Tidligere jægersoldat revser politi på terrorvagt: Utrygt for borgerne

De sætter vores allesammens sikkerhed på spil, siger Thomas Rathsack om politiets måde at håndtere våben og bevogte terrormål på. Københavns Politi forsikrer, at procedurerne på bevogtningsopgaver allerede er forbedret, samt at man løbende arbejder på at gøre det endnu bedre

Betjentene på billedet er ikke de betjente, Rathsack (på billedet til højre) har set, men her ses det ligeledes, hvordan en står med hænderne i lommen, mens en anden står med ryggen til. (Foto: Jens Dresling/Privatfoto)
Betjentene på billedet er ikke de betjente, Rathsack (på billedet til højre) har set, men her ses det ligeledes, hvordan en står med hænderne i lommen, mens en anden står med ryggen til. (Foto: Jens Dresling/Privatfoto)

Uprofessionel håndtering af våben, hænderne i lommen, pistolen under jakken og fokus på samtale og ikke på eventuelle trusler.

Sådan lyder kritikpunkterne af en række betjente, som er en del af terrorbevogtningen i København, fra tidligere jægersoldat Thomas Rathsack.

I en klumme i Ekstra Bladet revser den erfarne militærmand helt konkret tre betjente, som han har set tv-optagelser af i et indslag på TV2 News forud for årsdagen for terrorangrebet 14.-15. februar. De tre betjente står vagt ved synagogen i Krystalgade, som var et af målene for Omar el-Husseins blodtogt gennem København, og som siden angrebet har haft døgnbevogtning.

Maskinpistolerne hænger løst over skuldrene på to af betjentene, som har hænderne i lommen på tv-optagelserne, som Ekstra Bladet har set. En tredje betjent står med ryggen til gaden, mens de tre fører en samtale.

Rathsack: Fire ting hvor politiet fejlede efter terrorangrebet i København

'Med udgangspunkt i min militære baggrund og uddannelse blev en række elementære procedurer for bevogtningsopgaver efter min mening ikke fulgt. Især hæftede jeg mig ved fire forhold,' skriver Rathsack i sin klumme, og over for Ekstra Bladet uddyber han:

- Jeg har skrevet klummen, fordi jeg gennemgående synes, det er noget sjask at se på. Det sætter vores allesammens sikkerhed på spil, hvis man ikke kan udføre helt elementære opgaver ordentligt, siger Rathsack og understreger, at det ikke er politiet generelt, han langer ud efter.

 - Jeg kender selv professionelle og dedikerede betjente, og jeg har også set mange, der holder vagt uden problemer. Men det, jeg så i den specifikke situation, det var jeg ikke tryg ved.

Artiklen fortsætter under billedet og faktaboksen...

Thomas Rathsack, født i 1967, er en tidligere jægersoldat - i dag forfatter og klummeskribent hos Ekstra Bladet.

Han gjorde tjeneste i Den Kongelige Livgarde fra 1985 og blev i 1990 optaget i Jægerkorpset, hvor han gjorde tjeneste frem til 1994.

Derefter arbejdede han i en årrække som fotograf og i IT-branchen, inden han i 2000 og 2001 vendte tilbage til den militære verden som programleder for en dansk minerydningsorganisation i Kaukasus og Afghanistan.

I efteråret 2001, da USA og dets koalitionspartnere gik ind i Afghanistan, meldte han sig igen under Jægerkorpsets faner og var indsat i en række specialoperationer i Afghanistan og Irak frem til 2008.

Han har siden udgivet flere bøger om livet som jægersoldat, herunder bogen 'Jæger - i krig med eliten' samt romanerne 'Shadow Army', 'Sort Daggry' og 'Dødemandsbugten', som er en fiktionsserie om jægersoldaten Michael Plessner.

(Kilde: thomasrathsack.dk)

Helt specifikt den tidligere jægersoldat betjentenes håndtering af våben og deres tilsyneladende fokus under bevogtningsopgaven.

'Den ene betjent overdrog sin maskinpistol til en kollega og forlod stedet (om der var tale om et vagtskifte eller toiletbesøg, ved jeg af gode grunde ikke). En af de tilbageværende betjente modtog maskinpistolen, slyngede den over skulderen og fortsatte opgaven uden at udføre nogen form for kontrol med den. Det er ikke professionel omgang med et våben,' skriver Rathsack og fortsætter:

'Helt rutinemæssigt skal et våben funktionskontrolleres, når det modtages fra anden part - selv fra en betroet kollega. Herved mener jeg, at det skal aflades og genlades eller som minimum kontrolleres for, om der er en patron i kammeret. Man kan ikke blot formode, at ens våben er ladt og funktionsdueligt.'

Rigspolitiet: Betjente risikerer at blive flyttet

Derudover revser han, at betjentenes tjenestepistol, som de ville skulle tage i brug, hvis maskinpistolen svigtede, sad i et hylster tildækket af jakken.

'Havde maskinpistolen i tilfælde af en væbnet konfrontation svigtet, ville han ikke have haft en jordisk chance for tidsnok at trække og affyre pistolen mod angriberen. Det sekundære våben skal konsekvent være tilgængeligt,' skriver han og peger på lårhylstre som en løsning.

Han langer også ud efter det faktum, at to af betjentene har hænderne i lommen.

'I tilfælde af en væbnet konfrontation ville de miste dyrebar tid ved først at skulle trække hænderne op af lommerne, gribe ordentligt om maskinpistolen, indtage skydestilling og afgive skud,' skriver ham og tilføjer, at den sekvens tager mellem tre-fem sekunder afhængig af uddannelsesniveau.

Spredte blomster hvor terroristen blev skudt

'Det er i sandhedens øjeblik er en farlig luksus at kalkulere med,' skriver han og langer til sidst ud efter betjentenes fokus, som han mener er rettet mod indbyrdes samtale frem for omgivelserne.

Thomas Rathsack tilføjer over for Ekstra Bladet, at han har været vidne til en lignende situation ved den franske ambassade og retter fokus mod netop Frankrig, som gennem det seneste år har været hårdt ramt af terror.

- Ser man billeder fra Paris, så ser man franske soldater, der går stille og roligt rundt i gaderne - uden at snakke og med deres våben klar. De er fokuserede på opgaven, siger Rathsack.

Pressede betjente melder sig oftere langtidssyge

Han understreger slutteligt, at hans kritik ikke er ment som et angreb, men som sober kritik og et opråb fra en borger, som bor i det land, politiet skal passe på.

- Jeg vil ikke kværulere eller være en nævenyttig gammel oversergent. Jeg forholder mig blot til det, jeg ser - og når jeg ser noget, som jeg ikke synes er særlig kyndigt håndteret, så mener jeg, det er væsentligt at forholde sig til, siger han.

Læs hele Rathsacks klumme her:
Rathsack: Fire ting hvor politiet fejlede efter terrorangrebet i København

Politiet: Vi har forbedret bevogtningen

Ekstra Bladet har foreholdt Københavns Politi kritikken fra Thomas Rathsack, og herfra lyder det, at situationen har forbedret sig, siden de tv-billeder, Rathsack reagerer på, er blevet optaget.

- Vi er ikke uenige med Thomas Rathsack i, at det er vigtigt at være mentalt parat, indleder chefpolitiinspektør Jørgen Skov.

- Klippet, som han reagerer på, er fra før juli 2015. Det er lidt ærgerligt, da vi siden 2. juli 2015 har gennemført bevogtningsopgaven efter nye og forbedrede principper, siger han og tilføjer:

- Det indebærer blandt andet, at der er afsat ledelsestid til at føre tilsyn med udførelsen, netop for at højne både den faglige udførsel af bevogtningen og den mentale parathed.

Københavns Politi afviser over for Ekstra Bladet at komme nærmere ind på, hvad der er forbedret siden juli 2015.

- Vi er selvfølgelig godt klar over, at det ikke betyder, at man i dag ikke kan gøre sig lignende optagelser. Men vi kan garantere, at vi løbende arbejder både med den mentale parathed og den taktiske løsning af bevogtningsopgaven, siger chefpolitiinspektør Jørgen Skov.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?