Tidligere PET-chef anklaget: Gik for vidt 28 gange i bog

Københavns Byret skal studere mange passager i omstridt bog i den kommende straffesag

Han nægter sig skyldig, men anklagemyndigheden mener, at Jakob Scharf gik for vidt i sin bog.
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Han nægter sig skyldig, men anklagemyndigheden mener, at Jakob Scharf gik for vidt i sin bog. Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

28 steder i bogen "Syv år for PET" har den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste Jakob Scharf røbet fortrolige oplysninger, der bør sende ham i fængsel.

Det hævder Statsadvokaten i Viborg i den kommende straffesag, der skal afgøres af Københavns Byret.

Formålet med at offentliggøre hemmelighederne var at tjene penge - de påståede lovovertrædelser skete "for at skaffe sig eller andre uberettiget vinding", hedder det i anklageskriftet, som tirsdag er frigivet til pressen.

Tiltalen beskriver i detaljer de steder i bogen "Syv år for PET", som påstås at være strafbare. Den er skrevet af journalist Morten Skjoldager og udkom i 2016.

For eksempel er Jakob Scharfs anekdote om en excentrisk sikkerhedschef i et olieland på Den Arabiske Halvø over den kriminelle kridtstreg, hævdes det.

Scharf fortæller i bogen dels, at sikkerhedschefen viste ham en række terrarier med store kvælerslanger, der blev fodret med mus. Og dels at chefen gav ham et Rolex-ur, hvilket ifølge Scharf var den værste gave, han kunne forestille sig.

Disse oplysninger burde holdes hemmelige enten af hensyn til statens sikkerhed eller for at varetage væsentlige hensyn til offentlige interesser, fremgår det af anklageskriftet.

Den tidligere chef for den hemmelige tjeneste gik angiveligt også for vidt ved at fortælle, at "amerikanerne" havde sagt til ham, at en bestemt sag var meget vigtig, og at præsidenten var blevet briefet om den af CIA.

Også den pakistanske efterretningstjeneste får ord med på vejen. "Man er nødt til hele tiden at tage forholdsregler, når man arbejder med sådan en tjeneste", udtaler Scharf i bogen. Også dette burde - ifølge anklagemyndigheden - have været holdt hemmeligt.

Andre passager i bogen drejer sig om nogle af de konkrete metoder, som bruges i efterforskningen, eller hvordan PET i det hele taget agerer. Det gælder blandt andet, hvad PET skal spille på, når man forsøger at rekruttere ekstremister.

Jakob Scharf kræver frifindelse. For nylig udtalte han til Ritzau, at han ikke var overrasket over at blive tiltalt.

- Med det pres, der har været i denne sag, har det hele tiden stået mig klart, at det nok var en sag, der i sidste ende ville ende i retten.

- Som jeg tidligere har givet udtryk for, har jeg været meget opmærksom og påpasselig i forhold til at overholde min tavshedspligt i forbindelse med mine udtalelser til bogen, udtalte han.

Københavns Byret har endnu ikke fastlagt, hvornår retsmøderne skal finde sted. Tirsdag ønsker vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen ikke at besvare spørgsmål om processen.

OVERBLIK: 'Syv år for PET' - fra forbud til tiltale

Et natligt retsmøde og et krav om fængsel til chefredaktør indgår i sag om PET-bog. Se hele forløbet her.

Tidligere PET-chef Jakob Scharf er under anklage for at afsløre fortrolige oplysninger i forfatter Morten Skjoldagers bog "Syv år for PET", hvor Scharf medvirker som kilde.

Læs her om forløbet af sagen om den omstridte bog.

* 6. oktober 2016: Københavns Byret vælger efter anmodning fra PET at nedlægge et midlertidigt forbud mod offentliggørelse af bogen. Men 5000 eksemplarer er allerede sendt ud til boghandlerne. Flere bliver solgt. Forbuddet er rettet mod forlaget People's Press.

PET havde ikke set bogen på forhånd, men anmodede om et forbud af frygt for, at der i bogen ville blive afsløret fortrolige oplysninger. Frygten udsprang af forlagets foromtaler af bogen.

* 7. oktober 2016 bringer både Ekstra Bladet og Radio 24syv oplysninger fra bogen.

* 8. oktober 2016 klokken 02.10 en nat mellem fredag og lørdag afsiger Københavns Byret efter et 20 minutter langt retsmøde endnu en kendelse.

Denne gang er det JP/Politikens Hus, Radio 24syv og 98 boghandlere, der rammes af forbuddet. Kendelsen kræver desuden, at eksemplarer hos medier og boghandlere beslaglægges.

Kun PET's advokat er til stede. Avisen, radiostationen og boghandlerne er ikke indkaldt til det natlige retsmøde.

* 9. oktober udgiver dagbladet Politiken hele bogen i et særtillæg.

* 11. oktober ophæver byretten efter anmodning fra PET det midlertidige forbud mod offentliggørelse, da det nu er formålsløst.

PET melder samme dag Jakob Scharf til politiet for brud på tavshedspligten.

* 18. oktober 2016: JP/Politikens Hus oplyser, at kendelsen om forbuddet mod offentliggørelse kæres til Østre Landsret. Selv om forbuddet er ophævet vil mediehuset have landsrettens vurdering af grundlaget for et forbud.

* 11. november 2016: PET vælger at pege på en række konkrete passager i bogen, som efter tjenestens opfattelse er problematiske i forhold til tavshedspligten.

* 9. december 2016: Østre Landsret stadfæster byrettens kendelse om et midlertidigt forbud mod offentliggørelse rettet mod blandt andet JP/Politikens Hus. Bladhuset får efterfølgende tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret.

* 3. februar 2017: PET lægger sag an mod JP/Politikens Hus og chefredaktør Christian Jensen. Kravet mod sidstnævnte er en straf på fire måneders fængsel. Bladhuset afkræves en bøde på 15 millioner kroner. Sagen kommer for retten 12. november 2018.

* 2. november 2017: Højesteret afsiger kendelse vedrørende forbuddet. Det er alene spørgsmålet om, hvorvidt forbuddet burde have været rettet mod den ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, frem for selskabet JP/Politikens Hus, som er til diskussion.

Højesteret blåstempler forbuddet, men siger samtidig i sin kendelse, at et lignende forbud i fremtiden bør rettes mod den ansvarshavende redaktør.

* 7. marts 2018: Københavns Politi oplyser, at der er rejst sigtelse mod Jakob Scharf for videregivelse af fortrolige oplysninger.

* 12. marts 2018: Anklagemyndigheden rejser tiltale mod Jakob Scharf for under særligt skærpende omstændigheder at have videregivet af fortrolige oplysninger, blandt andet oplysninger af væsentlig betydning for statens sikkerhed. Jakob Scharf nægter sig skyldig.

* 27. marts 2018: Anklageskriftet mod Jakob Scharf frigives til journalister. Heri fremgår det, at anklagemyndigheden mener, at den tidligere PET-chef har røbet fortrolige oplysninger 28 gange i bogen.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+