Annonce:
Annonce:

Tiltale mod præst: Filmede børn, mens han sexmisbrugte dem

En 10 dage lang retssag indledes mod tidligere præst for overgreb på 12 børn - han har haft erkendt enkelte forhold, men nægter sig skyldig i en del af anklagerne

Præsten Dan Peschack stilles nu for retten tiltalt for 30 forhold af seksuelle overgreb. Der er afsat 10 dage til retssagen. Privatfoto
Præsten Dan Peschack stilles nu for retten tiltalt for 30 forhold af seksuelle overgreb. Der er afsat 10 dage til retssagen. Privatfoto
Annonce:
Følg Krimi

700 sider med billeder af seksuelle overgreb på børn og unge indgår i beviserne mod præsten fra Tømmerup Kirke, Dan Peschack, 47, når han mandag stilles for et nævningeting ved retten i Holbæk.

En stor del af billederne er optaget af præsten selv, mens han - ifølge tiltalen - misbrugte sin præstegerning til at begå sexforbrydelser mod 12 børn i alderen 12 til 17 år. Ofrene var 11 drenge og en 13-årig pige.

Blandt optagelserne, som politiet har fundet hos præsten, er to videoer, hvor han ifølge tiltalen har samleje med en 12-årig dreng. Senere blev drengen også fotograferet 68 gange, mens han blev udsat for forskellige overgreb.

Dan Peschack har siddet varetægtsfængslet siden den 23. juni 2016, og det seneste år har præsten hver måned frivilligt ladet sin fængsling forlænge.

Annonce:

Forældre i chok: Præsten misbrugte vores 13-årige datter

Han sidder under kriminalforsorgens beskyttelse i et arresthus i provinsen, fordi tiltalen mod ham er af en sådan karakter, at han næppe ville kunne være i fred for sine medfanger i et større fængsel. Arresthuset rummer en specialafdeling for fængslede, der er sigtet eller tiltalt for overgreb på børn.

Var en populær præst
Dan Peschack var præst ved Tømmerup Kirke i 12 år, og alle overgreb skete ifølge tiltalen i præsteboligen, hvor der kom mange børn og unge hos den populære præst.

Han var kendt for at engagere egnens teenagere, blandt andet i ungdomsgruppen ’De Unge Disciple’. Men anklagemyndigheden mener, at han groft misbrugte relationen til børnene og udnyttede sin psykiske overlegenhed og sin præstestilling til at udnytte børnene seksuelt.

Annonce:

Overgrebene omfatter både samlejer, andre seksuelle forhold, blufærdighedskrænkelser og besiddelse af børneporno. Ofte blev børnene filmet, mens præsten forgreb sig på dem, og politiet fandt fotos og film på hans computere, diske og telefoner. Et par af ofrene lå og sov, da præsten forgreb sig på dem, siger tiltalen.

Tiltale: Præst misbrugte 12 børn i præsteboligen

Specialanklager Anja Lund Liin ved endnu ikke, om det bliver nødvendigt at vise hele billedmaterialet i retten. Det kommer an på, hvad præsten forklarer, når retssagen starter. – Men jeg viser de billeder, som er nødvendige for at bevise tiltalen, siger anklageren til Ekstra Bladet.

Retssagen bliver afviklet digitalt, men billederne bliver ikke vist på storskærme i retten for at skåne ofrene. Der er lavet såkaldte ’fotomapper’, som kun nævningerne og dommerne får at se - ikke tilhørerne eller pressen.

Annonce:

Børn skal vidne i retten
Der skal afhøres 11 vidner under retssagen. Ni af vidnerne er ofre, og kun i et tilfælde bliver der tale om en videoafhøring af en 14-årig dreng. De otte andre ofre skal fysisk afhøres i retten, og flere af dem er nu i voksenalderen, fordi de første overgreb ifølge tiltalen begyndte for cirka 10 år siden. Bistandsadvokaterne for ofrene har allerede bedt om, at vidneforklaringerne sker for lukkede døre.

Tre af de 12 ofre er aldrig blevet identificerede, men beviserne består af de video-optagelser, som Dan Peschack gemte, da han fik lokket de tre drenge til at posere nøgle og masturbere foran webkameraet, mens han chattede med dem på Skype. Ifølge tiltalen lokkede præsten de tre ukendte drenge til sexscenerne ved, at Dan Peschack på Skype udgav sig for at være en ung pige.

Præsten har tidligere haft erkendt enkelte forhold og nægtet sig skyldig i resten.

– Hvad han præcist tilstår, bliver mellem ham og mig indtil retssagen starter, siger hans forsvarsadvokat Ulrik Sjølin.

Der er afsat 10 retsdage til sagen, hvor dommen ventes den 16. november.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: