Tilstår han skød tidligere Venstre-politiker

73-årig føler, at hans tidligere bedste ven havde svigtet ham og ødelagt hans liv

Her er politiet på gerningsstedet i Helsinge. Video: Steven Knap/Byrd / Kenneth Meyer
Følg Krimi

RETTEN I HELSINGØR (Ekstra Bladet): 

Den tidligere Venstre-politiker Poul Erik Schwærter, 74, fra Helsinge blev skudt og dræbt af sin tidligere bedste ven, den 73-årige Preben Byskov, der følte sig svigtet af vennen i forbindelse med sine problemer med Gribskov Kommune om en ejendom i Helsinge, der ikke kunne sælges, fordi den var forurenet.

- Han har gjort mig ondt, forklarede Preben Byskov i et grundlovsforhør i Retten i Helsingør, hvor han netop er blevet varetægtsfængslet i fire uger sigtet for drab. Han kærede ikke.

I grundlovsforhøret kom det frem, at Preben Byskov sagde 'du har ødelagt mit liv', lige inden han skød den tidligere tømrermester på hans gård Schwærtergården på Ravnebjergvej i Nellerød, Helsinge.

Drabet skete, mens hans hustru befandt sig i et værelse ved siden af.

Den 74-årige blev ramt af et skud i ryggen, da han sad op i sengen i sit soveværelse, hvor Preben Byskov netop havde vækket ham.

Gik bag om ryggen på ham
Drabsmanden siger, at det tidligere medlem af byrådet i den daværende Helsinge Kommune brugte sine politiske forbindelser til at gå bag om ryggen på ham. Preben Byskov mener, at et kommunalt rensningsanlæg ved hans ejendom på Idrætsvej i Helsinge har forurenet hans ejendom, så den er usælgelig.

- Han kunne have rettet op på det med et pennestrøg, sagde Preben Byskov i retten om sin tidligere ven.

Preben Byskov, der har jagttegn, erkender, at han affyrede et skud mod Poul Erik Schwærter på cirka halvanden meters afstand, men kunne i retten kun tilstå vold med døden til følge.

Forsvarer Jan Aarup spurgte sin klient, hvorfor han tog sit jagtgevær med, da han kørte hen for at tale med Poul Erik Schwærter.

- Måske for at skade ham. Det kunne aldrig falde mig ind, at slå ham ihjel. Slet ikke, sagde den 73-årige, der er under behandling med antidepressiv medicin.

- Hvorfor ville du tale med ham?, spurgte forsvareren.

- Fordi han har ødelagt mit liv. Han kunne rette op på det med et pennestrøg, forklarede den sigtede,

Sagen om den forurenede ejendom på Idrætsvej har stået på i 11 år, og selvom Preben Byskov og Poul Erik Schwærter har været 'perlevenner', så følte Preben Byskov, at vennen gik bag hans ryg til kommunen.

Er tæt på en konkurs
- Han var min allerbedste ven, men han gik til kommunen omkring mine grunde. Jeg kan ikke sælge, og er tæt på en konkurs. Jeg har sovet dårligt i månedsvis og de sidste tre-fire dage slet ikke. Jeg har en masse spekulationer og ville tage ned for at snakke med ham, forklarede den sigtede i retten.

Preben Byskov kørte ud til Poul Erik Schwærter, hvor han har været så mange gange før, og gik op i den 74-åriges soveværelse.

- Jeg ville spørge ham, om han kunne være det bekendt, som han havde gjort imod mig. Jeg vækkede ham, og han grinede bare hånligt, lød forklaringen.

Da Poul Erik Schwærter sad op i sengen, ladede Preben Byskov sit jagtgevær med den ene patron, men fumlede og tabte den anden.

- Jeg trykker af cirka halvanden meter fra ham. Jeg ved ikke, hvor jeg rammer ham. Jeg skyder den ene gang, så går jeg min vej, forklarede Preben Byskov, der lagde gevær og patroner fra sig.

'Jeg har skudt efter din mand'
Den dræbtes kone sad inde på kontoret, og Preben Byskov sagde til hende: - Jeg har skudt efter din mand. Jeg ringer til politiet.

- Der var ingen grund til at løbe fra det, sagde Preben Byskov, der i retten var iført en af politiets blå overtræksdragter og havde et plaster på venstre underarm, hvor han havde fået taget en blodprøve.

Preben Byskov gik ud til sin bil, og tale med to andre beboere på Schwærtergården, som han også har kendt i mange år. Den ene tog hans bilnøgler for at forhindre, at han flygtede, og slog Preben Byskov, da det gik op for beboeren, hvad han havde gjort.

Politiet fik alarmen klokken 09.07 i går. Både Preben Byskov og Poul Erik Schwærters hustru ringede til politiet. Ifølge anklager Christina Grue lød Preben Byskov meget fattet, da han sagde til alarmcentralen: - Jeg har skudt en mand.

'Det var ham eller mig'
Den første patruljevogn var hurtigt på stedet og mødtes af Preben Byskov og de to beboere på gården. Alle tre blev beordret op ad væggen, da betjentene ikke vidste, hvem der var gerningsmanden, men Preben Byskov sagde hurtigt: - Det var ham eller mig!

Samtidig med gerningsmandens alarm ringede den dræbtes panikslagne hustru og fortalte, at hendes mand var skudt i ryggen. Hun fortalte, at hun havde hørt gerningsmanden råbe: - Du har ødelagt mit liv, lige inden han skød.

Redningspersonale forsøgte genoplivning af den 74-årige i 20 minutter, men klokken 9.43 blev han erklæret for død.

I retten kom det frem, at Preben Byskov er klemt økonomisk. Han må klare sig for sin pension og leje ud på sin ejendom. Hans hustru døde i 2008, og han har holdt sine massive problemer skjult for sine fire børn.

- Jeg har været ude for et voldsomt pres, men jeg prøvede at skjule, at jeg var så hårdt ramt, sagde Preben Byskov, inden han blev varetægtsfængslet til 9. april på særligt bestyrket mistanke om, at han har begået drab.

Anklager Christina Grue mente, at den sigtede havde et klart forsæt til at dræbe den 74-årige: - Man kan ikke have et mere direkte forsæt, når man skyder på klos hold. Det må have stået lysende klart for den sigtede, at udgangen ville blive, at han døde, sagde hun.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller