Tidligere Danske Bank-boss er fundet død

Den tidligere chef for Danske Banks estiske afdeling Aivar Rehe er fundet død, oplyser estisk politi

Forstå Danske Bank skandale-sagen på et øjeblik her.
Følg Krimi

Den tidligere chef for Danske Banks estiske afdeling Aivar Rehe er fundet død.

Det oplyser estisk politi i en mail.

Politiet oplyser, at Aivar Rehe blev fundet tæt på sit hjem onsdag morgen i et område, som politiet tidligere havde gennemsøgt, efter at den 56-årige ester forsvandt fra sit hjem mandag.

Der er ingen tegn på vold eller en ulykke i forbindelse med dødsfaldet.

Aivar Rehe blev sidst set, da han forlod sit hjem i Talinn mandag. Foto: Ritzau Scanpix
Aivar Rehe blev sidst set, da han forlod sit hjem i Talinn mandag. Foto: Ritzau Scanpix

Han har været forsvundet siden mandag, hvor han forlod sit hjem i Pirlo Kloostrimets i Estlands hovedstad, Talinn.

Han forlod hjemmet iført et sort joggingsæt. Da han ikke vendte hjem igen, kontaktede hans familie politiet.

Tirsdag meddelte politiet, at han kunne være i livsfare. Politiet henviste til det faktum, at Aivar Rehe forlod sit hjem uden sin telefon eller sin hund.

- Hvert minut tæller. Han har været væk længe, og det gør risikoen større for ikke at finde ham i live og rask, lød det tirsdag fra Kristjan Lukk, der er talsmand for estisk politi.

Estisk politi: Tidligere Danske Bank-chef kan være i livsfare

56-årige Aivar Rehe var chef i Danske Banks estiske afdeling i perioden 2006 til 2015.

Den estiske afdeling var centrum for den formodede hvidvask-sag, der fandt sted fra 2007 til 2015, og som behandles af myndighederne i flere lande.

Esteren var chef for filialen, der havde flere hundrede medarbejdere. Det var i en lille afdeling for udenlandske kunder - non-resident - at den mistænkte hvidvask skete.

Tidligere Danske Bank-chef forsvundet

Afdelingen havde flere tusinde kunder, der sendte endog meget store beløb gennem filialen og til vestlige banker. Det er de pengestrømme, der mistænkes for en stor dels vedkommende at være hvidvask.

Aivar Rehe afviste ethvert kendskab til nogen form for hvidvask i Danske Bank og var ifølge Bloomberg ikke mistænkt af politiet.

Danske Banks store hvidvasksag

* Undersøgelsen påviser, at ledelsen i Danske Bank gentagne gange blev advaret om mistænkelige kunder og alvorlige mangler i forebyggelsen af hvidvask i den estiske afdeling.

* Det skete allerede i 2007, da Danske Bank overtog den estiske bank. Her advarede det estiske finanstilsyn i en kritisk rapport.

* Samtidig kom der en konkret advarsel fra den russiske centralbank om skatteunddragelse og hvidvask for milliarder af rubler i den estiske afdeling. Danske Bank reagerede ikke.

* Også i 2009, 2010, 2013, 2014 og 2015 blev ledelsen advaret. Men først i 2015 lukker Danske Bank filialen i Estland for udenlandske kunder.

* Undersøgelsen fandt frem til 6200 mistænkelige kunder. I alt var 10.000 udenlandske kunder i den estiske filial i perioden. I alt er 15.000 kunder i omfattet af undersøgelsen.

* Den samlede strøm af penge fra de udenlandske kunder gennem den estiske filial i perioden 2007-2015 udgjorde 200 milliarder euro. Det svarer til knap 1500 milliarder kroner.

* Undersøgelsen har ikke kunnet fastslå, hvor stor en del af beløbet, der er "mistænkeligt". Men det er formentligt "en meget stor del" af de 1500 milliarder kroner.

* Selv om ledelsen får hård kritik i undersøgelsen, vurderer advokaterne, der er hyret af banken, at hverken topchef eller bestyrelse har et retligt ansvar i sagen.

* Nuværende og tidligere ansatte og ledere i Estland og Danmark, der har været involveret i sagen, har fået advarsler, er blevet fyret, har fået frataget bonusser og er blevet indberettet til myndigheder. De fleste er ikke længere i Danske Bank.

* Flere ansatte i Estland er blevet meldt til politiet på grund af mistanke om medvirken.

* 42 ansatte og andre, som modtog kommission for at formidle kunder, har opført sig "mistænkeligt".

* Danske Bank og over ti personer bliver fortsat undersøgt af myndigheder i flere lande og i Danmark er har Bagmandspolitiet sigtet.

Kilder: Ritzau

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind