Tidligere PET-chef om undersøgelse af drabschef:- Det er den forkerte vej

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET, har svært ved at se, at Jens Møller har overtrådt tavshedspligt i ny bog

Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste. Foto: Jacob Ehrbahn
Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste. Foto: Jacob Ehrbahn

Lørdag kom det frem, at Jens Møller, drabschef ved Københavns Politi undersøges for brud på på tavshedspligten i forbindelse med bogen 'Opklaret- Drabschefens erindringer'.

Ledelsen i Københavns Politi har bedt Den Uafhængige Politiklagemyndighed  (DUP) undersøge sagen, og mens undersøgelsen står på, er Jens Møller fjernet fra den prestigefyldte post. Han varetager i stedet en anden efterforskningsmæssig lederfuktion i Københavns Politi, så længe undersøgelsen varer.

Politiet anmelder drabschef

Den tidligere operative chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, støtter op om Jens Møller. Bonnichsen mener, at det er i samfundets interesse, at politifolk for mulighed far at give offentligheden mulighed for at få indsigt i politiets arbejde.

- Jeg har ikke læst Jens Møller bog. Men jeg har fået refereret en del af de punkter i bogen, der nu er genstand for DUPs undersøgelse, fortæller Hans Jørgen Bonnichsen.

- Jeg har svært ved at se, at det kan være brud på tavshedspligten, siger han og fortsætter:

- Vi har at gøre med en mand, der har stået i spidsen for flere højtprofilerede efterforskninger, blandt andet Krudttønde-sagen og ubådssagen. Der er tale om en meget professionel mand, og har svært ved at tro, at han har haft fortsæt til at overtræde sin tavshedspligt.

Drabschef om undersøgelse: Jeg mener ikke at have gjort noget forkert

Det er langt fra første gang, at politifolk medvirker i bøger, der giver detaljeret indsigt i politiets arbejde. Tidligere har det dog ikke givet problemer, fortæller Hans Jørgen Bonnichsen.

- Det er som om, der er sket et skift. Det kan virke som om, man fra enten politiets ledelse eller Justitsministeriets side har valgt at slå bremserne i. Det er en nærliggende tanke, synes jeg.

- Men hvis det er tilfældet - hvilket jeg virkelig ikke håber det er - så er det særdeles kedelig tendens, hvor man lukker ned. Det handler jo om lys i mørket, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

- Det er da i offentlighedens interesse, at også almindelige borgere for en forståelse for det arbejde, politiet udfører. At borgerne derved forstår, at vi faktisk har et dygtigt og professionelt politi.

- Her er den slags bøger jo med til at skabe indsigt og forståelse. Helt grundliggende så er jeg tilhænger af, at man oplyser så meget som det er muligt inden for fornuftens grænser, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Bonnichsen pointerer, at han ikke træffer en afgørelse i sagen. Det er kun retten, der kan afgøre dette spørgsmål, fortæller han.

Jens Møller mener ikke selv, at have gjort noget forkert, udtalte han i går til Ekstra Bladet.