Tidligere drabschef: Sådan skal motorvejsbro-drabet opklares

Masteoplysninger, DNA og offentligheden er nogle af de ting, som Fyns Politi skal håbe på hjælp fra for at opklare den tragiske sag, hvor en mor blev dræbt af en sten kastet fra en motorvejsbro

Video: Local Eyes
Følg Krimi

Se mere video på localeyes.dk

Det er svært at pege på et klart motiv bag det kyniske stenkast ud over motorvejsbroen ved Langesøvej ved den fynske motorvej, der kostede en 33-årig mor livet, da hun, hendes mand og femårige søn kom kørende under broen. En sag, som politiet efterforsker som drab.

Og det gør det sværere at opklare sagen, siger den tidligere drabschef i Københavns Politi, Ove Dahl.

- Det er svært at finde et motiv, som man kan putte på her. Man går jo ikke målrettet efter nogle bestemte. Man kan jo ikke vide, hvem der kommer kørende, så det er tilfældigt, hvem der bliver ramt. Og det er derfor, det er så pokkers svært at finde et motiv. Men det kan jo godt være, at der bare er nogen, der får et kick ud af at smide en stor sten ud fra en bro og se, hvad der sker. Men hvad tænker de på, siger han.

Han har selv mange års erfaring med at opklare drabssager, og han understreger, at han ikke har løsningen på, hvordan man skal trænge til bunds denne sag.

 Fagforening udlover stor dusør: Vil ikke tolerere død og ødelæggelse

Men han peger på fire væsentlige punkter i efterforskningen, der kan føre til gerningsmanden eller gerningsmændene.

DNA fra gerningsstedet

- Gerningsstedet er jo altid der, man tager udgangspunktet. Er der overhovedet noget at finde på sådan et gerningssted. Kan man være heldig bare at finde et cigaretskod, en spytklat eller andet, der kan relateres. Her tænker jeg selvfølgelig på DNA. Er der noget på de her sten, der er kastet ned. Kan man håbe på, at han er kommet til skade, så der er en lille blodplet på stenen, siger Ove Dahl.

- Sætter man flere af de her også dyre undersøgelser i gang, netop fordi man netop karakteriserer det som drab?

- Her tror jeg, at man spænder hele nettet ud. Man gør alt, hvad der er muligt.

Stenene

- Det næste, som de allerede har gjort, er, at man har fået identificeret stenene. Det er jo ikke nogle, man bare lige kommer med under armen. De må være blevet transporteret dertil på en eller anden måde afhængig af, hvor de kommer fra. Og det kan måske også give noget, hvis man finder ud af, hvor de kommer fra. For er der noget video-overvågning på strækningen, hvor stenene er hentet og op til den her bro, siger han.

Politiet har offentliggjort billeder  to af stenene. Den ene sten er en brostenstype, der vejer 9,5 kg, mens den anden er en specialsten, der måler 42 x 31 x 17 cm og vejer ca 30 kg. Den er skåret/støbt skrå i den ene ende. Den har en skrå afskåret kant på den ene langside. Desuden har den en cirka en centimeter fordybning formet som et 'L' på den ene side. 'L'et' måler 5 cm i højde og længde. På enden af stenen er der to riller, som tydeligt er skåret ind i stenen.

Der er tale om en såkaldt danblok type 2 hjørnesten, der er fremstillet hos IBF sten i Ejby.

Masteoplysninger

- Det er yderst sjældent, at man går så vidt, og man i øvrigt kan få en kendelse på at indhente masteoplysninger, siger Ove Dahl, der dog selv i  drabssager har fået kendelse på at indhente masteoplysninger.

- Jeg kan huske helt tilbage under rockerkrigen, hvor der blev efterladt en taske med en bombe i Titangade, der fik vi masteoplysninger. Vi fik også masteoplysninger i Amagermand-sagen i relation til voldtægten, hvor han dummer sig og det medfører, at sagen bliver opklaret, siger han og fortsætter:

- Hvis det her er klokken fire om natten, så er der ikke mange telefoner i gang. Det kunne da sagtens være, at der er muligheder i det. Men du skal i retten, og dommeren skal synes, at det er en god ide med en mastekendelse. Man ved jo præcis, hvornår de sten er kastet, så man kan få en kendelse, der måske dækker fra klokken 3.55 til 04.10, så har man begrænset det. Det vil absolut være værd at prøve. Og når man kalder det drab, så kan man få det. Det er min bedste overbevisning. Det er klart, at du får ikke en mastekendelse, hvis der er tale om et cykeltyveri.

- Når man så har fået mastekendelsen, og man så måske får nogle telefoner, der har været i brug på det her tidspunkt, så har man også noget at arbejde med. Så skal man i gang med at lægge det her puslespil og sorteringsarbejde med, hvem der har været der. Det kunne være rigtig spændende, synes jeg.

Offentlighedens hjælp

- Og så er det sådan hver gang i de her sager, at man har brug for offentlighedens hjælp. De er da noget åbne hos Fyns Politi og viser og fortæller lidt. Men man har virkelig brug for at høre fra nogen, der har en ide om, hvem det kan være. Man er nødt til at appellere lidt til nogen, der måske har en mistanke. Og generelt er det sådan, at den danske befolkning heldigvis stadig gerne vil hjælpe politiet med at opklare de her alvorlige sager. Og det her er jo en alvorlig sag. Så derfor håber og tror jeg, at der er nogen, der kommer ud af busken,  siger han og tilføjer, at jo flere, der har været om det, jo større er chancen også for, at der på et tidspunkt er nogen, der begynder at snakke.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?