Tidligere ro-formand: Jeg har ringet til politiet flere gange, men de gør intet

Selvom hun tre gange har ringet til politiet og fortalt om farlige vandscootere i Københavns Havn, har politiet aldrig gjort noget ved det, lyder det fra Mette Bacher

En robåd blev ud fra Hellerup påsejlet af en vandscooter ud for Hellerup i 2014. Foto: DSR, Danske Studenters Roklub.
En robåd blev ud fra Hellerup påsejlet af en vandscooter ud for Hellerup i 2014. Foto: DSR, Danske Studenters Roklub.

- Det svarer til, når biler kører dørtræk på Avedøre Holme (industriområde tæt ved København, red.).

Sådan beskriver Mette Bacher, tidligere formand for sammenslutningen af de københavnske roklubber, hvordan folk på vandscootere ofte opfører sig i Københavns Havn, hvor to amerikanske kvinder lørdag mistede livet, da en vandscooter i høj fart påsejlede deres udlejningsbåd.

24-årig dræbte to unge kvinder: Det var hans første tur på vandscooter

Alligevel gør Københavns Politi sjældent noget ved det, fortæller hun.

- Siden 2014 har jeg haft ringet til politiet tre gange, når vi har været ude at ro i havnen og har set de her vandaler komme susende. Men hver gang har jeg fået at vide, at de desværre ikke havde mandskab til at hoppe i en båd. Det har fuldstændig taget overhånd med de her vandscootere.

- Det er meget frustrerende at ringe, og de så ikke kommer. Ikke mindst fordi, jeg føler, at de godt selv ved, at den er gal. De er meget ydmyge og venlige, når jeg har haft ringet, og siger, at vi endelig må ringe igen. Men det nytter jo bare ikke noget, siger Mette Bacher.

Sejlformand efter dødsulykke: Vi har problemer med blærerøve på jetski

Hun fortæller dog, at politiet faktisk sendte en patrulje ud den ene gang, hun ringede. Men de stod inde på bredden og kiggede og kunne således intet gøre.

'Det kunne have været en af vores'
Og ulykken i Københavns Havn har ifølge Mette Bacher påvirket personerne i det københavnske romiljø kraftigt.

- De er dybt rystede allesammen. Det kunne jo ligeså godt have været en af vores roere, siger hun.

Og de har faktisk noget at have deres frygt i. I 2014 havde de nemlig en episode, hvor en robåd med tre personer blev påsejlet af en vandscooter ud for Hellerup, fortæller formand for Danske Studenters Roklub, Kasper Haagensen.

- Vi havde en båd, der blev sejlet midt over af en vandscooter for et par år siden ud for Hellerup. Havde vandscooteren været en halv meter længere til siden, så var en ulykke som i weekenden også sket dengang. Vi oplever tit farlige situationer med de her vandscootere, så det er et held, at der ikke er sket flere alvorlige ulykker.

24-årig fængsles efter dødsulykke i København

Ifølge formanden har mindst en af roerne, der var i båden dengang ud for Hellerup, siden ulykken været bange for at blive påsejlet.

Problemet er ikke loven

Og formanden for Danske Studenters Roklub håber da også, at ulykken i weekenden vil betyde en øget patruljering i havnen.

- Der bliver nødt til at komme en form for myndigheds-tilstedeværelse i havnen. Jeg mener ikke, at det største problem er selve lovgivningen omkring det, men at lovgivningen simpelthen ikke bliver håndhævet. Og så ville det også være en god ide at gøre det lovpligtigt med nummerplader på vandscooterne, så man kan identificere, hvem der sejler på dem, siger Kasper Haagensen.

Kæmpe maskine bag dødsulykke: - I virkeligheden er det en lille speedbåd

Den 24-årige mand, der lørdag påsejlede udlejningsbåden ved Langebro, blev i går varetægtsfængslet frem til 1. juni. Han er sigtet for uagtsomt manddrab samt at have flygtet fra ulykkesstedet.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Københavns Politi omkring deres ageren i forhold til vandscootere i Københavns Havn, men de er ikke vendt tilbage.

Forleden sagde politiinspektør Jens Jespersen dog til Ekstra Bladet efter dødsulykken:

- Det er rigtigt, at vi havde fået en del henvendelser, og det var derfor vi var på havnen i går i en båd, da ulykken skete. Men hvis folk, og det gælder både i trafikken, men også på vandet, insisterer på at opføre sig dumt, så kan myndighedernes kontrol ikke bringe det til ophør. Vi var på vandet, og vi gennemførte kontroller, og alligevel skete ulykken.