Tilgivelse fra familie redder dansker fra dødsstraf

En dansk statsborger er idømt to års fængsel og en bøde for drab på sin mod i De Forenede Arabiske Emirater

AK og flere andre fra hans familie besøgte for nogle år siden den tiltalte storebroder (i midten) i De Forenede Arabiske Emirater. Privatfoto
AK og flere andre fra hans familie besøgte for nogle år siden den tiltalte storebroder (i midten) i De Forenede Arabiske Emirater. Privatfoto
Følg Krimi

Da en 29-årig mand med dansk statsborgerskab tilbage i sommeren 2015 skar halsen over på sin mor, underskrev han nærmest sin egen dødsdom. Manden er psykisk syg.

Drabet foregik i emiratet Sharjah i De Forenede Arabiske Emirater, og ifølge advokat Jan Schneider udløser et drab af den type normalt dødsstraf i landet.

Men såkaldte tilgivelseserklæringer fra morens familie - og dermed i sagens natur også mandens egen familie - har nu ført til et andet udfald. Mandag har en domstol i Emiraterne afsagt dom i sagen.

- Han er idømt to års ubetinget fængsel og en bøde på, hvad der svarer til 380.000 danske kroner, fortæller Jan Schneider.

Skar halsen over på sin egen mor: Dansker risikerer at blive dømt til døden

Jan Schneider har tidligere fortalt til Ritzau, at lovgivningen i Emiraterne er skruet sådan sammen, at straffen kan nedsættes, hvis offerets familie tilgiver gerningsmanden. Og det er netop det, der er sket i denne sag.

- Vi er tilfredse med dommen, og familien er lettet, siger Jan Schneider, der repræsenterer familien.

Moren og sønnen stammer ifølge Jan Schneider oprindeligt fra De Forenede Arabiske Emirater. I mange år har de dog opholdt sig i Danmark og er blevet danske statsborgere.

For nogle år siden vendte de tilbage til Emiraterne. Ifølge Jan Schneider var årsagen "personlige grunde", hvilket han ikke uddyber.

- Det er nu familiens ønske, at sønnen skal vende tilbage til Danmark, når hans straf er udstået. Hvis det altså er det, han selv ønsker. Det ved vi ikke endnu, siger Jan Schneider.

Min mor fik skåret halsen over: Jeg tilgiver min bror

Ifølge advokaten er der flere forhold, som fortsat er uafklaret. Blandt andet hvor længe manden fortsat skal være fængslet.

- Han har jo siddet det meste af tiden allerede. Vi må også se, hvor han i givet fald skal afsone resten - om det kan blive i Danmark, eller om det bliver på det hospital, hvor han indtil nu har været fængslet, siger Jan Schneider.

Dansker anklaget for mord i oliestat: Dømmes efter sharia

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+