Tilst-sagen skal endnu engang prøves ved en domstol

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol tager sag op, hvor to mænd i 2001 blev skudt og dræbt af politiet

Følg Krimi

Den meget omtalte skudsag fra Aarhus-forstaden Tilst, hvor to unge mænd i 2001 blev dræbt af politiets skud, tages nu op af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, skriver Jyllands-Posten.

Det er første gang nogensinde, at en sag mod Danmark om Menneskerettighedskonventionens Artikel 2 - retten til liv - bliver prøvet ved domstolen.

Den danske stat har modtaget en underretning fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol med tre spørgsmål om politiets brug af magt og kvaliteten af den efterfølgende efterforskning af Tilst-sagen.

- Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag, blot sige, at hvis sagen var ubegrundet, havde domstolen ikke taget den op. Der er 100.000 sager, der ligger og venter, og alene af den grund er den meget kritisk over for, hvilke sager den går videre med, siger Trine Baumbach, lektor, ph.d. ved Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.

Det er fire pårørende til de dræbte, der har klaget til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Stig Wølch Jørgensen, der er far til den ene af de dræbte, har tidligere ført sagen ved både landsretten og Højesteret.

I 2011 fandt Højesteret det bevist, at mændene blev skudt af én betjent i nødværge. Men Stig Wølch Jørgensen mener, at de to betjente skød og dræbte én mand hver natten til 29. december 2001.

Betjentene har tidligere forklaret, at de affyrede 12 skud i nødværge, fordi biltyvene forsøgte at køre dem ned. Både Statsadvokaten og Rigsadvokaten har undersøgt sagen og afvist at retsforfølge betjentene.

Den danske stat har indtil 2. februar 2015 til at svare på spørgsmålene fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

FAKTA: Tilst-sagen kører på trettende år

Den såkaldte Tilst-sag, hvor to mænd i 2001 blev dræbt af politiets skud, tages nu op af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. Herunder kan du læse om forløbet i sagen:

* Natten til 29. december 2001 døde 25-årige Lars Wølch Jørgensen og 23-årige Claus Nielsen af skud fra politiets pistoler, da to betjente fra en hundepatrulje forsøgte at stoppe seks biltyve i Tilst ved Århus.

* Betjentene har forklaret, at de affyrede 12 skud i nødværge, fordi biltyvene forsøgte at køre dem ned.

* Både Statsadvokaten og Rigsadvokaten undersøgte sagen og afviste at retsforfølge betjentene, men pårørende rejste siden en civil sag, der tvang betjentene til at forklare sig i retten.

* I sommeren 2009 frifandt landsretten de to betjente. Stig Wølch Jørgensen, far til den ene af de dræbte, besluttede at anke sagen til Højesteret.

* Højesteret stadfæstede i november 2011 landsrettens afgørelse og slog fast, at hverken skuddene eller den efterfølgende undersøgelse var en krænkelse af menneskerettighederne.

* I maj 2012 blev sagen sendt til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som nu har besluttet at tage sagen op.

/ritzau/

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind