Tidligere drabschef om Emilie-fund: Derfor kan Emilie have kendt sin drabsmand

Tidligere drabschef i Københavns Politi og efterforskningsleder i Rigspolitiets Rejsehold, Kurt Kragh, vurderer, at der kan være gået noget tid, fra Emilie Meng forsvandt, til hun blev lagt i søen

Mandag var der i Korsør mindehøjtidelighed for Emilie Meng

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Der er langt fra Korsør til Regnemarks Bakke ved Borup. Faktisk er der 60 kilometer, hvis man kører ad Vestmotorvejen.

Da den forsvundne teenagepige Emilie Meng juleaftensdag blev fundet død i en sø langt fra det sted, hun forsvandt, så åbnede der sig med det samme en række nye muligheder for politiets efterforskere.

Det fortæller tidligere efterforskningsleder i Rigspolitiets Rejsehold, Kurt Kragh, til Ekstra Bladet. Kurt Kragh understreger, at han ikke kender mere til sagen end alle mulige andre. Men på grund af sin erfaring som drabschef gennem mange år er der alligevel nu nogle detaljer i Emilie-sagen, som han godt vil knytte nogle kommentarer til.

- Noget af det mest irriterende som efterforsker er, når der er nogen, der begynder at komme med teorier, der gør, at efterforskningen kan drejes i en forkert retning, begynder Kurt Kragh.

Nu skal motivet findes
Derfor er det også alene kendsgerninger, som Kurt Kragh vil forholde sig til. Ifølge Kurt Kragh er der flere nye kendsgerninger, efter Emilie Meng er blevet fundet.

- Nu ved vi, at gerningsmanden har rådighed over en bil. Og vi ved, at der er et forsvindingssted ved Korsør Station, ligesom der også er et findested ved Borup. Derimellem er der et sted, hvor hun er samlet op, som vi ikke har hørt noget om endnu, siger Kurt Kragh.

De oplysninger gør, at politiet allerede nu kan uddrage flere konklusioner.

Emilie Meng blev fundet dræbt i dette vandhul ved Borup juleaftensdag efter fem en halv måneds forsvinden. Foto: Per Rasmussen/Privat Krimi Fakkeltog for dræbte Emilie: Vi går turen, hun ikke selv nåede

Efter fundet af Emilie Meng vil politiets efterforskere ifølge Kurt Kragh mere målrettet gå efter at få klarlagt motivet til, at hun skulle dø. Og der taler efterforskere altid om de syv mulige motiver røveri, hævn, jalousi, udstødelse fra en gruppe (eksempelvis bandekriminelle), religiøs fanatisme, spænding (som Amagermanden) og begær.

Jalousi eller begær
Da Kurt Kragh arbejdede som efterforskningsleder begyndte han med at udelukke.

- Og så når jeg frem til, at der er to mulige motiver, der virker mere sandsynlige end de øvrige. Og det er jalousi eller begær. Selvfølgelig kan man ikke udelukke, at der er sket et røveri, som er gået galt. Men det seksuelle motiv er det, der springer mest i øjnene. Det gør det på grund af tidspunktet, hvor Emilie forsvinder og så, at hun er 17 år og er en smuk ung pige, forklarer Kurt Kragh.

Med til at underbygge teorierne er nogle af de iagttagelser, som politiets efterforskere har gjort i søen.

- Havde hun tøj på? Var hun nøgen? spørger Kurt Kragh retorisk.

Emilie Meng blev juleaftensdag fundet i denne sø ved Regnemarks Bakke tæt på Borup. Foto: Per Rasmussen og privat Krimi Jagten på Emilies morder: Nu tjekker politiet 200 telefonnumre

Det fjerde sted
Hvis gerningsmanden har haft et seksuelt motiv til at udsætte Emilie Meng for en forbrydelse, så mener Kurt Kragh, at der også er et fjerde sted, som der ikke er blevet talt så meget om endnu.

- Det er det sted, hvor Emilie Meng er blevet udsat for forbrydelsen. Selvfølgelig kan man ikke udelukke, at forbrydelsen er sket i det fri, hvor gerningsmanden har gemt liget bag en busk for så at komme tilbage og hente det senere. Men hvis motivet er seksuelt betinget, er det som udgangspunkt ikke nødvendigt at slå ihjel. Derfor virker det ikke så sandsynligt, siger Kurt Kragh.

Når Emilie Meng alligevel bliver slået ihjel, så er der ifølge Kurt Kragh to mulige forklaringer.

Politiets afspærringsbånd hang stadig i sø-området ved Borup sent anden juledag, efter at politi og kriminalteknikere havde undersøgt stedet for effekter og spor af 17-årige Emilie Meng (indsat), som blev fundet af en hundelufter. Foto: Per Rasmussen Krimi Mange måneders forspring: Sådan jagter politiet Emilies morder

- Enten er hun begyndt at råbe og skrige, så han går i panik og i affekt kommer til at dræbe hende. Det har man set i mange tilfælde. Men det kan også være en indikation på, at hun kender ham. At hun er i stand til at genkende ham, siger Kurt Kragh.

- Og så kan der være dna, som gerningsmanden gerne vil skaffe af vejen, fortsætter han.

Derfor køres dræbte langt væk
I de fleste drabssager betyder det ifølge Kurt Kragh noget specielt, når gerningsmanden gør sig den ulejlighed at gemme liget langt fra gerningsstedet.

- Det er oftest for at få fokus væk fra gerningsmandens bopæl eller gerningsstedet. Det kan i sig selv være forklaringen på, at liget køres 60 kilometer væk, siger Kurt Kragh.

- Emilie Mengs familie kan langt om længe sørge. Selv om deres elskede Emilie har været udsat for noget grusomt, så er punktummet for hendes forsvinden alligevel lettere at leve med end uvisheden, siger krisepsykolog. Foto: Interpol og Rikke Høgsted. Krimi Krisepsykolog: Det betyder det for Emilies forældre at få vished

Kurt Kragh har ingen opfattelse af, om der er en eller flere gerningsmænd. Han fortæller til Ekstra Bladet, at der findes eksempler på begge dele.

- Der kan være en eller flere gerningsmænd. Man har hørt om to-tre-fire stykker, der rotter sig sammen.

Det gør politiet nu
Noget af det første, som politiet formentlig vil gå i gang med nu, er ifølge Kurt Kragh at kigge på den bunke af mistænkte, som politiet allerede har. Det er eksempelvis mistænkte, som politiet har på baggrund af oplysninger om ejere af hvide biler og nogle af de mobiltelefonbrugere, der er registreret på telemaster ved Korsør og ved Borup.

- Der er helt sikkert nogle mistænkte. Nogle mere velbegrundede end andre. Det interessante lige nu er at finde ud af, om der er nogen af de mistænkte, der på nogen måde har en relation til findestedet. Er der nogen, der har et arbejde i nærheden. Er der nogen, der kører forbi stedet? Har nogen en bror, en søster eller anden familie i nærheden. Det er noget af det mest interessante. Er der på nogen måde nogen blandt de mistænkte, der kan connectes til området, siger Kurt Kragh.

Politiet er talstærkt til stede ved det vandhul, hvor Emilie Meng blev fundet. Foto: Per Rasmussen Krimi Emilie fundet dræbt: Dykkere afsøger vandhul

Og fortsætter:

- Sædvanligvis vil en gerningsmand meget ofte finde et sted til at skille sig af med liget, som man er tryg ved. Blandt andet for at undgå overraskelser. Gerningsmanden vil tænke: 'her kan jeg køre ud uden, at nogen stiller spørgsmål'. Og gerningsmanden tænker også 'hvad med bilen? Vil nogen genkende den'.


Alle forbeholdene
Og så er der alle forbeholdene.

- Det vigtigste er at have alle døre stående åbne. Det er okay at have et plausibelt motiv - seksuelt - og derefter lade alle døre åbne. Det farligste, der kan ske, er at man lukker sig fast i forskellige teorier. Det er farligt at begynde at lægge sig fast på karaktertræk på gerningsmanden.

En af de ting, som Kurt Kragh selv ville være i tvivl om ud fra de oplysninger, offentligheden indtil nu har fået, er tidpunktet for, hvornår Emilie Meng døde.

Emilie Meng valgte at gå hjem selv, da hun og nogle venner ankom til Korsør station kort før klokken 4, mens de andre tog en taxa. Nu er hun fundet dræbt. Privatfoto Krimi OVERBLIK: Emilie Meng fundet dræbt - det ved vi om sagen

Det afgørende er, hvad kriminalteknikere og retsmedicinere finder ud af. Men der kan være gået dage. Teoretisk kan der være gået en uge, fra hun er kidnappet, til hun er slået ihjel, siger Kurt Kragh og begynder så selv at teoretisere en smule.

- Jeg tror, der er gået noget tid, fra hun er samlet op, til hun er dræbt.