Tidligere chefredaktør får dagbøder for spionartikel

Politikens tidligere chefredaktør skal til lommen

Foto: Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod

Politikens tidligere chefredaktør, Bo Lidegaard, skal betale dagbøder og erstatning, fordi avisen i en artikel kaldte journalisten Per Michaelsen "storspion".

Københavns Byret har idømt den tidligere chefredaktør 10 dagbøder a 1000 kroner. Desuden skal han betale en erstatning for tort på 100.000 kroner til Per Michaelsen samt 82.500 kroner i sagsomkostninger.

Arkivfoto: Johan Mikkelsen Krimi Spion-påstand i Politiken kan udløse erstatning

Sagen går tilbage til maj 2012, da avisen skrev, at Per Michaelsen var under mistanke for at være "storspionen alle leder efter". Journalisten var ifølge Politikens artikel i søgelyset for at have fungeret som spion for den østtyske efterretningstjeneste, Stasi.

Af artiklen fremgik det, at Michaelsen var den mand, som koldkrigsforskeren Thomas Wegener Friis mistænkte for at være hovedperson i den "værste spionsag i Danmark".

Oplysningen kom ikke fra forskeren selv, men fra to andre historikere, der sagde, at Thomas Wegener Friis over for dem havde peget på Per Michaelsen. Men det ville han hverken be- eller afkræfte, da han blev ringet op af Politiken.