Thomas og Ida ofre for udspekuleret svindel: - Heldigvis har vi stadig et sted at bo

Ægteparret Thomas og Ida Viborg fik sig en mandag morgen en ubehagelig overraskelse, da de troede, de skulle flytte ind i deres nye lejlighed. Sammen med op til syv andre er de blevet ofre for en udspekuleret boligsvindler, der har snydt lejere for flere hundredtusinde kroner

Ægteparret Ida og Thomas Viborg fik sig en forfærdelig overraskelse, da de 1. oktober skulle overtage en ny lejlighed i rødovre. Foto: Oliva Loftlund
Ægteparret Ida og Thomas Viborg fik sig en forfærdelig overraskelse, da de 1. oktober skulle overtage en ny lejlighed i rødovre. Foto: Oliva Loftlund
Følg Krimi

Ved du noget om den konkrete sag eller har du oplevet lignende? Send dit tip til journalist Jonas Skov Nielsen her eller SMS 1224 (alm. takst)

Thomas og Ida Viborg havde glædet sig.

Mandag morgen den 1. oktober 2018 skulle de overtage nøglerne til deres nye lejlighed på 7. sal på Tårnvej i Rødovre.

På forhånd havde de flere gange været oppe at se lejligheden, underskrevet en lejekontrakt og overført 40.000 kroner for en måneds forudbetalt husleje samt depositum.

Intet tydede på at lejeaftalen skulle ende med svindel. Svindleren har på Ida og Thomas' kontrakt brugt sit eget navn og underskrift. Privatfoto
Intet tydede på at lejeaftalen skulle ende med svindel. Svindleren har på Ida og Thomas' kontrakt brugt sit eget navn og underskrift. Privatfoto

Grim overraskelse
Alt synes at være i den fineste orden, men da parret mandag morgen klokken 9 møder op foran lejligheden som aftalt, får de sig en grim overraskelse.

De er langt fra alene.

- Foran lejligheden står tre rumænske fyre med en lejekontrakt, identisk med den vi har. De fortæller, at de også har indbetalt 40.000 kroner og også skal overtage lejligheden 1. oktober, forklarer Thomas Viborg til Ekstra Bladet.

De ringer på, men ingen åbner døren til den lejlighed, der ifølge lejekontrakten, som Thomas og Ida står med, fra dagsdato er deres. Det unge ægtepar er målløse, men overbeviste om, at der er tale om en misforståelse.

- Han havde virket som en helt reel fyr, da han viste os lejligheden, og vi underskrev lejekontrakten. Så vi går tilbage til bilen for at forsøge at ringe ham op, siger Thomas Viborg til Ekstra Bladet.

Flyttekasserne står pakket og klar i lejligheden i Vanløse. Men de skal ikke til Rødovre. I stedet er parret nu tvunget til at fine et nyt sted at bo på rekordtid. Foto: Olivia Loftlund
Flyttekasserne står pakket og klar i lejligheden i Vanløse. Men de skal ikke til Rødovre. I stedet er parret nu tvunget til at fine et nyt sted at bo på rekordtid. Foto: Olivia Loftlund

Flere dukker op
Udlejeren tager ikke telefonen. Langsomt går det op for Thomas og Ida Viborg, hvad der er sket. De vælger at gå tilbage til lejligheden.

I mellemtiden er en bulgarsk fyr dukket op ved lejligheden. Også han har en lejekontrakt i hånden, og han har også indbetalt 40.000 kroner i depositum.
Op mod syv håbefulde lejere møder den mandag op ved lejligheden i den tro, at de skal overtage lejemålet. Alle må gå derfra med uforrettet sag, 40.000 kroner fattigere og uden nøglerne til den lejlighed, de troede, at de fra den mandag kunne bo i.

- Det var surrealistisk. Vi vidste ikke, om vi skulle grine eller græde. Han virker iskold. Skrupelløs. Han har selv kone og børn. Det er fuldstændig vanvittigt, siger Thomas Viborg til Ekstra Bladet.

Hardcore svindel
Ida og Thomas fandt lejligheden via udlejningsportalen 'lejebolig.dk'.

Ekstra Bladet har været i kontakt med direktøren for portalen Michael Eggert, der har undersøgt udlejerens profil. Han tegner et dystert billede af manden.

- Der er ikke noget, der i bagklogskabens klare lys stikker ud på ham her eller burde have fået nogens advarselslamper til at ringe. Lokation, pris og den dialog, vi kan se, han har haft med lejerne, ser helt reel ud. Der er efter vores opfattelse tale om en hardcore svindler. Det er dybt beklageligt, og vi tager nu en intern dialog om, hvad vi fremadrettet kan gøre for at undgå sager som denne, siger Michael Eggert til Ekstra Bladet.

Ida og Thomas betalte hurtigt depositum via MobilePay, efter de havde fået lejekontrakten.
Ida og Thomas betalte hurtigt depositum via MobilePay, efter de havde fået lejekontrakten.

Ifølge direktøren har udlejeren via lejebolig.dk været i dialog med 10 personer, der ytrede ønske om at leje lejligheden. Men hvor mange der er endt med at skrive under på lejekontrakten og betale de 40.000 kroner, er for Michael Eggert uvist:

- Aftalerne bliver oftest lavet uden om vores forum via personligt fremmøde, pr telefon eller mail, siger Michael Eggert og fortæller samtidig, at man nu har lukket ned for den kyniske svindler.

Lejemål udløbet
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger fraflyttede svindleren lejligheden på Tårnvej i Rødovre fredag den 28. september, og lejligheden skulle nu stå tom.

Men selvom en af de lejere, der har underskrevet lejekontrakten med boligsvindleren skulle have fået nøglerne til lejligheden, ville der ved årsskiftet have mødt vedkommende endnu en grim overraskelse.

31. december 2018 udløber lejemålet nemlig. Det fortæller udlejningschef i det almene boligselskab DAB, der administrerer lejligheden på Tårnvej.

- Intet ser for os ud til, at vedkommende der har forsøgt at leje denne lejlighed ud, har haft et reelt ønske om at leje den ud til nogen. For det første er lejemålet opsagt med fraflytning ved udgangen af 2018. For det andet har vedkommende ikke søgt tilladelse hos os til at fremleje sin lejlighed, siger udlejningschef for DAB, Dennis Christensen, til Ekstra Bladet.

Hos DAB er man i skrivende stund blevet kontaktet af tre lejere, der er blevet snydt i forbindelse med lejligheden på Tårnvej. Herfra opfordrer man boligsøgende til altid at tjekke, hvem der ejer lejligheden de tilbydes at leje og rette direkte kontakt til ejer for at minimere risikoen for at blive snydt.

Politianmeldelser i massevis
Det gjorde Thomas og Ida Viborg desværre ikke.

De har nu anmeldt udlejeren til politiet, og det er de langt fra alene om. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er der indgivet knap ti politianmeldelser om boligsvindel mod den kyniske udlejer.

Boligsvindleren er nu meldt til politiet. Foto: Olivia Loftlund
Boligsvindleren er nu meldt til politiet. Foto: Olivia Loftlund

Ved hver af sagerne, identisk med Thomas, Idas, rumænerne og den bulgarske mands har den udspekulerede svindler brugt lejligheden til at snyde boligsøgende for mere end 300.000 kroner.

- Heldigvis har vi mulighed for at blive i den bygning, vi bor i nu, men det er ikke sikkert, alle har mulighed for det, fortæller Thomas Viborg, der frygter, at nogen står uden tag over hovedet efter svindlen.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Vestegnens Politi for at spørge ind til anmeldelserne. Herfra lyder det dog, at man på grund af tavshedspligt ikke kan udtale sig om sager vedrørende konkrete personer.

Fra politikommissær Lars Krogsgaard, leder af Københavns Vestegns Politis afdeling for økonomisk kriminalitet, lyder det dog, at man lige nu efterforsker en række sager om boligsvindel i politikredsen.

Jagten på svindleren

Ekstra Bladet har siden 1. oktober forgæves forsøgt at få en kommentar fra boligsvindleren.

Vi har forsøgt at skabe kontakt til ham via hans netværk, familie samt fremmøde på udlejerens adresse.

Ingen af forsøgene har båret frugt.

Ekstra Bladet har på intet tidspunkt haft direkte kontakt til udlejeren, men Ekstra Bladet har 8. oktober talt med udlejerens advokat Alexandra Castenschiold Paaske.

Vi har oplyst advokat Alexandra Castenschiold Paaske om, hvorfor vi ønsker at tale med hendes klient og delt vores kontaktoplysninger med hende.

Alexandra Castenschoild Paaske har i den forbindelse oplyst, at hun videregiver informationerne til hendes klient.

Udlejeren er aldrig vendt tilbage.

Ved du noget om den konkrete sag eller har du oplevet lignende? Send dit tip til journalist Jonas Skov Nielsen her eller SMS 1224 (alm. takst)

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time