Tidligere Frimurer om afpresning: Helt ubegribeligt

Et tidligere højtstående medlem af den norske Frimurerloge mener, at det er fuldstændig usandsynligt, at Frimurerlogen vil betale 33 millioner kroner til den 67-årige mand, der er sigtet for afpresning af grov karakter

Arvid Ystad fortæller om frimurernes optagelsesritualer i sin bog. Foto: Erik Bergersen / Pax forlag
Arvid Ystad fortæller om frimurernes optagelsesritualer i sin bog. Foto: Erik Bergersen / Pax forlag
Følg Krimi

Ved du noget? Tip os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

Ifølge en sigtelse mod en 67-årig nordmand i København har Frimurerlogen været udsat for afpresning af særlig grov karakter.

Den sigtede mand, som er blevet udleveret fra Norge, blev i dag varetægtsfængslet efter et lukket grundlovsforhør I Københavns Dommervagt.

Før dørlukningen kom det frem, at han er sigtet for at afpresse logen for 33 millioner kroner for at undlade at offentliggøre hemmelige optagelse af rituelle ceremonier og møder i Frimurerlogen på Blegdamsvej i København og i Norge. I følge sigtelsen har han filmet, uden at de tilstedeværende har vidst det.

Et tidligere højtstående medlem af den norske Frimurerloge, Arvid Ystad, har skrevet bogen 'Frimurerne i Vikingetiden', hvor han afslører nye teorier om de ritualer, som logen i århundrede har prøvet at holde hemmelige.

Ikke en eneste krone
Han fortæller til Ekstra Bladet, at han ikke i sin vildeste fantasi ville kunne forestille sig, at man ville kunne afpresse logen for 33 millioner kroner:

- Det forstår jeg virkelig ikke. Det kan ikke lade sig gøre. Jeg tror ikke, at Frimurerlogen ville give en eneste krone til denne person.

Efter Arvid Ystad udgav bogen, blev han smidt ud af logen. Han måtte aflevere medaljer og frimurer ring tilbage.

Arvid Ystad fortæller, at man kan finde videoer af ritualerne frit tilgængeligt på internettet, og at de skriftlige ritualer har været kendt siden midten af 1800-tallet.

Billede af stormesterens stol i stamhuset på Blegdamsvej i København. Foto: POLFOTO
Billede af stormesterens stol i stamhuset på Blegdamsvej i København. Foto: POLFOTO
 

Intet er 33 millioner værd
Ifølge medlemmet af logen i Norge, er der ikke noget i logen, som kunne være 33 millioner kroner værd at skjule for offentligheden.

- Jeg har ikke oplevet noget, der er stødende for andre eller offentligheden. Der er ingenting i ritualerne eller møderne som er stødende for andre mennesker, fortæller Arvid Ystad til Ekstra Bladet.

- For mig er det helt ubegribeligt, at han skulle kræve de penge. Jeg tror, det er dumhed eller galskab, mener det norske medlem af Frimurerlogen.

Både i Danmark og Norge
Afpresningen er, ifølge sigtelsen, sket i København i perioden fra den 26. januar til 2. november 2016, og i logen i Norge fra den 27. april i år og frem til anholdelsen.

Den 67-årige mand blev varetægtsfængslet i 27 dage.

Han blev anholdt og fængslet i Norge med henblik på udlevering til Danmark i maj.

Fra retsmødet i Norge fremgik det, at den 67-årige har voksne børn og en samlever i Oslo, og at han ikke ønskede at blive udleveret til Danmark.

Det fremgår ikke, om den 67-årige er medlem af Frimurerlogen selv.

Københavns Politi vil ikke overfor Ekstra Bladet uddybe, om de 33 millioner blev udbetalt af logen til afpresseren, men ifølge oplysninger fra retsmødet i Oslo efter anholdelsen af nordmanden, er der tale om 'forsøg' på afpresning.

I Danmark kan man sigtes for afpresning, selvom penge aldrig er blev udbetalt.

Kontroversiel bog om Frimurerlogen
Arvid Ystads afslørende bog, der udkom sidste år, blev ikke taget godt imod blandt nordmanden logebrødre.

Han har tidligere fortalt til Ekstra Bladet, at han mener, at hans teorier er kontroversielle, fordi de rokker ved den opfattelse, som Frimurerlogen har af deres oprindelse.

Foto: PAX Forlag
Foto: PAX Forlag
 

Spørgsmålstegn ved kendt teori
Den mest kendte teori er, at Frimurerlogen opstod blandt stenarbejdere, der byggede katedraler i Storbritannien i middelalderen. Alternativt mener nogle, at der kan trækkes tråde helt tilbage til de kristne tempelriddere.

Den teori mener Arvid Ystad dig ikke er sand. I stedet skulle de stamme fra hedenske vikinger.

- At ritualerne skulle stamme fra hedenske vikinger er nok svært at sluge, fordi der er en del kristne præster blandt de højtstående medlemmer af logen, sagde Arvid Ystad til Ekstra Bladet i et tidligere interview.

Største loge her

Den Danske Frimurerorden er den største loge i Danmark. På deres hjemmeside beskriver de sig selv som 'mænd af forskellige sociale klasser, erhverv og aldre, som mødes for at arbejde på deres personlige udvikling og indgå i et socialt fællesskab på en værdig måde for der igennem at være med til at styrke bevarelsen af vores gamle kulturarv.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.