Tidligere tyrkisk dødsfange slipper for udlevering

Østre Landsret har bestemt, at en tyrkisk mand, der var flygtet fra afsoning i Tyrkiet, ikke skal udleveres

Musa Dogan, som flygtede fra afsoningen af en dom på livsvarigt fængsel i Tyrkiet, skal ikke udleveres til sit hjemland.

Det har Østre Landsret torsdag afgjort.

Kurder i dansk fængsel udløser demo i Sydney

I juli vurderede Retten i Nykøbing Falster, at Rigsadvokatens beslutning om at udlevere Musa Dogan var forkert.

- De foreliggende baggrundsoplysninger vedrørende forholdene i Tyrkiet indikerer, at tortur stadig forekommer navnlig over for kurdere med terrorknytning, sagde retsformand Henrik Linde dengang.

Farce i retten

Den afgørelse ville Rigsadvokaten ikke acceptere, og kendelsen blev derfor kæret til Østre Landsret, som altså nåede til samme resultat som Retten i Nykøbing Falster.

Musa Dogan kom til Danmark i december sidste år, hvor han blev anholdt. Han var flygtet fra afsoningen af en dom, som han fik i Tyrkiet tilbage i 1996.

Først lød dommen på dødsstraf, men den blev i 2006 ændret til livsvarigt fængsel.

Ifølge Musa Dogan selv blev han udsat for tortur, da han sad i tyrkisk fængsel.

- At flygte fra den behandling, jeg har fået i Tyrkiet er enhver mands ret, har Musa Dogan sagt under et tidligere retsmøde.

Domstolen i Tyrkiet mente, at Dogan var en del af den ekstremt venstreorienterede organisation Tikko, som Tyrkiet anser for at være en terrororganisation.

I den forbindelse er han blandt andet dømt for forsøg på at omstyrte samfundet.

Dogan flygtede til Sverige under en sygeorlov i 2003. Han havde sultestrejket og blev derfor indlagt.

Inden Musa Dogan kom til Danmark, har han opholdt sig i Polen og Sverige. Både svenske og polske myndigheder har tidligere afvist at udlevere den 45-årige mand.

Rigsadvokaten havde truffet sin beslutning med henvisning til, at 'Tyrkiet har oplyst, at Musa Dogan ikke vil blive underlagt tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling'.