Tidligere efterretnings-boss: PET kan ikke overvåge alle terrorister

Det er umuligt at overvåge alle på PETs observationsliste. Døgnovervågning vil kræve hele Danmarks samlede politistyrke arbejde i døgndrift, forklarer Hans Jørgen Bonnichsen

PET har ikke ressourcerne til at overvåge alle på deres observationsliste (Foto: Tariq Mikkel Khan). Klik på 'NÆSTE' for at følge udviklingen af sagen LIVE
PET har ikke ressourcerne til at overvåge alle på deres observationsliste (Foto: Tariq Mikkel Khan). Klik på 'NÆSTE' for at følge udviklingen af sagen LIVE
Følg Krimi

Den mand der søndag morgen blev skudt og dræbt af Politiets Aktionsstyrke var på PETs observationsliste.

Det oplyste Politiets Efterretningstjeneste tidligere på dagen i forbindelse med et pressemøde på Politigården, hvor man oplyste, at den formodede terrorist var 'indenfor radaren'.

Men at en person er indenfor radaren er langt fra det samme som, at PET døgnovervåger ham, forklarer Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere chef for PET.

Nabo til drabet på formodet terrorist: Først nu kan vi komme ud af vores lejligheder

- Hvis en person skal døgnovervåges fuldstændig, kræver det 30 mand per individ der overvåges. Hvis alle på listen skal overvåges på den måde, vil det ligge beslag på hele Danmarks samlede politistyrke. Derfor bliver PET nød til at prioritere benhårdt, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han forklarer at grunden til at terroristen har haft held til at udføre sine uhyrligheder, formentlig hænger sammen med, at han har arbejdet på egenhånd.

På denne læservideo kan man se, hvordan det så ud, da politiet ransagede Mjølnerparken:

Løbende vurdering
I følge Bonnichsen benytter PET sig af en række forskellige metoder, til at overvåge de ekstremistiske miljøer i Danmark.

For at ende på observationslisten, skal PET have en bestyrket mistanke om, at vedkommende sympatisere med terror og potentiel set kan have til sinde at skade Danmark, danskere eller vores allierede.

Kampklædt politi foretager masseanholdelse på Nørrebro

- Graden af overvågning med den enkelte person hænger sammen med en vurdering af, hvor stor en kapacitet den enkelt person har. Personer, man af den ene eller anden grund vurdere har større potentiale for at skade Danmark, bliver naturligvis overvåget mere intensivt. PET laver på baggrund af deres observationer en prioritering af de emner, de har i kikkerten.

Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste(Foto: Jacob Ehrbahn)
Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste(Foto: Jacob Ehrbahn)
 

Bonnichsen vurderer, at de hjemvendte Syrien og Irak-krigere har givet PET hænderne fulde, da man har vurderet, at disse personer har udgjort en øget trussel for offentligheden på grund af deres kamperfaring og kendskab til våben.

- Måske har han ligget stille i en længere periode eller fokus har ligget på de personer, der rejser til mellemøsten og kæmper for ISIL, at man simpelthen ikke har overskud til at bruge ressourcer på personer, der har ligget stille gennem en længere periode. På den måde har han kunne bevæge sig under radaren.

Spejlbillede af Charlie Hebdo
Terroren i Danmark har en række ligheder, med det voldsomme terrorangreb, der 7. januar rystede Paris og efterfølgende trak et blodigt spor gennem Frankrig.

- Det er et fuldstændig spejlbillede af, hvad der er sket i Frankrig.

Sådan blev Dan dræbt

- Det ligner en copycat i aktion, hvor gerningsmanden har ladet sig inspirere både med hensyn til mål men også med hensyn til udførelse. I begge tilfælde gik man efter jøder, meningsdannere og politifolk og i begge tilfælde brugte man kraftige automatvåben og handlede i isolerede grupper, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han forklarer, at alle Europas efterretningstjenester i har øjnene stiftet rette mod, hvad der foregår i Danmark i øjeblikket nu.

- Sikkerhedsforanstaltningerne overalt i Europa vil blive skærpet og fokus ligger på at forhindre at andre vil lade sig inspirere af copycat-effekten, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Seneste nyt

Det er fuldstændig hat og brille

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.