Tiltale: Krigsveteran affyrede byge af bombetrusler - mange blev evakueret

Sendte 18 bombetrusler på få timer, lyder tiltale mod veteran fra Afghanistan og Kosovo

Her evakueres Ros Torv i Roskilde efter bombetruslen. Foto: Privatfoto
Her evakueres Ros Torv i Roskilde efter bombetruslen. Foto: Privatfoto

- En bombe på hospitalet bringes snart til sprængning. Vantro hunde. Allahu Akbar!

Sådan lød truslen i en mail til Rigshospitalet i København, og det var kun en ud 18 bombetrusler, som en 31-årig dansk krigsveteran, ifølge tiltalen, fyrede af den 17. oktober sidste år om eftermiddagen.

Krigsveteranen har været udsendt til Afghanistan og Kosovo og har ikke umiddelbart nogen kendt diagnose som PTSD. Men politiet venter lige nu på resultatet af en mentalundersøgelse, inden den 31-årige stilles for retten i Næstved den 24. maj.

Bombetruslerne var rettet mod hospitalet, shoppingcentre, uddannelsesinstitutioner, og lufthavne.

artiklen fortsætter under videoen

Hektiske scener ved Ro's Torv i Roskilde. (Video: Keneth Meyer og Mogens Flindt)

Truslerne førte til kaos flere steder, fordi knudepunkter blev evakueret af politiet.

Lufthavnene i Roskilde, Aarhus og Aalborg blev evakueret for rejsende, og også indkøbscentrene Ros Torv og Vestsjællands Centeret blev evakueret.

I de øvrige tilfælde undlod man at evakuere, og flere steder opdagede man faktisk først bombetruslen i indbakken, efter at den 31-årige var anholdt.

Den sigtede blev anholdt her på sin bopæl i Slagelse i aftes. Foto: Per Rasmussen Krimi Eks-soldat sigtet for bombetrusler: 'I springes snart til himmels'

Anklageskriftet beskriver, hvordan bombetruslerne blev afsendt fra to mailadresser og med afsenderen 'Søren Sørensen', et falsk navn.

Ved mange af truslerne gav afsenderen indtryk af, at islamister stod bag og at bomberne ville sprænge i Allahs navn.

- Men vi mener ikke, at der hverken var et politisk eller religiøst motiv. Hvad motivet så er, må vi høre under retssagen, siger specialanklager Susanne Bluhm.

Manden bliver blandt andet sigtet for bombetrussel mod RO's torv i Roskilde. Foto: Mogens Flindt Krimi Flere bombetrusler i går: Det bliver mistænkt sigtet for

Den 31-årige har erkendt de faktiske forhold, at han afsendte de mange mails, men nægter sig skyldig i tiltalen for trusler på livet. Han har siddet varetægtsfængslet siden den 18. oktober sidste år. Politiet fik sporet ham allerede samme dag, som truslerne blev afsendt.

Efter grundlovsforhøret fortalte eks-soldatens familie til Ekstra Bladet, at den 31-årige havde været udsendt to gange til henholdsvis Kosovo og Afghanistan. Ifølge lillebroren var han vognkommandør og fik ros for sin indsats, ligesom han også var den, der gik forrest, da han var i Livgarden.

Men for fire år siden begyndte det at gå ned ad bakke for den 31-årige, hvorefter han afbrød forbindelsen til familien, der forgæves havde forsøgt at hjælpe ham.

Mandag har der også været bombetrussel rettet mod Rigshospitalet. Foto: Niels Hougaard Krimi Rigshospitalet også ramt af bombetrussel

Bombetruslerne varierede lidt over samme tema: For eksempel lød en trussel til Frederiksbergcenteret på Falkoner Alle: 'I vil blive ramt i dag. Allahu akbar! Allahu akbar! Allahu akbar!'

Truslerne var rettet mod disse lokaliteter:

Frederiksbergcenteret, Fields, Rigshospitalet, Fisketorvets Butikscenter, Københavns Universitet, Magasin Kongens Nytorv, Københavns Lufthavn i Roskilde, Ros Torv i Roskilde, Sjællands Universitetshospital i Roskilde, Vestsjællandscentret, Aarhus Lufthavn, Nykøbing Falsters Sygehus, Odens Universitets Hospital, Sydvestjysk Sygehus, Hospitalsenheden Midt i Viborg, Københavns Lufthavn og Copenhagen Business School.

Krimi Bombetrussel flere steder i landet: Lufthavn og indkøbscentre evakueret