Tilfældigt på gerningsstedet: Sygeplejerske ydede førstehjælp ved skud på Nørrebro

Kristine Langelund trådte til og ydede hjælp til to mænd med skudsår efter scooterskyderi på Nørrebrogade

En festlig aften tog en voldsom drejning, da der lørdag kort midnat blev affyret skud på Nørrebrogade ved den Røde Plads.

Her blev to ganske tilfældige unge mænd med indvandrerbaggrund ramt af skud affyret af gerningsmænd, der var kørende på scooter.

Sygeplejerske Kristine Langelund, var tilfældigt i området, og var derfor med til at yde førstehjælp til ofrene for lørdagens skyderi.

Politiet: To tilfældige ramt af skud i nat

Til dagligt er hun afdelingsleder på et plejehjem. Men tidligere har hun været udsendt for Læger Uden Grænser og har været i katastrofeområder. Derfor er det ikke første gang, hun ser skudsår:

– Sammen med min mand var jeg til fest hos nogle venner, der bor tæt på Den Røde Plads, siger hun og fortæller, at vennen havde afleveret en phd, og det skulle fejres.

– Pludseligt hørte vi skud. Og så var der en, der sagde, at der lå to mænd nede på gaden. Politiet var der også, fortæller hun.

– Der var ikke nogen ambulancer, så jeg gik derned og tilbød min hjælp.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth
 

Hun følte sig ikke bange, for politiet var der. Og som sygeplejerske er det hendes job at hjælpe folk, der er kommet til skade.

Krav til rivaliserende bande: Brænd jeres trøjer

Derfor satte professionalismen ind, da hun trådte hen og tilbød hjælp.

– Politifolkene var allerede i gang med at yde førstehjælp og afskærme området. De virkede meget professionelle, lyder sygeplejerskens vurdering.

På jorden lå de to unge skudkvæstede mænd i smerte.

– Den ene var ramt i maven, og den anden i låret. Jeg vurderede, at ham med såret i maven - han var ramt flere steder - var den hårdest kvæstede, så jeg vendte fokus mod ham, fortsætter Kristine Langelund.

– Jeg tjekkede sivning fra sårene og tjekkede at han var bevidsthed. Jeg tjekkede også hans puls. Da ambulancen kom, så gik jeg igen, fortæller hun.

- Du virker ikke synderligt påvirket. Der var trods alt tale om, at to mænd var såret af skud?

– Andre ville sikkert have været mere påvirkede af situationen. Men for mig var det udramatisk, fordi jeg bare agerede som en en enhver anden sygeplejerske eller læge ville have gjort i samme situation, fortæller hun med upåvirket stemme.

– Da jeg kom op til festen, var stemningen ikke mere den samme.

– Folk var meget påvirkede af det nede på gaden, så kort tid efter tog vi hjem, fortæller hun.