning.

Men ekstraordinært har manden fået adgang til landets øverste domstol med krav om at blive frifundet.

Blandt andet har hans advokat, Eddie Khawaja, henvist til borgernes ret til at ytre sig ifølge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Forbuddet mod at bede andre om penge, at tigge, kan være i strid med ytringsfriheden.

Det er Procesbevillingsnævnet, der har givet tilladelse til anken til Højesteret. Nævnet har desuden angivet et andet emne i sin omtale af sagen:

At en skærpelse af straffelovens paragraf i 2017 blev indført for at ramme udenlandske tiggere, og at denne begrundelse kan være i strid med konventionens forbud mod diskrimination.

Imidlertid er sagen blevet ekstra principiel på grund af et kraftigt signal fra Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg. Sidste år fastslog domstolen, at Schweiz med urette havde straffet en kvindelig tigger. Respekten for hendes privatliv var blevet krænket.

Kvinden, der er roma, magtede ikke at betale en bøde på 500 schweizerfranc for at tigge i Genève. Hun blev derfor sendt i fængsel i fem dage.

I Danmark er straffen hårdere for den slags tiggeri, som foregår på gågader, ved stationer, nær supermarkeder og i offentlige transportmidler. Nemlig 14 dages fængsel i førstegangstilfælde - og det er vel at mærke ubetinget fængsel.

Derfor har nogle organisationer og advokater ment, at Danmark bør rette ind og lempe den forholdsvis hårde kurs. Blandt dem er Kirkens Korshær.

- I Danmark straffer vi tiggeri endnu hårdere end i Schweiz, har Helle Christiansen, tidligere chef for Kirkens Korshær, udtalt.

I november så Østre Landsret dog ingen grund til at tage stilling til, om den danske kurs er for skrap set i lyset af Menneskerettighedsdomstolens afgørelse.

Derfor fik en rumænsk mand, der havde rakt et papkrus frem til forbipasserende på Strøget i København, 20 dages ubetinget fængsel.

Han var ikke i en ligeså desperat situation som kvinden i Genève. Han havde faktisk andre handlemuligheder end at tigge, mente landsretten, som afviste en appel fra advokat Asser Gregersen.

FAKTA: Straf for tiggeri er skærpet markant

I straffeloven kaldes tiggeri for betleri. Gennem tiden har kursen været svingende. En markant stramning blev indført i 2017. Nu skal Højesteret vurdere, om den stemmer med menneskerettighederne.

* § 197 er den bestemmelse i straffeloven, som drejer sig om betleri.

* I 1912 lød definitionen, at betleri består i at bede om en gave som almisse, når 'Henvendelsen sker på en Maade, hvorved Almenheden generes'.

* I 1930'erne blev nogle gårdmusikanter frifundet for at betle.

* I 1965 blev praksis mildnet. Begrundelsen var, at sociale problemer ofte er årsag til betleri. En betingelse for at straffe blev, at vedkommende forinden havde fået en advarsel. Derefter var straffen normalt syv dages betinget fængsel.

* I 1987 foreslog Straffelovrådet, at paragraffen blev ophævet, fordi den var betydningsløs og utidssvarende.

* I 2017 blev loven skærpet. På grund af tilrejsende tiggere fra Østeuropa fik VLAK-regeringen vedtaget, at der første gang skal gives 14 dages ubetinget fængsel, hvis der tigges ved stationer, i den offentlige trafik, på gågader og ved supermarkeder. I gentagelsestilfælde stiger straffen. En advarsel er ikke længere nødvendig.

* Østre Landsret straffede derefter i 2019 en gademusikant, der havde spillet harmonika, og som havde rakt en blød hat ud til gæster på en restaurant i Nyhavn i København.

* Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fastslog i januar 2021, at Schweiz havde krænket en kvinde, da hun blev straffet for at tigge i Genève. Kvinden sad fem dage i fængsel, fordi hun ikke kunne betale en bøde på 500 schweizerfranc.

* Justitsministeriet vurderede dog i maj 2021, at dommen har 'væsentlige mangler' og fandt det ikke nødvendigt at ændre den danske straffelov.

Kilder: Notat fra Justitsministeriet, høringssvar fra Institut for Menneskerettigheder.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+