Tiltale: IS-sympatisør stak betjent ned under indbrud hos politiet

Natten før havde han stjålet en bajonet hos Forsvaret, der blev brugt til drabsforsøget, lyder anklagen

Her anholdes den 25-årige palæstinenser  efter angrebet på den svenske justitsminister Morgan Johansson den 23. marts 2015. Et halvt år senere var han i Danmark, hvor han ifølge tiltalen forsøgte at dræbe en politimand i Sandholm med en stjålet bajonet. (Foto: Bosse Nilsson)
Her anholdes den 25-årige palæstinenser efter angrebet på den svenske justitsminister Morgan Johansson den 23. marts 2015. Et halvt år senere var han i Danmark, hvor han ifølge tiltalen forsøgte at dræbe en politimand i Sandholm med en stjålet bajonet. (Foto: Bosse Nilsson)
Følg Krimi

Under et indbrud i politiets lokaler i Sandholm-lejren blev en 25-årig statsløs palæstinenser overrasket af en 56-årig politiassistent, der mødte på arbejde. Den 25-årige trak en bajonet, som han natten før havde stjålet under et indbrud hos Forsvaret og forsøgte at dræbe politimanden, mens han råbte 'Allahu Akbar'.

Sådan lyder tiltalen mod den afviste asylansøger, der i næste måned stilles for retten tiltalt for drabsforsøget på politimanden, der skete ved 03-tiden den 29. september sidste år.

Betjenten kæmpede for sit liv og fik afvæbnet den 25-årige, efter at han havde fået flere knivstik i halsen, ryggen og overarmen og blødte voldsomt.

Nordsjællands politi anholdt seks timer senere den 25-årige på hans værelse på Udrejsecenter Sjælsmark, hvor politiet fandt en række beviser på, at den 25-årige var radikaliseret og havde sympatier for Islamisk Stat.

PET kendte den 25-årige i forvejen for et overfald på den svenske justitsminister Morgan Johansson på et svensk asylcenter i marts 2015. Her boede den 25-årige, og under ministerens besøg oversprøjtede han hende med en pulverslukker.

artiklen fortsætter under billedet

En bajonet fra Glock af denne type blev brugt til drabsforsøget på betjenten, mener politiet. PR-foto.
En bajonet fra Glock af denne type blev brugt til drabsforsøget på betjenten, mener politiet. PR-foto.

Efterforskningen af drabsforsøget i Sandholm-lejren har ikke direkte påvist, at drabsforsøget på politimanden havde et terroristisk motiv, men alligevel vil der under retssagen blive fremlagt en række beviser som dokumentation for den tiltaltes terror-sympatier, erfarer Ekstra Bladet.

Det skyldes, at oplysningerne kan få betydning for strafudmålingen, hvis den tiltalte findes skyldig, selv om hans formodede terror-sympatier ikke kan bære en tiltale for terrorisme, men alene for drabsforsøg.

Anklageskriftet mod palæstinenseren, der nu er fyldt 26 år, løfter sløret for en række nye oplysninger om sagen, som har været efterforsket i hemmelighed.

- I kan forvente alt af mig
Allerede den 6. februar 2015 truede asylansøgeren, ifølge tiltalen, en politimand i Sandholmlejren med følgende ord: 'I kan forvente alt af mig. Jeg vil slå dig ihjel'.

I dagene op til drabsforsøget i Sandholm-lejren begik den 25-årige, ifølge tiltalen, flere indbrud blandt andet i Udrejsecenter Sjælsmark og hos Forsvaret på Ellebækvej.

Der blev stjålet bærbare computere og hos Forsvaret flere våben, blandt andet en oversavet salonriffel, en bajonet af det østrigske mærke Glock, en øvelseshåndgranet og flere historiske bajonetter.

Indbruddet hos Forsvaret skete natten mellem den 28. og 29. september, og næste nat brød den 25-årige, ifølge anklageskriftet, ind i politiets lokaler i Center Sandholm.

Her samlede han flere tyvekoster sammen, blandt andet smartphones, opladere og en peberspray, før han blev overrasket af den 56-årige politiassistent.

Betjenten var lige mødt på arbejde og var derfor ubevæbnet, da indbrudstyven gik til angreb med den stjålne bajonet med ordene 'Allahu Akbar'.

Politiets mistanke: Drabsforsøg på betjent var terror

Den 56-årige betjent havde undret sig over, at der var lys i lokalerne, og troede først det måske var rengøringen. Så blev han overfaldet bagfra og stukket en gang med bajonetten. Han kom i kamp med knivstikkeren og blev stukket endnu to gange.

Sigtet for drabsforsøg på betjent: Var han inspireret af terroristen Omar?

Den 25-årige afviste asylansøger havde et billede af en frådende ulv som sit profil-billede på Facebook sammen med et billede af politifolk, der gik i dækning under terror-angrebet i København den 14. februar.

Terroristen bag de to drab ved 'Krudttønden' på Østerbro og Synagogen i Krystalgade, Omar El-Hussein, brugte også en enlig ulv som sit profilbillede på Facebook. I relation til terrorisme betyder en 'ensom ulv' en terrorist, der opererer alene.

Havde flugt-reb i køleskabet
Foruden sit rigtige navn brugte den 25-årige på Facebook et arabisk navn, der er delvist identisk med et meget højtstående medlem af Islamisk Stat.

Her kan du se optagelser fra gerningsstedet filmet kort tid efter hændelsen (foto: Kenneth Meyer)

Den nu 26-årige mand er tiltalt for otte forhold. Det sidste handler om, at han under varetægtsfængslingen forsøgte at flygte fra Vestre Fængsel.

En fængselsbetjent opdagede, at karmtræet omkring hans cellevindue var løsnet. Og i fangens køleskab lå et næsten 18 meter langt 'reb', der var fremstillet af sammenbundne lagner.

Nævningesagen mod palæstinenseren begynder den 24. oktober og varer i fire dage. Foruden politimanden skal der afhøres en række vidner.

Anklager Bente Schnack siger til Ekstra Bladet, at hun kræver den tiltalte idømt en fængselsstraf og udvist af Danmark. En mentalundersøgelse har ikke vist, at han skulle være sindssyg, men han er egnet til almindelig straf.

Såret betjent ringede selv til sin kone efter drabsforsøget i Sandholm

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.