Tiltale: Gik amok på plejere efter anholdelse for dobbelt-mord

29-årig er så farlig, at han skal anbringes på Sikringen på ubestemt tid

Her ses den nu 29-årige mand posere på sin Facebook-profil, med noget der minder om en maske fra Hannibal Lecter-filmen (Privatfoto)
Her ses den nu 29-årige mand posere på sin Facebook-profil, med noget der minder om en maske fra Hannibal Lecter-filmen (Privatfoto)

Blot fem en halv time efter dobbelt-drabet på forsorgshjemmet Saxenhøj i Sakskøbing i maj sidste år, gik den sindssyge 28-årige gerningsmand amok på retspsykiatrisk afdeling i Oringe, hvor han straks var blevet tvangsindlagt.

To plejere blev overfaldet på den retspsykiatriske afdeling på Færgegårdsvej 15 i Vordingborg, hvor den 28-årige gav den ene et knytnæveslag i hovedet, så han fik skader på tænderne, og den anden plejer blev sparket i hovedet.

Det fremgår af anklageskriftet mod den nu 29-årige mand, der i næste uge stilles for retten i Nykøbing Falster.

Den 29-årige, der er skizofren, er vurderet som så farlig, at han kræves anbragt på ubestemt tid på Sikringsafdelingen i Slagelse, der er landets sikreste sted for særligt farlige kriminelle sindssyge.

De blev dræbt af psykisk syge

Den 29-årige, der nægter sig skyldig, er tiltalt for to drab, et drabsforsøg og to overfald på plejepersonale på to psykiatriske afdelinger.

Ifølge tiltalen begik han allerede tre måneder inden dobbelt-drabet et overfald på tre plejere på Hvidovre psykiatrisk afdeling, hvor han tildelte den ene plejer en skalle i ansigtet, kradsede den anden på overarmen og prikkede den tredje plejer i ansigtet under øjet og tildelte plejeren adskillige slag i ryggen med knyttet næve og slog ud efter ansigtet.

En af plejerne var sygemeldt i en måned efter overfaldet.

Ved modtagelsen på psykiatrisk afdeling i Hvidovre fik den dengang 28-årige angiveligt beslaglagt flere hjemmelavede stikvåben. Han blev efter overfaldet flyttet til psykiatrisk afdeling i Vordingborg, men blev udskrevet herfra og fik et værelse på forsorgshjemmet Saxenhøj.

Undervejs blev han en af hovedpersonerne i DR-programmet 'Sindssygehospitalet' med Anders Lund Madsen, der var bekymret for ham:

- Jeg er bange for, at det ikke bliver ved med at gå godt for dig. At du på et tidspunkt roder dig ud i et eller andet, sagde Anders Lund Madsen i programmet.

artiklen fortsætter under billedet

Anders Lund Madsen var bekymret for den 28-årige, der medvirkede i 'Sindssygehospitalet'.
Anders Lund Madsen var bekymret for den 28-årige, der medvirkede i 'Sindssygehospitalet'.
 

DR lukker ned for 'Sindssygehospitalet'

Personalet på Saxenhøj fik ikke adgang til den nye beboers journaler, fordi han ikke ville give sit samtykke. Men den 7. maj sidste år var personalet på forsorgshjemmet bekymret for hans tilstand og ville forsøgte at overtale ham til en frivillig indlæggelse på psykiatrisk afdeling.

Den 69-årige læge Flemming Møgelmose og den 40-årige socialrådgiver Jan Bundtofte Stryhn opsøgte den 28-årige på hans værelse for at tale med ham. De vidste ikke, at han inden samtalen havde købt en køkkenkniv i en genbrugsbutik.

På værelset gik den 28-årige amok. Han stak lægen ihjel med flere knivstik, lyder tiltalen, og socialrådgiveren fik flere knivstik blandt andet i brystkassen og døde otte dage senere den 15. maj 2014.

En 50-årig beboer, der gik hen til værelset, fordi han hørte larm, blev også stukket ned. Han fik flere knivstik i hals, brystkasse og maven, men overlevede takket være akut lægehjælp.

artiklen fortsætter under billedet

- Jeg er verdens enehersker, sagde beboeren på Saxenhøj efter dobbelt-drabet. (Foto: Per Rasmussen)
- Jeg er verdens enehersker, sagde beboeren på Saxenhøj efter dobbelt-drabet. (Foto: Per Rasmussen)
 

Da den 28-årige blev anholdt udbrød han: –Jeg er verdens enehersker.

Efter dobbelt-drabet fandt politiet 39 gram hash på mandens værelse på Saxenhøj.

Under varetægtsfængslingen blev manden betragtet som så farlig, at personalet på Oringe ofte måtte have hjælp af politiet, for eksempel når han skulle på toilettet. Senere blev han flyttet til varetægtsfængsling på Sikringsafdelingen, hvor han stadig sidder.

Saxenhøj-drab: Den sigtede burde være på Sikringen

Den nu 29-årige mand stilles for et nævningeting ved retten i Nykøbing Falster den 29. september. Sagen ventes at vare to dage.

- Sagen har trukket ud på grund af en langvarig mentalundersøgelse. Den har været nødvendig, fordi der er krav om anbringelse på Sikringsafdelingen i rigtigt lang tid, siger anklager Michael Boolsen til Ekstra Bladet-

Sigtet Saxenhøj-dobbeltmorder fremstillet i grundlovsforhør

Drabssigtet hovedperson i Lund Madsen-program

Saxenhøj: Tilsyn advarede om kniv-risiko i 2011