Tidligere it-chef anker ikke sin dom i Atea-sagen

Rigspolitiets it-direktør tog på drengetur til Dubai og lod sig bestikke af it-selskab. Fem mænd anker dom

Følg Krimi

En tidligere it-direktør i Rigspolitiet anker ikke sin dom i Atea-sagen, som drejer sig om bestikkelse af offentligt ansatte.

Det oplyser hans forsvarer, advokat Mikael Skjødt, torsdag.

- Han mener ikke, at dommen er rigtig, men han ønsker at lægge sagen bag sig og komme videre, lyder det fra advokaten.

Byrettens dom er derimod anket til Østre Landsret af fem andre tiltalte mænd i sagen, som er blevet kaldt historisk. Anklagemyndigheden har kontraanket for at få en skærpet straf til de fem.

Michael Steen Hansen var først it-direktør i Region Sjælland og derefter it-direktør i Rigspolitiet.

Han er fundet skyldig i at have modtaget bestikkelse fra it-selskabet Atea til en værdi af 151.000 kroner. Desuden begik han underslæb over for Region Sjælland for 368.000 kroner.

Det var for eksempel i strid med straffeloven, at han tog med på en rejse til Dubai i november 2014.

Her så han og en anden offentligt ansat samt tre forretningsmænd Formel 1-løb og spiste blandt andet på restauranten At Mosphere Lifestyle på 122.-etage, hvor en flaske champagne kostede 2400 kroner.

Atea var leverandør af pc'er og andet udstyr til Region Sjælland og brugte i en årrække smørelse for at fastholde kunden, har Retten i Glostrup slået fast.

Atea hentede pengene på en konto i selskabet med penge, som egentlig tilhørte Region Sjælland.

Michael Steen Hansen skal afsone tre måneder af straffen på fængsel i ti måneder. Desuden skal han udføre 120 timers samfundstjeneste.

Under en afhøring i retten beskrev han forløbet som frygteligt.

- Jeg ville køre i en Skoda resten af mit liv, hvis jeg kunne have undgået det her, sagde han.

Karrieren for den daværende topchef i Rigspolitiet fik et brat knæk 9. juni 2015. Tre måneder forinden havde han takket dronningen for ridderkorset. Og i 2009 var han blevet kåret som årets it-chef af bladet Computerworld.

- Når man bliver anholdt af sine kolleger klokken seks om morgenen og bliver slæbt med til Vordingborg og sidder i en celle og koger, så er man monsterpresset. Man stiller spørgsmål ved selve eksistensen af universet, sagde han.

I et grundlovsforhør kom han tidligere med en anden forklaring end i den følgende retssag.

- Hvad pokker? Jeg er direktør i politiet! Det er udtryk for min frustration og bekymring, sagde han.

Derimod har to andre, som Hansen var kollega med i Region Sjælland, besluttet at anke til frifindelse i Østre Landsret. Det samme har tre mænd fra Atea - de var tidligere henholdsvis koncernchef, koncerndirektør og salgschef.

Løkkes fond betaler penge tilbage efter Atea-dom

OVERBLIK: Se status i historisk sag om bestikkelse

Den hidtil største sag om bestikkelse skal videre til Østre Landsret. Fem af de tiltalte har anket den dom, som Retten i Glostrup afsagde 27. juni. To opgiver at anke.

Offentligt ansatte fra Region Sjælland spiste på fine restauranter i Danmark og i udlandet. Atea, som leverede it-udstyr til regionen, betalte.

Det skete med penge fra en konto, hvor Region Sjælland havde beløb til gode. Tiltalen drejer sig om bestikkelse og om mandatsvig.

Se status her:

* It-selskabet Atea gjorde sig skyldig i bestikkelse igennem en årrække. Bøde på ti millioner kroner. Selskabet har modtaget dommen.

* Den tidligere koncernchef i Atea, Claus Hougesen, blev idømt fængsel i ti måneder, hvoraf tre skal afsones, og 120 timers samfundstjeneste. Bestikkelse for 255.000 kroner. Han anker til frifindelse.

* Den tidligere koncerndirektør i Atea, Peter Trans, blev idømt fængsel i otte måneder, hvoraf tre skal afsones, og samfundstjeneste i 100 timer. Bestikkelse for 162.000 kroner. Han anker til frifindelse.

* Den tidligere salgschef i Atea, Per Juul Andersen, blev idømt ubetinget fængsel i et år for at have ydet bestikkelse for 320.000 kroner. Han anker til frifindelse.

* Den tidligere salgsdirektør i Atea, Carsten Ritzau, blev idømt fængsel i otte måneder, hvoraf tre måneder skal afsones, og 100 timers samfundstjeneste. Ydede bestikkelse for 162.000 kroner. Han opgiver at anke.

* Den tidligere it-driftschef i Region Sjælland, René Clausen, var tiltalt i hovedparten af forholdene. Han blev idømt et år og seks måneders ubetinget fængsel for at modtage bestikkelse for 320.000 kroner og underslæb for 746.000 kroner. Han anker til frifindelse.

* Den tidligere it-direktør i Region Sjælland og i Rigspolitiet, Michael Steen Hansen, blev idømt fængsel i ti måneder, hvoraf tre skal afsones, og samfundstjeneste i 120 timer. Han modtog bestikkelse for 151.000 kroner og begik underslæb for 368.000 kroner. Han opgiver at anke.

* Den tidligere it-udviklingschef i Region Sjælland, Michael Mølkær Jensen, blev idømt betinget fængsel i 40 dage og samfundstjeneste i 60 timer for at have modtaget bestikkelse for 18.000 kroner. Han anker til frifindelse.

* Anklagemyndigheden har anket for at få idømt Hougesen, Trans, Andersen, Clausen og Jensen en hårdere straf.

Kilde: Dom afsagt af Retten i Glostrup og oplysninger fra advokater og anklagemyndighed.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter