Tibet-sagen: Anklager kræver frihedsstraf til ledende politifolk

To mellemledere i Københavns kan ende i fængsel, hvis de kendes skyldig i at tale usandt i retten i forbindelse med Tibet-sagen

Få sagen forklaret her.
Følg Krimi

Det skal koste frihedsstraf, at to mellemledere i Københavns Politi talte usandt i retten. Begge var indkaldt som vidner i Københavns Byret 13. august 2013 i en sag anlagt af seks demonstranter mod Københavns Politi.

Det fremgår af anklageskriftet, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Både vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og politikommissær Henrik Oryé nægter sig skyldige i at have afgivet falsk forklaring for retten.

De seks demonstranter blev administrativt frihedsberøvet under den kinesiske præsidents besøg i København 5. juni 2012. I retten forklarede Claus Hjelm Olsen blandt andet at:

- Der ikke var nogen instrukser fra overordnet side om, at personer, der stod med tibetanske flag, skulle fratages disse.

Vicepolitiinspektøren forklarede desuden, at man ikke umiddelbart ville gribe ind, hvis der havde været en enkelt demonstrant med tibetansk flag på Slotspladsen.

Det har sidenhen vist sig ikke at være rigtigt.

- De ville man ikke umiddelbart ikke, men det var jo i strid med de regler, der var stillet op for demonstrationen. Det ville afhænge af, hvor man stod og hvordan man opførte sig, forklarede han i retten.

'Man ofrer to bønder'
Politikommissær Henrik Oryé forklarede samme dag, at han så tibetanske flag i området omkring Slotspladsen, men at han ikke gjorde noget ved det, og han vidste ikke, om nogle af hans kollegaer gjorde noget ved det. Det fremgår af anklageskriftet, hvor det lyder:

- Folk måtte gerne have tibetanske flag med for politiet.

Forsvarsadvokat Torben Koch har i mange år været politifolks fortrukne advokat og har i Tibetsagen repræsenteret ledende politiinspektør Mogens Lauridsen, der var den øverste operative politileder under indsatsen.

- Man ofrer to bønder på skakbrættet, har han tidligere sagt til Ekstra Bladet om de to politifolk.

Tibetkommissionen konkluderede, at forbuddet mod de tibetanske flag 'lå som en dyne' over det kinesiske statsbesøg, og det hæftede Torben Koch sig dengang ved.

- De har bare gjort, hvad man forventede af dem, sagde han.

Frihedsstraf betyder i praksis en dom til afsoning i et fængsel, men hvis man bliver idømt en fængselsstraf i indtil seks måneder, har man mulighed for at afsone straffen i hjemmet med en elektronisk fodlænke.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har påny nedsat Tibetkommissionen, efter at en række afsløringer har sået tvivl om kommissionens konklusioner.

I en pressemeddelelse kalder Søren Pape Poulsen hele sagen for 'en skandale', og han vil have garantier fra PET og Rigspolitiet for, at det aldrig sker igen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?