Ti personer tiltales i sagen om fiskekvoter

Bagmandspolitiet (SØIK) har rejst tiltale mod ti personer i sag om fiskekvoter.

10 personer er tiltalt i den såkaldte kvotesag. Foto: Ritzau Scanpix/ Per Folkver
10 personer er tiltalt i den såkaldte kvotesag. Foto: Ritzau Scanpix/ Per Folkver

SØIK har rejst tiltale mod 10 personer i den såkaldte kvotesag for overtrædelse af kvotekoncentrationsreglerne. Der er i sagen også rejst tiltale mod en advokatvirksomhed og et revisionsselskab.

Samtidigt er der også nedlagt påstand om konfiskation af  232 mio. kr. Det oplyser SØIK i en pressemeddelse.

Det er Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der har efterforsket sagen. Den fisker, der anses for hovedmanden, er tiltalt for overtrædelse af kvotekoncentrationsreglerne sammen med de øvrige tiltalte personer.

Tiltalen bygger på, at hovedmanden har omgået kvotekoncentrationsreglerne i en lang række tilfælde, så vedkommende reelt har haft flere kvoter end tilladt. Det er efter anklagemyndighedens vurdering sket ved, at fiskeren har været den reelle ejer af en række selskaber, hvor stråmænd har stået som ejere.

- Efter en omfattende efterforskning har SØIK fundet grundlag for at rejse tiltale for forhold, der bygger på en forudsætning om, at en enkelt fisker har erhvervet fiskekvoter gennem en række selskaber, der stod registeret som ejet af stråmænd, når han ikke længere selv kunne erhverve flere fiskekvoter på grund af reglerne, siger Per Fiig, der er fungerende statsadvokat for SØIK.

- Det er vores vurdering, at han er den eneste, der reelt har haft med driften af selskaberne at gøre, og at direktørerne i selskaberne alene har fungeret som stråmænd, siger han.

Sagen blev anmeldt til Nordjyllands Politi i 2017. I 2018 overtog SØIK sagen, og der er foretaget ransagninger hos en række sigtede.

Anklagemyndigheden nedlægger i sagen påstand om bødestraf samt om konfiskation af 231.998.711,69 kroner i medfør af straffelovens § 75, stk. 1, jf. § 76, stk. 1 og 4. 

Desuden kræves hovedmanden frakendt retten til at drive erhvervsmæssigt fiskeri, ligesom en tiltalt advokat kræves frakendt retten til at udøve advokatvirksomhed, og en tiltalt revisor kræves frakendt retten til at fungere som registreret revisor og til at udøve anden revisions-virksomhed.