Annonce:
Annonce:

Tidligere toppolitikers søn dømt for pædofili

- De havde tillid til dig, og den udnyttede og misbrugte du, sagde dommeren, som sendte midaldrende mand halvandet år i fængsel

Stort set hele straffesagen har været afholdt for lukkede døre. Foto: Jonas Olufson
Stort set hele straffesagen har været afholdt for lukkede døre. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Krimi

RETTEN I HELSINGØR (Ekstra Bladet): En midaldrende søn af en af Danmarks tidligere toppolitikere skal straffes med halvandet års ubetinget fængsel. Det har en enig domsmandsret tirsdag afgjort.

Domsmandsretten finder manden, som er i halvtredserne, skyldig i at have forgrebet sig på to mindreårige piger gennem en længere periode.

Pigerne er familiemedlemmer til en person, som var nærtstående til den nu dømte.

Overgrebene fandt sted utallige gange på blandt andet den tiltaltes adresse i Nordsjælland og på ski- og bådferier i udlandet. Der er tale om om beføling både uden på og inden for tøjet.

Annonce:

Den nu dømte har under sagen, som dommeren opsummerede det i begrundelsen for dommen, 'selv indrømmet ti seksuelle overgreb eller krænkelser' af den ældste pige, som dengang var 11 år. Ved sagens indledning lod den nu dømtes forsvarer forstå, at det var under nogle andre omstændigheder end dem, som pigen selv har forklaret under to videoafhøringer.

Tidligere toppolitikers søn i retten for pædofili

Misbrugte tillid
Både hendes og den yngre piges forklaringer blev lagt til grund for dommen:

- Begge er troværdige. Det er overskriften. Underoverskrifterne på, hvad der gør, at vi har fundet dem troværdige, er, at de er passende detaljeret og sammenhængende, lød det blandt andet fra retsformand Mikael Friis Rasmussen, som sammen med de to domsmænd lagde vægt på 'de lange gerningsperioder over for de to forurettede, deres meget unge alder i perioden og krænkelsernes karakter'.

- De havde tillid til dig, og den udnyttede og misbrugte du, sagde retsformanden med dyb alvor i stemmen.

Retten fandt det bevist, at overgrebene mod den ældste pige både omfatter andet seksuelt forhold end samleje med et barn under 12 år, hvilket i dag takseres som voldtægt, og blufærdighedskrænkelse.

Annonce:

Blufærdighedskrænkelserne af den yngste pige begyndte, da hun var syv år, og først knap et år efter, at manden første gang havde forgrebet sig på den ældste pige.

Ekstra Bladet er afskåret fra i detaljer at beskrive, hvad der overgik de to piger, da deres forklaringer er blevet afspillet for lukkede døre.

Det er symptomatisk for hele straffesagen, som har varet tre dage. Samtlige forklaringer er trods gentagne protester fra den fremmødte presse, som kun har bestået af Ekstra Bladet, foregået bag lukkede døre.

Referatforbud
Der blev endda nedlagt forbud mod at referere fra anklager Susanne Kjølhede og forsvarsadvokat Karoline Normanns afsluttende procedurer.

Pigerne har i lighed med den dømte siden sagens begyndelse i 2018, hvor manden blev fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i en måned, været beskyttet af et navneforbud. Ekstra Bladet er derfor afskåret fra at skrive detaljer, der kan identificere både ofre og gerningsmand.

Annonce:

Sidstnævnte, som under de begrænsede åbne dele af retssagen har fremstået fattet og haft ansigtet vendt mod sin forsvarer og domsmandsretten, gjorde ikke meget væsen af sig under retsformandens ord. Den velklædte mands ansigt havde dog antaget en dybere rød farve, da han sammen med Karoline Normann og et familiemedlem for et øjeblik trak sig tilbage for at tale om, hvorvidt man ville anke på stedet.

Overvejer anke
De tre vendte kort efter tilbage for at meddele, at man tager sig betænkningstid.

Navneforbuddet blev i den forbindelse udstrakt til den eventuelle landsretsdom.

- Anklagemyndigheden vil også drøfte en eventuel anke med statsadvokaten, sagde anklager Susanne Kjølhede ovenpå dommen til Ekstra Bladet.

Hun er glad for den, selvom straffen var mildere end den, manden blev idømt for et år siden. Da fik han to års fængsel, men sagen er gået om, fordi en af domsmændene viste sig at være inhabil.

Det har medført, at sagen har hængt over både den nu dømte og pigernes hoveder i årevis, og det lagde man vægt på i strafudmålingen.

- Det har taget 14 måneder ekstra at få en dom i sagen, og det tæller nedad, sagde retsformanden om strafrabatten.

Annonce:

Den dømte skal udover sagens omkostninger betale tortgodtgørelse på 45.000 kroner til den ældste og 15.000 til den yngste pige.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
BREAKINGBREAKING
Annonce:
Annonce: