Tidligere Mærsk-chef varetægtsfængslet

30-årig russer kom frivilligt til Danmark for at holde møde med Mærsk, da bagmandspolitiet stod klar i lufthavnen.

Sådan ser den 30-årige russer, Vladimir Volkov ud. (Foto: Mærsk og privatfoto)
Sådan ser den 30-årige russer, Vladimir Volkov ud. (Foto: Mærsk og privatfoto)

RETTEN i LYNGBY (Ekstra Bladet)

En 30-årig russer, Vladimir Volkov, fra Murmansk, der har haft en ledende stilling i en udenlandsk afdeling af Mærsk Drilling, er netop blevet varetægtsfængslet i 27 dage til fredag den 10. juli ved retten i Lyngby.

Han er mistænkt for at have bedraget Mærsk Drilling for omkring 23 millioner kroner i sin egenskab af assistent rigmanager og senere rigmanager på en boreplatform ud for Angola ved navn Diliverer.

En del af pengene 3,7 mio. dollars er ifølge Anklagemyndigheden blevet indsat på den tiltaltes konto i Danske Bank i Lyngby. Ligesom han ifølge anklagemyndigheden har fået udbetalt 760.000 Dollars i kontanter.

Se også: Tidligere Mærsk-chef anholdt for million-bedrageri

Den 30-årige russer nægter sig skyldig i alle forhold, har hans forsvarer, Jesper Madsen oplyst.

Den tiltalte har forklaret i retten, at han i går kom frivilligt til Danmark for at holde møde med sin tidligere arbejdsgiver, A.P. Møller Mærsk,  da fælden klappede:

 I dag arbejder han i Gazprom, det russiske energiselskab.

- Jeg har en ren samvittighed og havde ikke noget at frygte, sagde den tiltalte tidligere Mærskchef om sin rejse til København for at tale med sin tidligere arbejdsgiver.

Han sagde dog også, at han ikke havde nogen fornemmelse af, at han ville blive anholdt.

Den russiske mand arbejdede for Mærsk Drilling i udlandet. (Foto: Mærsk Drilling) Krimi Tidl. Mærsk-chef anholdt: Mistænkt for bedrageri for 23 mio

Retten har besluttet, at der ikke nedlægges navneforbud af hensyn til sagens alvorlige karakter, og fordi der allerede er rejst tiltale i sagen, og retssagen mod den 30-årige russer er berammet til at starte den 20. august ved retten i Lyngby og slutte 1. september.

Allerede inden den 30-årige er blevet fremstillet i grundlovsforhør, er der rejst tiltale mod ham for fem forhold af bedrageri af særlig grov beskaffenhed og et enkelt forsøg på samme.

Der er tale om en tidligere Mærsk-chef, som kom til Mærsk i 2009. Siden oktober 2012 har han været chef for en boreplatform ud for Angola, der hedder Deliverer.

Se også: Tidligere Mærsk-chef anholdt for million-bedrageri

Det er Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International kriminalitet (SØIK) i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet, der har efterforsket sagen gennem længere tid.

I går slog Bagmandspolitiet så til, da den 30-årige ankom til Københavns Lufthavn i Kastrup.

Da han klokken 14.34 kom ud af ankomsthallen, klappede fælden.

Gennem sin ledende stilling i Mærsk Drilling i udlandet har manden ifølge Bagmandspolitiet godkendt fakturaer på fiktive  leverancer til boreriggen fra et lokalt firma, L & M Catering Hospitality Ghana ltd, som efterfølgende ifølge Anklagemyndigheden har delt indkomsten med den russiske mand.

Den russiske mand arbejdede for Mærsk Drilling i udlandet. (Foto: Mærsk Drilling) Krimi Tidl. Mærsk-chef anholdt: Mistænkt for bedrageri for 23 mio

Selve bedrageriet på de 23 millioner skulle ifølge bagmandspolitiet være foregået over flere år - nærmere betegnet fra marts 2011 til marts 2014. I månederne efter forsøgte han at fortsætte sit bedrageri ifølge anklagen, hvilket flere medarbejdere dog opdagede.

De gik derefter til ledelsen, som tog sagen videre til politiet. I den forbindelse blev den 30-årige  fritstillet af Mærsk Drilling.

Ifølge anklageskriftet, som  er blevet læst op af anklager Rashid Elkott, har den 30-årige i forening med et lokalt firma i Angola bedraget Mærsk. Det er foregået ved, at Mærsk betalte for fødevarer og arbejdskraft i form af kranførere, stewards og kokke, som aldrig blev leveret til boreriggen, hvorefter det lokale firma og den 30-årige Mærsk-chef delte pengene.

Anklageren har dokumenteret, at der er overført 3,7 millioner dollars til den tiltaltes konto i Danske Bank i Lyngby fra L & M caterering.

Den tiltalte forklarede selv under grundlovsforhøret om pengeoverførslerne fra L & M catering, at der var tale om penge vedrørende et byggeprojekt, som intet havde med Mærsk at gøre. Pengene er ikke gået til ham selv, men videresendt til investorer i Rusland.  Ligesom han forklarede at han ikke har fået provision.

Under hele grundlovsforhøret har han beredvilligt besvaret alle spørgsmål fra anklageren og flittigt noteret ned og korrigeret, når der blev dokumenteret, noget der ifølge ham ikke var korrekt.