Tidligere kollega til TV2: Britta hjalp Rigsrevision, når de var på kontrolbesøg

Svindelsigtet kvinde var en meget respekteret medarbejder i Socialstyrelsen

Ekstra Bladet følger Brittas spor i Afrika. Video: Tariq Mikkel Khan
Følg Krimi

Hemmeligt pengeskab i gulvet: Britta købte smykker og juveler i Afrika

Ifølge sigtelsen mod Anna Britta Troelsgaard Nielsen har hun gennem 16 år svindlet Socialstyrelsen for 111 millioner.

På jobbet blev hun anset som en trofast kollega og sidste år fik hun Dronningens Fortjentstmedalje for 40 års tjeneste i det offentlige.

I dag undrer alle sig over, hvordan hun kunne tilrane sig de mange penge uden at blive opdaget - hvis altså sigtelsen holder vand.

Nu fortæller en tidligere kollega til TV2.dk, hvor respekteret og betroet den sigtede kvinde var.

Britta Nielsen arbejdede for eksempel tæt sammen med Rigsrevisionen, når de kom forbi Socialstyrelsen for at tage stikprøver af, om alt gik rigtig til med håndteringen af de mange milliarder.

Sigtet Britta hædret med medalje: 'Altid tjenstvillig, når der kræves en ekstra indsats'

- De (Rigsrevisionen, red) efterspurgte materialer på de forskellige sager. De tog for eksempel en ansøgningspulje. Så gennemgik de alle ansøgninger, der havde været til at sikre sig, at regelgrundlaget var korrekt. At der var hjemmel til at udbetale penge, og at pengene var udbetalt som de skulle. Så de tjekkede, at tingene var, så de skulle være. Og hun hjalp så med at finde sagerne frem, forklarer Ellinor Colmorten til TV2.dk.

Hun arbejdede sammen med Britta Nielsen fra 2012 til i år, men har aldrig bemærket noget usædvanligt ved den svindelsigtede kvinde fra Hvidovre.

- Hun var meget privat og snakkede ikke særlig meget om sit liv uden for. Men sådan er der jo nogle mennesker, der har det. Hun gik i ganske almindeligt tøj, og jeg kan ikke huske, at hun har haft smykker på overhovedet. Hendes tøj, sko og tasker var helt almindelige. Hun virkede overhovedet ikke ekstravagant. Ikke noget med dyre mærker overhovedet. Det lignede det, som alle andre gik i, siger Ellinor Colmorten til TV2.dk.

Ellinor Colmorten forklarer TV2.dk, at Britta Nielsen havde ansvar for at sende afslags- og tilskudsbreve af sted om ansøgningspuljerne. Den sigtede kvinde godkendte også regnskaber, når de blev sendt ind fra projekterne.

Sydafrikansk politi til Ekstra Bladet: Hvem er Britta Nielsen?

Fakta: Den store svindelsag

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende en central medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Den 64-årig kvinde er internationalt efterlyst.

Sagen blev offentlig kendt tirsdag i sidste uge, og efterfølgende er der kommet en række oplysninger frem og sagen:

* Britta Nielsen har vært ansat i Socialstyrelsen siden 1977. Frem til 26. september 2018 fungerede hun som afdelingsleder.

* Hun har modtaget dronningens fortjenstmedalje i sølv for sit mangeårige arbejde i styrelsen.

* Hun har en villa i Hvidovre ved København.

* Politianmeldt 25. september 2018 - mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har brugt en konto i Dansk Bank til svindlen.

* Svindlen skulle være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

* Britta Nielsen var såkaldt superbruger af Socialstyrelsens it-systemer.

* I styrelsen har hun blandt andet været ansvarlig for satspuljen, der er penge øremærket særligt udsatte grupper i samfundet.

* Ekstra Bladet har afsløret, at svindlen foregik ved, at Britta Nielsen udnyttede sin adgang som superbruger til Socialstyrelsens tilskudsadministrations it-systemer til at indsætte sine egne kontonumre i forbindelse med anvisning af tilskudsmidler.

* Hun er formentlig på fri fod i udlandet og er derfor efterlyst internationalt.

* Britta Nielsen er blevet varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede - efter et retsmøde for dobbeltlukkede døre.

* Britta Nielsens advokat, Nima Nabipour, fortæller til Ritzau, at han er i kontakt med Britta Nielsen. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyser advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

* Til Britta Nielsens adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø -og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget Britta Nielsen under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og ’et lille’ indestående i et dansk pengeinstitut.

* Britta Nielsens datter ejer to virksomheder i henholdsvis Holland og Tyskland. Virksomhederne har at gøre med køb og salg af heste.

* Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har investeret millioner af kroner i safariejendomme og jordbesiddelse i Sydafrika med sin søn. De har desuden købt to firehjulstrækkere i Sydafrika og en i Danmark. derudover har Britta Nielsen købt diamanter og dyre guldsmykker i landet.

* Ekstra Bladet har erfaret fra centrale kilder, at Britta Nielsen forklarede til sine omgivelser, at hendes afdøde mand kom fra en velhavende pakistansk familie – og at hun spenderede de arvede penge. 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time