Tidligere CIA-agent anholdt i lufthavn

Agenten er anholdt i JFK for at være i besiddelse af klassificerede oplysninger, skriver det amerikanske justitsministerium

FBI har anholdt en tidligere CIA-agent i John F. Kennedy Airport i New York.

Han er anholdt for at være i besiddelse af klassificerede oplysninger. Det skriver det amerikanske justitsministerium i en pressemeddelelse.

Den anholdte er den 53-årige Jerry Chun Shing Lee, der også er gået under navnet 'Zhen Cheng Li'. Han har arbejdet for CIA i flere år, men er gået på pension.

Ifølge retsdokumenter fra august 2012 flyttede Lee og hans familie fra Hong Kong tilbage til USA, hvor de bosatte sig i den nordlige del af staten Virginia.

Under flytningen boede familien både på Hawaii og i andre dele af Virginia, og det var her, at FBI-agenter begyndte at undersøge den tidligere agent.

Agenterne lavede en hemmelig ransagning, hvor man fandt frem til, at Lee havde medbragt hemmelige oplysninger om det amerikanske forsvar.

Nærmere bestemt fandt agenter to små bøger indeholdende håndskrevne noter, der indeholdt klassificerede oplysninger, herunder CIA-agenter, der var undercover, identiteter og telefonnumre, navne på personer der blev undersøgt, noter fra operationelle møder og lokaliteter på skjulte faciliteter.

Og det er derfor, at man nu er skredet til anholdelse, skriver Justitsministeriet.

Lee risikerer op til 10 års fængsel for at være i besiddelse af oplysningerne, oplyser de amerikanske myndigheder. Det er endnu uvist, hvordan han forholder sig til sigtelsen.

Frygter læk
FBI frygter, at agenten har givet oplysningerne videre til Kina, hvor han flere gange er rejst frem og tilbage på grund af sit tilhørsforhold.

Anholdelsen sker i forbindelse med en længerevarende efterforskning, hvor FBI har undersøgt, hvordan flere hemmelige oplysninger angiveligt skulle være endt hos de kinesiske myndigheder.

Flere CIA-agenter er i løbet af de sidste par år blevet anholdt i forbindelse med efterforskningen, skriver New York Times.

I juni blev den tidligere agent Kevin Patrick Mallory anholdt for at have tophemmelige dokumenter samt beskeder på en kommunikationsenhed, som han tog med hjem fra Shanghai.

I marts blev en kvindelig ansat hos det amerikanske udenrigsministerium anholdt og sigtet for lyve omkring sin kontakt med de kinesiske myndigheder. Ifølge retsdokumenter fik hun gaver for flere tusinde dollars af kinesiske agenter. Hun nægter sig skyldig.