Tidligere drabschef: Lisa-mordet er den ultimative forbrydelse

Sverige er i chok efter drabet på Lisa Holm. I Danmark følger vi også sagen tæt

Lisa Holm nåede at være efterlyst i fem døgn.

Der er endnu ikke givet en forklaring på, hvorfor 17-årige Lisa Holm fra Blomberg i Sverige skulle miste livet. Drabet har lammet den lille by. I Danmark følger vi også den tragiske sag om Lisa Holm, som efter at have fået fri fra arbejde sidste søndag aldrig kom hjem igen.

Og det er fuldt forståeligt, at danskerne er interesseret i drabet på Lisa. Det forklarer tidligere drabschef i Københavns Politi, Ove Dahl.

- Det her er den ultimative forbrydelse. Når et menneske slår et andet menneske ihjel er det noget, som optager de fleste. Folk er fikseret på den verden. Og på spørgsmålet om hvorfor. Hvorfor bliver nogle folk drevet så langt ud, at de er nødt til at slå ihjel? Der bliver både læst kriminalromaner, set film og serier om det, siger han.

Ove Dahl har beskæftiget sig med sager, som minder om Lisas i de sidste ti år af sit arbejdsliv hos politiet, hvor han stoppede i 2011. Han har været involveret i over 250 drabssager, blandt andet sagen om den 18-årige gymnasieelev Stine Geisler, som blev fundet myrdet i en baggård i København.

Selv sagde den svenske efterforskningsleder Helle Trolllöng sådan om Lisa-drabet i weekenden.

Et uskyldigt offer
Når offeret er uskyldigt, er offentligheden særligt interesseret i den forbrydelse, der måtte være foregået.

- Når vi taler om børn eller unge kvinder, som på en eller anden måde uden grund bliver udsat for en alvorlig forbrydelse, er det sager, der optager folk. Men sager som disse fylder også hundrede gange mere i medierne, end hvis for eksempel en mand slår sin kone ihjel, forklarer Ove Dahl til Ekstra Bladet.

Lisa Holm nåede at være meldt savnet i fem døgn, før politiet fandt liget af hende. Sidste gang, hun gav lyd fra sig, var ved at sende en sms til sine forældre om, at hun var på vej hjem fra arbejde på sin knallert. Sms'en blev sendt søndag den 7. juni klokken 18.23. Men Lisa Holm kom aldrig hjem til sine forældre.

17-årige Lisa Holm nåede aldrig hjem. Det sidste livstegn familien fik fra hende, var den sms, hvor hun fortalte, at hun nu var på vej hjem. I følge politiet formentlig dræbt af to litauske sæsonarbejdere. (Politifoto) Krimi Mysteriet, der ryster Sverige: Hvorfor skulle Lisa dø?

Forældrene alarmerede samme aften politiet, og de startede hurtigt med at efterforske sagen. Politiet finder mandag og tirsdag flere af Lisa Holms ejendele. Blandt andet en handske og dele af hendes mobiltelefon.

- I den her slags sager handler det selvfølgelig om dygtighed fra myndighedernes side, men det handler også nogle gange om held. Men det kommer ikke af sig selv, det skal opsøges. Man skal ud og finde lige præcis den brik, som gør, at sagen flytter sig, og som gør, at sagen bliver opklaret, siger Ove Dahl og fortsætter:

- Spørgsmålet er først og fremmet, hvor hurtigt og hvor meget politiet skal sætte ind. Politiet går tilsyneladende ret tidligt ind i denne sag. Man får mistanke om, at hun enten er blevet kidnappet eller i værste fald blevet slået ihjel. Man finder ligeledes ret hurtigt nogle af hendes ejendele nogle mærkelige steder, og når man finder sådan noget, så bestyrker det mistanken om, at der kan være sket en forbrydelse. Når mistanken bliver stærkere og stærkere, bliver politiets indsats større og større, lyder det fra Ove Dahl.

Hjælp fra så mange som muligt
Efterforskningen bliver intensiveret. Der bliver både indsat hundepatruljer og helikoptere. Tusindvis af frivillige fra organisationen Missing People hjælper politiet med at lede i området. Politiet får også flere hundrede tips.

- Det handler om at få så mange folk til at hjælpe som muligt. Og så skal man lede og lede og lede. Samtidigt er der nogle efterforskere, der skal forhøre en masse folk. 

Et foto af Lisa er lagt på stedet med blomster og lys i byen Blomberg, hvor Lisa arbejdede, og hvor hun forsvandt fra. (Foto: Rumle Skafte) Krimi Indsatsleder: Sådan fandt vi Lisa

- Udfordringen er, at man skal have be- eller afkræftet, om der er sket en forbrydelse. Det har man gjort ret hurtigt i den her sag. Det vigtigste er, at man finder ofret, før man kan konstatere, at der er sket en forbrydelse. Der er nogle, der har kastet en mistanke på de anholdte, som man med rimelig sikkerhed tror, spiller en rolle i Lisas forsvinden.

Tre personer er blevet anholdt. En kvinde og to mænd, som alle er gæstearbejdere fra Litauen. De to mænd er mistænkt for drabet, og kvinden er mistænkt for at dække over forbrydelsen. Men indtil videre er politiet sparsomme med detaljerne.

- Mine tanker går til mit personale, Lisas venner og hendes familie, siger café-ejer Lena Svedung, der var myrdede Lisa Holms chef. (Foto: Rumle Skafte) Krimi Lisas chef: Nu har vi brug for ro

 

- At detaljerne kommer frem i offentligheden har ikke en betydning for opklaringen. Derfor har politiet ikke behov for at fortælle alt. Der er mange hensyn at tage. Både hensyn til de pårørende, men man skal også have noget at konfrontere de mistænkte med, som ikke er ude i offentligheden.

1 af 2 Lisa Holm nåede at være efterlyst i fem døgn. (Politifoto)
2 af 2