Tiltale: Healer bragte patient i fare efter flåt-bid

Naturlæge afviser, at han rådede kvinde til at stoppe med antibiotika-behandling

Christian Andersen afviser, at kvinden har været i hans klinik. Han kunne ikke drømme om, at behandle borreliose, siger han. (privatfoto)
Christian Andersen afviser, at kvinden har været i hans klinik. Han kunne ikke drømme om, at behandle borreliose, siger han. (privatfoto)

En nybagt mor blev smittet med den farlige sygdom borreliose, efter at hun blev bidt af en skov-flåt.

Men hendes tilstand blev farligt forværret, fordi en healer på Frederiksberg - ifølge politiet og Sundhedsstyrelsen - frarådede hende at følge den behandling med antibiotika, som hendes læge havde ordineret.

Hendes helbred blev udsat for 'påviselig fare', lyder tiltalen. Hun fik kliniske symptomer på neuroborreliose, betændelse i hjernen.

Den 72-årige naturlæge og homøopat Christian Andersen, der driver klinikken Homeotek.dk, kræves idømt en bøde på 7000 kr. for overtrædelse af autorisationsloven.

- Har aldrig mødt kvinden
Han nægter sig skyldig og siger, at han aldrig har set kvinden i sin klinik på Rathsacksvej 27, hvor han behandler sine klienter med vakum energi og naturmedicin.

Retssagen skulle have været afgjort ved retten på Frederiksberg i går, men måtte udsættes til september, fordi kvinden for anden gang ikke mødte op som vidne i retten.

Sagen rullede, da kvinden fik det dårligere og igen opsøgte sin læge. Her fortalte hun angiveligt, at Christian Andersen havde frarådet hende at tage antibiotika, og dét anmeldte lægen til Sundhedsstyrelsen, som bad politiet om at efterforske sagen.

Christian Andersen, der har valgt at forsvare sig selv uden en advokat, ryster på hovedet af anmeldelsen:

- Det fremgår af hendes forklaring, at hun selv fravalgte antibiotika, fordi hun ammede sit barn, siger Christian Andersen, der ikke kan huske, at hun nogensinde har været i hans klinik.

- Jeg aner ikke, hvem hun er. Jeg har 4.000 behandlinger om året, hvor jeg rydder op efter lægernes fejl, og jeg har hende ikke i computeren eller en kvittering på hende, siger Christian Andersen til Ekstra Bladet.

Christian Andersen forventer at blive frifundet: - Jeg har ikke gjort noget, og der er ikke beviser for noget, siger han.

Farlig sygdom
Kvinden har forklaret til politiet, at en veninde anbefalede hende at gå til Christian Andersen for at få behandling for flåt-biddet.

- Jeg ved godt, hvordan borreliose ser ud. Jeg kunne ikke drømme om, at behandle en patient med borreliose. Sygdommen kan gøre en invalid eller den kan koste livet. Jeg har godt nok en naturmedicin til borreliose, men den kan højst tage nogle af bi-virkningerne, ikke helbrede sygdommen, siger Christian Andersen.

Naturlægen siger, at han ofte afviser patienter og henviser dem til lægerne, hvis de har en tilstand, han ikke kan eller vil behandle.

Sagens anklager Flemming Hoter, Københavns politi, siger, at det er vigtigt at få kvinden afhørt i retten, og derfor var det nødvendigt at udsætte retssagen til september.

- Hendes tilstand blev væsentligt forværret, og derfor opsøgte hun sin læge igen og forklarede angiveligt, at hun var blevet rådet til at stoppe med antibiotika. Men hvad hun vil forklare i retten, når hun skal afhøres, kan jeg jo ikke vide, siger anklageren.

Akupunktur uden nåle
Christian Andersen er uddannet smed, men har de seneste cirka 46 år arbejdet med naturhelbredelse, hvor han bruger akupunktur uden nåle, men med sugekopper, der giver vakum.

Ifølge klinikkens hjemmeside har Christian Andersen gode resultater med behandling af blandt andet kredsløbsproblemer, sårheling, gigtsygdomme, hovedpine og ryg- og nakkesmerter.

I retten forklarede Christian Andersen, ifølge retsbogen, at han ikke ved, om der er nogen, der skulle have grund til at udsætte ham for en falsk anklage.

Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere bid fra flåter? Se med her:

1 af 2 Kun to procent af alle flåt-bid giver sygdommen, der kan behandles med antibiotika. (Foto: Colourbox)
2 af 2 Christian Andersen afviser, at kvinden har været i hans klinik. Han kunne ikke drømme om, at behandle borreliose, siger han. (privatfoto)