Tidligere Danske Bank-chef forsvundet

Den tidligere chef i Danske Banks filial i Estland Aivar Rehe er forsvundet - nu beder politiet om hjælp

Aivar Rehe er indblandet i den igangværende sag om alvorlig hvidvask i Danske Bank. Foto: Tairo Lutter/Ritzau Scanpix
Aivar Rehe er indblandet i den igangværende sag om alvorlig hvidvask i Danske Bank. Foto: Tairo Lutter/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

Siden mandag morgen har den tidligere chef i Danske Banks estiske filial Aivar Rehe været forsvundet.

Chefen, der i den grad kom i søgelyset i forbindelse med hvidvaskskandalen, blev sidst set klokken 10 mandag morgen, da han forlod sit hjem i Pirlo Kloostrimets i Estlands hovedstad, Talinn.

Politiet beder alle, der ved noget om den tidligere topchefs gøren og laden, om at kontakte dem. Aivar Rehe beskrives som 180 centimeter høj og måske iført en sort sweater samt sorte sneakers med hvid sål.

Aivar Rehe var chef i banken fra 2006 til 2015.

Danske Banks store hvidvasksag

* Undersøgelsen påviser, at ledelsen i Danske Bank gentagne gange blev advaret om mistænkelige kunder og alvorlige mangler i forebyggelsen af hvidvask i den estiske afdeling.

* Det skete allerede i 2007, da Danske Bank overtog den estiske bank. Her advarede det estiske finanstilsyn i en kritisk rapport.

* Samtidig kom der en konkret advarsel fra den russiske centralbank om skatteunddragelse og hvidvask for milliarder af rubler i den estiske afdeling. Danske Bank reagerede ikke.

* Også i 2009, 2010, 2013, 2014 og 2015 blev ledelsen advaret. Men først i 2015 lukker Danske Bank filialen i Estland for udenlandske kunder.

* Undersøgelsen fandt frem til 6200 mistænkelige kunder. I alt var 10.000 udenlandske kunder i den estiske filial i perioden. I alt er 15.000 kunder i omfattet af undersøgelsen.

* Den samlede strøm af penge fra de udenlandske kunder gennem den estiske filial i perioden 2007-2015 udgjorde 200 milliarder euro. Det svarer til knap 1500 milliarder kroner.

* Undersøgelsen har ikke kunnet fastslå, hvor stor en del af beløbet, der er "mistænkeligt". Men det er formentligt "en meget stor del" af de 1500 milliarder kroner.

* Selv om ledelsen får hård kritik i undersøgelsen, vurderer advokaterne, der er hyret af banken, at hverken topchef eller bestyrelse har et retligt ansvar i sagen.

* Nuværende og tidligere ansatte og ledere i Estland og Danmark, der har været involveret i sagen, har fået advarsler, er blevet fyret, har fået frataget bonusser og er blevet indberettet til myndigheder. De fleste er ikke længere i Danske Bank.

* Flere ansatte i Estland er blevet meldt til politiet på grund af mistanke om medvirken.

* 42 ansatte og andre, som modtog kommission for at formidle kunder, har opført sig "mistænkeligt".

* Danske Bank og over ti personer bliver fortsat undersøgt af myndigheder i flere lande og i Danmark er har Bagmandspolitiet sigtet.

Kilder: Ritzau

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind